in ,

Már négyfajta színű székely nyúl létezik: fekete, havanna, kék és lila

Egy picike hargitai faluban, Csíkpálfalván él feleségével, Brigittával, nyolcéves fiával, Ogmánddal és ötves lányával, Tegzával Rákossy Zsigmond.

Egy picike hargitai faluban, Csíkpálfalván él feleségével, Brigittával, nyolcéves fiával, Ogmánddal és ötves lányával, Tegzával Rákossy Zsigmond. Nyulak mellett tartanak juhokat, tyúkokat és kutyákat – írja a Ripost. 

Rákossy Zsigmond gyermekei úgy nőnek fel, hogy közelről látják az állattartás és tenyésztés mindennapjait. Kiskutyák, csirkék, vagy a bárányok váltogatják egymást a gyerekek aktuális kedvenceinek toplistáján, és olyan is megesik, hogy a nyúlpajták kitakarítása volt a gyerekek számára a legizgalmasabb tevékenység az udvaron – írja a Ripost, a Fanny magazint idézve.

Rákossy Zsigmond már gyermekkorában szeretett eljátszani a gondolattal, hogy mit mivel lenne érdemes keresztezni a lehető legszebb utódok érdekében. Az állatorvosi egyetem elvégzése után vált igazán komollyá ez a szenvedélye, amikor a vizsgadolgozata témájaként a házinyúl egy új színváltozatának létrehozását tűzte ki célul.

Székelyföldön, egész pontosan a Csíki-medencében fellelhető parlagi populációval sikerült létrehozni az úgynevezett szallander színt, ezért a férfi úgy döntött, egy új fajtát alkot a különleges szín köré – magyarázza Rákossy Zsigmond, majd hozzáteszi,

így született meg a székely nyúl.

A férfi elhivatott volt, hogy felhívja a figyelmet a helyi értékeikre, és hogy egy olyan fajta szülessen, ami jól alkalmazkodik az ottani körülményekhez.

Szerettem volna bebizonyítani, hogy nem csak Franciaországban és Németországban lehetséges az adott vidékről elnevezett juh-, nyúl-, vagy szarvasmarhafajtát létrehozni, hanem mi is képesek vagyunk rá, ha igazán akarjuk. Sokszor nagyon kishitű a székely ember, többek között nekik is szerettem volna példát mutatni.

– fogalmazott Rákossy Zsigmond.

A székely nyúl legfeltűnőbb tulajdonsága a különleges, árnyalt rajzolata és színe. Már négy változata van: fekete, havanna, kék és lila. Közepes méretűnek számít, ideálisan 5 és 6,5 kiló között mozog.

 

A kislányom nevezte el NyülNyülnek

– meséli a férfi a székely nyúl nevének eredetét.

Hozzáteszi:

A nyulakkal kapcsolatban az a célom most, hogy hivatalosan is elfogadják a lila szallander színt, és szeretnénk részt venni a következő Európa-kiállításon.

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 


 

 

 

 

 

Nem fogadható el, hogy az antiszemita Gyöngyösi Márton még a közélet része – Azonnal távozzon a közéletből!

Dopeman Orbánról: egy kivételes tehetségű, párját ritkító pali az egész mai világelitben