in ,

Megint nem stadion! Új buszpályaudvart építenek Hévízen

A jelenlegi buszpályaudvartól nem messze, hét buszöböllel rendelkezdő központi megállót alakítanak ki egy fogadóépülettel együtt.

Egy mintegy 700 millió forintos közlekedésfejlesztési projekt részeként, a Település- és területfejlesztési operatív program (TOP) keretéből a város önkormányzata a Volánbusszal konzorciumban új buszpályaudvart és egy kerékpárutat épít Hévízen – derült ki Papp Gábor polgármester sajtótájékoztatójából. A munkaterületet szeptember 30-án átadták a kivitelezést végző Fitotron System Kft.-nek. A kivitelezés határideje 210 nap, vagyis jövő tavaszra fejeződnek be a munkálatok.

A város Cserszegtomaj felőli részén, a nagy parkoló mögötti területen néhány éve már elkészült, de nem nyitották meg a tervezett helyi buszjáratoknak szánt alpályaudvart, amelyet az időközben megváltozott városi közlekedési koncepció részeként most központi buszpályaudvarrá bővítenek.

A Volánbusz Zrt. igényeit figyelembe véve a jelenleginél nagyobb, hét buszöböllel rendelkező központi megállót alakítanak ki fogadóépülettel, ahol a közlekedési társaság elektronikus utastájékoztató rendszert szerel fel.

 

Az új buszpályaudvar látványterve (forrás: kerub.hu)

A gyógytó mellett rendezvénytér létesül

A naponta több száz busz miatti forgalmi terheltség megszűnik a belvárosban, de az új pályaudvar is csak néhány száz méterrel lesz távolabb a jelenlegitől. A város tervei között továbbra is szerepel, hogy kisebb járművekkel helyi buszjáratot is indítanak majd – ehhez korábban 17 helyszínen buszöblöt is kialakítottak.

A munkálatok befejezése után az önkormányzat és a Volánbusz területcserét hajt majd végre, így a gyógytó közvetlen szomszédságában lévő jelenlegi pályaudvar helyén, az épület átalakításával – egymilliárd forintos gyógyhelyfejlesztési pályázatából – turisztikai információs központot és rendezvényteret hoznak létre.

Kerékpárút épül a Vörösmarty utcában

A közlekedésfejlesztési pályázat másik elemeként a Vörösmarty utcában az úttest kiszélesítésével és a csapadékvíz-elvezetés megoldásával 800 méter hosszú kerékpárút épül mindkét oldalon. A nyugati városrész irányába vezető sávok lehetővé teszik majd az oktatási intézmények kerékpáros megközelítését is.

Az önkormányzat célja a járványhelyzetben visszaeső turistaforgalom idején megvalósítsa elnyert pályázatait, hogy a jövő évi főszezonban már új attrakciókkal tudja fogadni a vendégeit.

 

(Almási Krisztina, magyarepitok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Balázs Péter: „Az SZFE körül kialakult konfliktust „közéleti paraziták” generálják.”

Október 6: egy példa nélküli megtorlás