in ,

Még mindig aggódunk a svéd jogállamiságért: Svéd rendőrség: akár két év börtönnel is sújtható a Hír TV tudósítójának tette

Bugnyár Zoltán csak tudósítani akart a minapi késes támadásról, de ezt egy védett objektum előtt tette meg – amit külön törvény tilt.

Az elmúlt két napon lapunk is beszámolt a Hír TV svédországi tudósítójának, Bugnyár Zoltánnak a kálváriájáról. Az újságíró a minapi késes támadásról kívánt tudósítani, amikor a skandináv állam rendőrei őrizetbe vették, nem engedték telefonálni, és arra kényszerítették, hogy maszk nélkül beszéljen a hatóság embereivel.

A Telex megkereste a másik felet, a svéd rendőrséget is, akik csak szűkszavúan nyilatkoztak.

Kiemelték, hogy Svédországban vannak olyan, társadalmilag fontos épületek és létesítmények, amelyeket külön törvény (svédül Skyddslagen) véd az illetéktelen behatolástól, fényképezéstől és egyéb dokumentálástól.

Azokban az esetekben, amikor valaki megszegi ezt a törvényt, természetesen bűncselekménnyel gyanúsíthatják. Ez vonatkozik mindazokra, akik szándékosan vagy csak gondatlanságból sértik meg a védelmi törvényt. A büntetési tétel a legszigorúbb esetben akár két évig terjedő szabadságvesztés is lehet, enyhébb esetekben pedig hat hónapig terjedő szabadságvesztést vagy pénzbírságot szabhatnak ki” – írta az uppsalai rendőrség egyik nyomozója, aki hozzátette, az őrizetbe vett személyek általában nem telefonálhatnak az őrizetbe vételük ideje alatt, ezzel meg kell várniuk a szabadon engedésüket.

A titoktartás miatt a rendőrség jelenleg nem adhat ki több részletet az ügyről, a további fejleményekről a honlapjukon fognak beszámolni.

 

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hahó, baloldaliak! Mondjatok már egy érvet légyszi a Moslék mellett!

Agyhalál – „Folyamatosan maszk van rajtunk” – mondta Dobrev, majd kiposztolt öt maszk nélküli fotót – Videó