in ,

Megmakkant a baloldal Magyarországon – Teljesen szétcsúszott az ellenzék, és ezt a választók is így értékelik

Nem sikerül tőkét kovácsolnia a magyar ellenzéknek az energiaválság miatti helyzetből.

Nem sikerül tőkét kovácsolnia a magyar ellenzéknek az energiaválság miatti helyzetből. Ez köszönhető többek között annak, hogy a kampányfinanszírozási botrány morálisan ismét padlóra küldte a dollárbaloldalt. A számok szintjén ez azt jelenti, hogy az utóbbi időszak időközi választásain a korábban baloldali fellegvárnak számító körzetekben tudtak nyerni a kormánypártok. Ráadásul az ellenzéknek továbbra sem tud alternatívát mutatni a választóknak.

Vasárnap a pesterzsébeti időközi önkormányzati választáson aratott győzelmet a Fidesz-KDNP, egy olyan körzetben, ahol az elmúlt harminc évben mindig a baloldal jelöltje nyert.

 

Az április 3-i országgyűlési választásokon is látszott, hogy korábban baloldali fellegvárként számontartott körzetekben is fordítani tudott a Fidesz – vagy erőteljesen zárult az olló –, ennek a trendnek a folytatását, egyúttal megerősítését látjuk a múlt vasárnapi, pesterzsébeti választás eredményeként is – jelentette ki Talabér Krisztián politológus, a Nézőpont Intézet elemzője. Az elemző szerint nem arról van szó, hogy a jobb- és baloldal versengéséből az utóbbi időben rendre a Fidesz kerül ki győztesen.

A győzelem azt mutatja, hogy a Fidesz egy valódi néppárt, hiszen minden társadalmi csoportban – függetlenül a végzettségtől, vagyoni helyzettől, kortól, településszerkezettől – olyan üzeneteket tud megfogalmazni, amelyek egybeesnek a többségi állásponttal –

– állítja Talabér Krisztián.

AZ ELLENZÉK TOVÁBBRA SEM TUD HITELES ALTERNATÍVÁT FELMUTATNI

Az ellenzék jól láthatóan már a 2024-es erőviszonyok újraosztásán dolgozik, a választók képviselete – mint mindig – most is csak másodlagos számukra. Az ellenzéki térfelet jelenleg az tematizálja, hogy éppen ki lép át a Momentumból a DK-ba, amely az egyetlen valamirevaló erőt, lendületet felmutatni képes ellenzéki erő maradt.

A baloldali ellenzék ráadásul továbbra is képtelen arra, hogy alternatívát mutasson, a világról alkotott véleményük minden esetben attól függ, hogy Orbán Viktor milyen értelmezési keretrendszer mentén vizsgálja a politikai folyamatokat, az ellenzék pedig – kivétel nélkül – ennek az ellenkezőjét képviseli, függetlenül attól, hogy az magyar érdek-e vagy sem

– mutatott rá a politológus.

Ellenzék nem tudott erősödni a válság miatt sem. Ennek oka, hogy a kormánypártok hitelesen, tényekkel alátámasztva tudták ismertetni a közvéleménnyel azt a nemzetközi helyzetet, amely a gazdasági válságot okozta. Ez tehát egy nemzetközi jelenség, kialakulása és mélyülése nem a kormánypártok elhibázott politikájánaktudható be, ezt pedig a választók is látják, amit ki is fejeztek az elmúlt időszak időközi voksolásain.

Budapesten 14:10 a Fidesz–KDNP idei mérlege. A járványhelyzet miatt meg nem tartott időközi választásokat is pótolni kellett 2022-ben, de az országgyűlési választások után is sok önkormányzati képviselői hely ürült meg. A Fidesz–KDNP júniusban győzelmet aratott, az V., VII. és a VIII. kerületben; míg a IV. kerületben a baloldal tudott nyerni.

 

 

 

(pestisracok.hu)

 

Milyen válság? Lehet, hogy itt a válság, de a karácsonyfákat viszik, mint a cukrot

Orbán Viktor: most ki kell jutni a Eb-re és aztán jöhet a vb!