in , ,

Még egy libsi hisztérika – Hiába fantáziálja a 444-es Halász Júlia, a rendőrség nem mismásolta el az ügyében indult nyomozást

Frusztrált fruska

Cáfolta a rendőrség a 444-es újságírónő, Halász Júlia állításait, aki a közösségi oldalán írt arról, hogy az általa tett feljelentést “elmismásolták”. Halász Júlia szerint egyébként a rendőrség “nem körültekintően” végezte munkáját, amiben véleménye szerint az is közrejátszhatott, hogy nem kormánypárti portálnál dolgozik. A 444-es újságírónő azt sérelmezi, hogy bűncselekmény hiányában megszüntették azt a nyomozást, ami az ő feljelentése alapján indult. Portálunk megkeresésére a rendőrség közölte: “a büntetőeljárásról szóló törvény olyan fogalmat, hogy „óvatos nyomozás” nem ismer, így az eljárást a hatályos jogszabályok szerint folytatta le.” Továbbá arról is tájékoztattak, hogy a Halász Júlia által fantáziált elmismásolt nyomozást semmilyen módon nem befolyásolta a 444-es újságíró politikai meggyőződése.

 

Mint ismert: Halász Júlia, a 444.hu újságírója még májusban vádolta meg azzal a fideszes Szabó Lászlót, hogy egy zártkörű fórumon bántalmazta és elvette a telefonját, az eset után még tüntetést is szerveztek a “kormánypárti erőszak” ellen. Ügyében még a nemzetközi újságírószövetség is felemelte a hangját.

Az újságírónőt ezután rágalmazás miatt perelték be, a balliberális sajtóban előadott története ugyanis már a kezdetektől több sebből vérzett, majd előkerült egy felvétel is, ami végleg bedöntötte a 444-es által kitalált történetet. A PestiSrácok.hu által közzétett videón Halász volt látható, aki provokatív módon viselkedett, a szemtanúk szerint pedig ok nélkül visítozott és agresszív módon viselkedett az újbudai fórumon. Portálunk már akkor azt állította a birtokába jutott videó-és fotóanyag alapján: nem történt bűncselekmény. Az újságírónő feljelentése után nyomozás indult, amit bűncselekmény hiányában szüntetett meg a hatóság, Halász Júlia pedig közösségi oldalán fakadt ki a rendőrségi eljáráson, amit szerinte “nem kellő gondossággal” végeztek a zsaruk.

 

Úgy tudjuk, Halász Júlia a feljelentésében azt sérelmezte, hogy telefonjából kitörölték a zárt fórumon készített felvételeit. Ehhez azonban szinte érthetetlen módon kapcsolódik a PestiSrácok.hu-n megjelent néhány másodperces videó, amelyen Halász látható, aki éppen az őt kamerázó személy felé üt. A cikk megjelenése után egyébként még 24 óra sem telt el, szerkesztőségünkben két nyomozó jelent meg, akik azonnal lefoglalták a felvételt tartalmazó cd-t, majd pedig kihallgatták portálunk munkatársát. Halász Júlia szerint azonban a rendőrség mégsem végezte jól a munkáját, és a Facebookon azt sérelmezte, miért nem bizonyították be, hogy bántalmazták őt. (Talán, mert tényleg senki sem bántalmazta őt? – A szerk.)

Portálunk megkereste a BRFK-t, hogy a Halász által leírtakra reagáljanak. Leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen egy “óvatos nyomozás”, amiről a 444-es Halász ír, továbbá munkájukat befolyásolja-e a feljelentő politikai identitása, amire az újságíró hivatkozott posztjában.

Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozásait a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény rendelkezései alapján folytatja. A büntetőeljárásról szóló törvény olyan fogalmat, hogy „óvatos nyomozás” nem ismer, így az eljárást a hatályos jogszabályok szerint folytatta le. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a rendőrség a nyomozás során nem vizsgálja és nem is vizsgálhatja, hogy az ügyben szereplőknek milyen a politikai meggyőződése, így a nyomozást ez semmilyen módon nem befolyásolta.”

A rendőrségi közlés alapján tehát Halász ebben is csúsztatott, nem csupán abban hazudott ordasat, amit a fórumon vele történtekről állított. A 444-es által megvádolt Szabó László portálunknak elmondta: ő már az ügy kezdetétől ugyanazt mondja, Halász Júlia képtelenebbnél képtelenebb állításokkal próbálta lejáratni a médián keresztül, és teljesen alaptalanul vádolta meg erőszakkal. Szabó aláhúzza:

azon kívül, hogy hívatlanul érkezett egy eseményre, ahol az alapvető szabályokat sem volt hajlandó betartani, végig zavarta a fórumon megjelent vendégeket, majd a viselkedése miatt ki kellett kísérni az épületből, semmi egyéb, főleg erőszakos cselekedet nem történt. Ami őszintén megrémített az az ellenzéki média reakciója volt. Mindenféle bizonyíték, az ügyben kiadott sajtóközlemény ellenére napokig hajtóvadászatot tartottak ellenem, az újságírók zaklatták az ismerőseimet, a családtagjaimat. Emellett számos valótlan, kizárólag a lejáratásomat célzó információt összehordtak rólam, még tüntetést is szerveztek.”

Szabó László a PestiSrácok.hu-nak arról is beszélt, hogy a nyomozás kezdetétől bízott abban, hogy a bizonyítékok vizsgálata, a helyszínen jelenlévő tanúk kihallgatása után a rendőrség ugyanerre az eredményre jut, azaz hogy a Halász Júlia által elmondottak nem úgy és nem olyan formában történtek.

Nagyon fontosnak tartom, hogy bűncselekmény hiányának megállapításával zárult le a nyomozás, hiszen ez azt jelenti, én végig igazat mondtam! Még a nyár elején megtettem a feljelentést Halász Júlia ellen, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt. Hamarosan megkezdődik az ügy bírósági tárgyalása is. Bízom az igazamban, és kíváncsian várom, hogy a bíróság a rendőrségi nyomozás eredményének ismeretében hogyan jár el majd az ügyben!”

– tette hozzá Szabó László, akit módszeresen próbáltak meg lejáratni az ellenzéki sajtó munkatársai addig, amíg Halászról elő nem került az ominózus videófelvétel. Azóta viszont nem írnak az esetről, így arról sem számoltak be terjedelmes cikkekben, hogy a 444-es által elmondottak a rendőrség szerint meg sem történtek, így egy ártatlan embert járattak le és hurcoltak meg nyilvánosan, egy kitalált történet alapján.

 

(Jurák Kata, pestisracok.hu)

KSH: nőtt a lakossági fogyasztás 2017 első felében

Megint nincs sajtószabadság – Nincs veszélyben a sajtószabadság: az amerikai nagykövetség ügyvivője összeszámolhatná a kormánykritikus médiumokat!