in ,

Menczer Tamás odaszólt a Momentumnak: az Önök álláspontja a magyar érdekkel ellentétes

A KORMÁNY SEGÍTENI FOG A TUNGSRAM ELBOCSÁJTOTT DOLGOZÓIN

A magyar állam háború utáni tárgyalási pozícióért aggódott napirend előtti felszólalásában a Momentum képviselője. Menczer Tamás külügyi államtitkár azt kérte a frissen parlamentbe jutott párttól, hogy a jövőben próbálják meg a magyar érdekeket képviselni. A jobbikos Brenner Koloman azt ígérte, nem támogatnak semmilyen energiaellátást érintő szankciót, válaszában Rétvári Bence államtitkár jelezte, hogy EP-képviselőjük viselkedése ezzel pont ellentétes. Komjáthi Imre (MSZP) felvetésére a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár jelezte, a kormány segít a Tungsram elbocsájtott dolgozóinak.

 

 

Önök véletlenül sem a magyar érdekeket képviselik, hanem azt nézik, hogy mások mit csinálnak, hozzájuk próbálnak idomulni

– jellemezte a Momentum hozzáállását mai napirend előtti felszólalásukra adott válaszában Menczer Tamás. A külügyminisztérium államtitkára szerint a frissen parlamentbe jutott párt álláspontja

a magyar érdekkel ellentétes. 

Menczer Tamás felidézte, hogy korábban a Momentum Romániában román pártot támogatott a magyarral szemben, Szlovákiában pedig szlovák pártot a magyarral szemben. – A marosvásárhelyi magyar polgármesternek románul gratuláltak. Ha idegen érdekek képviseletéről beszélnek, először vizsgálják meg saját pártjukat – magyarázta a Momentum képviselőcsoportja nevében felszólaló Tompos Mártonnak.

Az államtitkár leszögezte, hogy a háborúval kapcsolatban a kormánypártok álláspontja világos:

Ebből ki kell maradnunk, sem katonát, sem fegyvereket nem küldünk.

Ezzel szemben megjegyezte, hogy a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin arról írt, hogy fegyvereket kellene küldeni Ukrajnába, ezt a véleményt pedig osztotta Fekete-Győr András frakcióvezető is.

– Próbálják meg a magyar érdeket képviselni, itt vannak a parlamentben, lesz rá lehetőségük – látta el egy jó tanáccsal Tompos Mártonékat az államtitkár.

Nem értik, mire kell a felhatalmazás

A momentumos politikus napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy nem érti, miért kér alkotmányos felhatalmazást a kormány arra, hogy gyorsan tudjon reagálni a háborús helyzetben. Tompos Márton szerint a közmédia a Pesti TV, és a Pestisrácok weboldal a Fidesz képviselőinek irányítása alatt állnak, ezeken a felületeken pedig mint mondta,

nyerésre áll az orosz propaganda.

– Legyen béke, de ne legyen vészhelyzet. Ne küldjünk fegyvereket, rendben van, emiatt majd Önök vállalják a felelősséget – érvelt Tompos, aki szerint

a háború után a magyar kormány tárgyalási pozíciói azért fognak romlani, mert a médiájában Ukrajnát náci államként mutatja be.

A Jobbik napirend előtt felszólaló politikusa, Brenner Koloman azt kérte az új kormány megalakulása előtt, hogy Orbán Viktor szerezze vissza a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Szerinte ehhez az kell, hogy a Fidesz állítsa vissza a jog uralmát, és a médiaegyensúlyt.

– Hazánk energiabiztonságának a kiépítését is meg kell kezdeni – magyarázta Brenner, állítása szerint a Jobbik nem fog támogatni semmilyen gázembargót vagy olajembargót, de szorgalmazza a további szélerőművek építését, amit elmondása alapján egy 2011-es törvény tilt. A politikus, aki eredetileg érdi lakosként idén is a soproni választókerületben próbált mandátumot szerezni (33 százaléknyi szavazatot kapott) azt mondta, ők Nyugat-Magyarországon mindig tudják, hogy honnan fúj a szél.

Rétvári a Jobbikról: A magyarok nem szeretik a gerinctelen politikusokat

– Önök az egyetlen olyan parlamenti párt, amely egyetlen körzetben sem tudtak nyerni – emlékeztette a Jobbik politikusát Rétvári Bence a felszólalásra adott válaszában. Szerinte ezt a katasztrofális eredményt a Jobbik, hiába próbálja, nem tudja másra fogni, – például a közmédiára – csak saját magukra.

Ön is tüntetett 2006-ban Gyurcsány Ferenc ellen, amiatt mert becsapta az országot, az embereket?

– szegezte a kérdést Brenner Kolomannak az államtitkár, majd megjegyezte, hogy a jobbikos politikus idén Gyurcsánnyal közös listán a parlamentbe jutva, karnyújtásnyi távolságban ül a volt kormányfő mellett.

– A magyar emberek nem szeretik azokat a politikusokat, akik saját gerincüket kioperálják 

– mondta a jelenséggel kapcsolatban az államtitkár.

Az EU-s források kapcsán Rétvári Bence kiemelte, hogy a magyar emberek népszavazáson döntöttek azokban a kérdésekben, amik miatt a nekünk járó forrásokat visszatartják.

– Mutasson egyetlen egy jogrendszert vagy választási rendszert, ahol ennyi szavazat ne egyértelmű többséget eredményezett volna – reagált a joguralommal kapcsolatos vádakra a kormánypárti politikus.

Az energiabiztonsággal kapcsolatos felvetésekre válaszul az államtitkár megjegyezte,

a Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton minden szankciót „tapsolva támogat” az Európai Parlamentben.

A kormány segít a Tungsram elbocsájtott dolgozóinak

– A magyar munkavállalókkal kegyetlenül bánnak el a kormány stratégiai parterei – erről Komjáthi Imre beszélt napirend előtti felszólalásában. Az MSZP-s politikus példaként hozta a Tungsramnál elindult tömeges leépítéseket. Szerinte Dunaújvárosban és Makón is ugyanez volt a helyzet, Esztergomban pedig nem akarták megvédeni a szakszervezetet.

– A tőkést a multit, lassan már jobban támogatja a kormány, mint a magyar munkavállalót – vélekedett Komjáthi.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár válaszában jelezte; a foglalkoztatási osztály munkatársai jelen vannak a Tungsram gyárnál, jogi tanácsadással, álláshely-közvetítéssel segítenek. Ezzel párhuzamosan a szakszervezeti vezetőkkel is államtitkári szinten tárgyal a kormány. Emellett a Kereskedelmi és Iparkamara is jelentkezett, hogy a foglalkoztatottak elhelyezkedését segítsék.

A választásokon kiderült, hogy meghatározó többség szerint a kormány a munkavállalók pártján áll

– emlékeztetett Bodó Sándor. Elmondta, hogy a jobboldali kormány 2010 óta egyértelművé tette, hogy nem a segélyezésben, hanem a munkahelyteremtésben és az adócsökkentésben hisz.

Kiemelte, hogy

ma Magyarországon megéri dolgozni, 4,7 millióan így is tesznek, ennyien pedig még a rendszerváltás óta nem dolgoztak itthon.

– 3,6 százalékos a munkanélküliségi és 74 százalékos a foglalkoztatottsági ráta, ami szintén kedvező – tette hozzá az államtitkár.

A Tungsramról elmondta, hogy komoly cég, ahol generációk nőttek fel, de nekik is alkalmazkodniuk kell a piaci körülményekhez.

Magyarország kormánya elkötelezett a munkaalapú társadalom mellett, és a Tungsram dolgozóinak is segíteni fog

– zárta válaszát a kormánypárti politikus.

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

Add tovább!

Nagyon nagy a veszély! Hollik István: az elmúlt 12 év eredményeit rombolná le az olajembargó

Elnökcsere – Áder Jánost váltja Novák Katalin