in ,

Már megint minket gyaláz a nagykövet – Ljubov Nepop: Vidnyánszky Attila álláspontja katasztrofális és hibás

A budapesti ukrán nagykövet szerint „a művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül”.

Mindenszo.hu kommentár: na most már ebből elég! Behívatni, kirúgni, elzavarni Magyarországról! Meddig aláznak, meddig gyaláznak minket?

 

Ljubov Nepop nyílt levelet juttatott el a HVG szerkesztőségébe, amelyben Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója nyilatkozatára reagált.

Mint ismert: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad lemondta Valentina Lisitsa koncertjét, miután a zongorista május 9-én, a győzelem napján lépett fel az oroszok által elpusztított és megszállt Mariupolban. Vidnyánszky ezt úgy kommentálta„katasztrofális, hogy lemondták az oroszok mellett kiálló zongorista koncertjét”, szerinte a Margitszigeti Színház döntése „a Nyugaton tomboló téboly, azaz eltörléskultúra következménye”.  A Nemzeti Színház igazgatója emlékeztetett: a MITEM-en ukrán napot szerveztek, ezzel együtt az orosz kultúra értékeit, az orosz művészek nagyságát megkérdőjelezni nem lehet. “Ha elindulunk egy ilyen úton, akkor két perc múlva kiradírozzuk a történelmünket, a múltunk nagy alkotásait” – fogalmazott.

Az ukrán nagykövet levelében többek között azt írja, hogy „valósággal sokkol, amikor valaki a kultúrát még mindig megpróbálja a politikán kívül helyezni, amivel valójában lehetővé teszi Oroszország számára, hogy tisztára mossa a szennyesét, elfeledtesse az ukránok ezreinek megerőszakolását és meggyilkolását a »nagy orosz kultúra« által”.

Nepop szerint Valentina Lisitsa olyan ember, aki nyíltan támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót, emellett az „ún. Donyecki Népköztársaság útlevelével rendelkezik, amelynek területe Ukrajnához tartozik”.

A művészet soha nem állt és nem áll a politikán kívül”

– fogalmaz a nagykövet.

Nepop szerint „Ukrajnának nagy szüksége van Magyarország támogatására. Megtehetik ezt kulturális vonalon is. Hívják meg az ukrán művészeket, azokat, akik ma Ukrajnában vannak, akiknek szintén szükségük van az önök segítségére, érezniük kell, hogy Magyarország művészvilága mellettük van”. 

„Nem szabad azt az érzést kelteni azokban, akik erőszakolnak, kínoznak és megölik a népemet, hogy lehet egy színpadra állitani az orosz és az ukrán művészeket, akik megölelik egymást, és ezzel elfelejteni és megbocsájtani minden elkövetett orosz bűnt.

Ennek a támogatása nem más, mint Oroszország büntetlenségének támogatása, s ezáltal biztatás a bűntetteinek folytatására”

– áll Nepop nyílt levelében.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Közel a vég – Megfosztotta különleges jogkörétől Jakab mamuszos Enikőjét a Jobbik elnöksége

Bayer Zsolt Dévényi Istvánról: a teljesen elhülyült, műmájer