in , ,

Megint sivalkodnak: Az EU sorosista migránsbiztosa szerint nem lehet ízlés kérdése és önkéntes a kvóta

Szolidaritást sürgetett az európai uniós tagállamoktól a menekültek elosztásában az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért felelős tagja egy hétfői nyilatkozatában.

Frans Timmermans & Dimitris Avramopoulos

Szolidaritást sürgetett az európai uniós tagállamoktól a menekültek elosztásában az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért felelős tagja egy hétfői nyilatkozatában. Hozzátette, nem lehet „ízlés kérdése, nem lehet önkéntes és nem képezheti tárgyalás alapját“a menekültek elosztása.

Dimitrisz Avramopulosz a Die Welt című német lapnak nyilatkozva egységre szólította fel a tagországokat és hangsúlyozta, hogy gyorsan megoldásra kell jutni a menekültek elosztásának ügyében.

Mint mondta, a szolidaritás nem lehet „ízlés kérdése, nem lehet önkéntes és nem képezheti tárgyalás alapját. Hozzátette, hogy az „európai család” tagjainak egyformán kell törődniük valamennyi társukkal.

Azt már megtanultuk, hogy nem hagyhatjuk egyetlen országra vagy egy maroknyi tagállamra egy jövőbeni válság leküzdését, és nincs vesztegetnivaló időnk, a dublini (uniós menekültügyi) rendszer reformjáról és a teljes menekültügyi szabályozásról legkésőbb júniusra megállapodásra kell jutnunk

– mondta a konzervatív görög politikus.

A Die Welt szerint az uniós biztos Sebastian Kurz osztrák kancellár előző napi nyilatkozatára reagált, amelyben elutasította a menekültek tagállamok közötti elosztását szabályozó kötelező kvótát. A kancellár a Bild am Sonntag című német lapban közölt interjúban hangsúlyozta, hogy csak az Európai Unió (EU) megosztottságának mélyüléséhez vezet, ha rákényszerítik a tagállamokra a menekültek befogadását. Minden tagállamnak önállóan kell eldöntenie, hogy befogad-e embereket, és ha igen, akkor mennyit.

A kvótákról folytatott vita pedig „egyébként is szinte teljesen értelmetlen“, mert „az Európába induló migránsok nem Bulgáriában vagy Magyarországon akarnak élni“, hanem „Németországban, Ausztriában vagy Svédországban” – mondta Sebastian Kurz. Az osztrák kancellár szerint az új uniós menekültügyi rendszer középpontjába azt a gondolatot kell állítani, hogy a rászorulóknak a hazájukban kell segítséget nyújtani, és ha ez nem lehetséges, akkor a szomszédos államokban. Ha ez sem lehetséges, akkor az adott kontinens biztonságos területein kell segítséget nyújtani.

Ezeket a területeket az EU-nak támogatnia kell, és „talán meg is kell szerveznie és katonailag biztosítania“. Sebastian Kurz hozzátette, „utolsó lépésként helyben kiválaszthatjuk, hogy kinek szabad Európába jönnie“, azt pedig nem lehet tovább folytatni, hogy

mindenkit befogadunk, akinek embercsempészek segítségével sikerül bejutnia az EU-ba illegálisan.

Forrás: MTI; fotó: euractiv.com
(Pestisracok.hu)

Merkel migránsai: tobzódnak a terroristák Németországban

Hanyatló nyugat: Őrizetben a migráns, aki megpróbálta ellopni a keresztet a milánói karácsonyfa tetejéről