in , ,

Megint megtámadták Magyarországot – Věra Jourová: elfogadhatatlan, ahogy az újságírókat kezelik Magyarországon

Nem tetszik Věra Jourová EU-s bizottsági alelnöknek a magyar és a szlovén médiahelyzet.

Egyes EU-tagországokban az újságírás kockázatos szakma – nyilatkozta az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová az EURACTIV.cz című portálnak adott interjújában.

A bizottsági alelnök, aki régóta háborúban áll a magyar kormánnyal, hozzátette: elfogadhatatlan, ahogy Magyarországon és Szlovéniában kezelik az újságírókat. Szerinte a helyzet „szemben áll a szabad sajtó régi hagyományával. Nem szabadna, hogy nyomást gyakoroljanak a médiára, főleg nem a jelentősebb politikusok.” 

A biztos megjegyezte, hogy a gazdasági helyzet sem kedvez a médiának, és ő úgy látja, hogy Szlovéniában az állam a támogatások megvonásával ki tudja éheztetni a médiát.

Hozzátette, hogy 2022-ben bevezetik az EU sajtószabadsági törvényeit, amelyek magasabb szintű átláthatóságot követelnek meg majd a szektortól, és szeretnék, ha a tagállamok független szabályozó szervezeteket alapítanának.

Lapunk a hetekben elemzi az EU jogállamisági jelentésében felhasznált médiajelentést, mely súlyos hiányosságokkal küzd. Tele van alátámasztatlan, véleményes állítással (1. rész), módszertani hibákkal és torzításokkal (2. rész), valamint a forráskezelése és a mögötte fellelhető személyi összefonódások is problémásak (3. rész). Ráadásul emiatt bukhat minden magyar fejenként negyedmilió forintot (4. rész). A magyar médiahelyzet egyébként kiegyensúlyozott és plurális.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Röhögjünk együtt – Hárommillió szavazót akar megszólítani Varga-Damm Andrea (Bundás Andi)

Budapest, így szeretlek! Elfáradt rablás közben, a rendőrök ébresztették fel a budapesti betörőt