in ,

Mélyszegénység, mi? Kirakhatják a megtelt táblát a hazai szállások húsvétkor, mutatjuk a kedvenc úti célokat

A nagy többség két vagy három éjszakára utazik el a húsvéti hosszú hétvégén, a szállásadóknak pedig szinte mindegyike valamilyen extrával várja a vendégeket.

A négynapos húsvéti hosszú hétvégén kiemelkedő forgalomra számíthat valamennyi hazai szálláshely. A Mandiner érdeklődésére a Szallas.hu arról tájékoztatott, hogy adataik alapján a húsvét előtt legkésőbb öt nappal vagy előtte beérkező foglalások száma szinte azonos a tavaly időarányosan ugyanekkor mért előfoglalási szinttel. A különbség alig több mint három százalék csupán 2022 javára, ám ez még az ünnep előtti napokban akár meg is fordulhat, hiszen az utolsó pillanatos foglalások is gyakoriak.

 

 

 

A március végén átadott ötcsillagos Mövenpick BalaLand Resort és FamilyPark wellness részlege Szántódon. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

 

 

Húsvét, tavaszi szünet

A húsvét az iskolai tavaszi szünet idejére esik, így akár egy hatnapos utazásra is beleférhet a családoknak. A foglalások túlnyomó többsége azonban két vagy három éjszakára szól, de az egyéjszakás utazást is sokan választják a hosszú hétvégén. A foglalások átlagos időtartama húsvétkor így 2,32 éjszaka – közölte a több mint 87 ezer szállásadó partnerrel rendelkező Szallas.hu.
A népszerű szálláshelyek – különösen azok, amelyeknek wellness részlegük is van – telt házasak lesznek a húsvéti időszakban.

Hova utazzunk húsvétkor?

A foglalási számok alapján a legkeresettebb belföldi úti célok a húsvéti hosszú hétvégén a Szallas.hu adatai szerint:

  1.     Eger
  2.     Gyula
  3.     Budapest
  4.     Pécs
  5.     Hajdúszoboszló
  6.     Hévíz
  7.     Szeged
  8.     Siófok
  9.     Nyíregyháza
  10.     Zalakaros

Szállástípusonként vizsgálva az adatokat az látszik, hogy az utazók körében nagyjából egyformán kedveltek az apartmanok, a hotelek és a vendégházak.

A húsvét kiemelt időszak a szállásadóknak

A hosszú hétvégék mindig is kiemelt időszaknak számítottak-számítanak az utazók körében, különösen azoknak kedveznek az extra pihenőnapok, akiknek így nem kell szabadságot kivenniük, és a családok is könnyebben útra kelhetnek ilyenkor. „A négynapos hosszú hétvége jelentősége abban rejlik, hogy lehetőséget ad a hosszabb tartózkodásra, ami így magasabb kosárértéket jelent a vendéglátók számára. Ráadásul ilyenkor valamennyi szállásadó valamilyen extrával készül, ami nemcsak megkülönbözteti őt versenytársától, de lehetővé teszi azt is, hogy a csomagajánlata vonzóbb legyen ár-érték arányban” – írta a lapunknak küldött elemzésében a Szallas.hu. Közölték:

a szálláshelyeken népszerűek ilyenkor a tematikus, húsvéti fogásokra épülő gasztroprogramok,

a hagyományőrző foglalkozások, így például a tojásfestés, tojáskeresés, valamint a sztárfellépők és a zenés vacsorák.
A szálláskereső és -foglaló portál ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hosszú hétvégéknek van egy elszívó erejük is, hiszen az előtte és utána lévő hétvégék iránti kereslet jellemzően alacsonyabb egy átlagos hétvégéhez képest.

A SZÉP-kártya húzza a belföldi turizmust

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) március legvégén ismertetett adatai szerint a húsvéti hosszú hétvégére már akkor 410 ezer foglalást rögzítettek a szálláshelyek. A belföldi turizmus egyik motorja a SZÉP-kártya. A kártyákon jelenleg csaknem 100 milliárd forint van. A feltöltések összege 2022-ben meghaladta a 350 milliárd forintot, ami kétszerese a 2019-esnek.

 

 

(Helmeczi Zoltán, mandiner.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Akkor most ki dönt? Az amerikaiak egyelőre kizárják a tárgyalásokat a tűzszünetről

Na, már csak ez hiányzott: a Mi Hazánk is ringbe száll a főpolgármesteri székért