in , , ,

Már megint kezdik! Uniós biztos: az EU-tagállamoknak növelniük kellene betelepítési kvótájukat

Ylva Johansson hangsúlyozta, szerinte „támogatnunk kell a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket a nemzetközi szervezetekkel.”

Az EU-tagállamoknak növelniük kellene betelepítési kvótájukat. Az instabil afganisztáni helyzet valószínűleg a migrációs nyomás növekedéséhez vezet, ezért minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülnünk – írta Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos, az EU-tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása után kiadott sajtóközleményében.

„Nem szabad megvárni, amíg a menekültek megérkeznek az Európai Unió külső határaihoz”

A biztos hangsúlyozta: nem szabad megvárni, amíg a menekültek megérkeznek az Európai Unió külső határaihoz, meg kell akadályozni, hogy az embercsempészek által működtetett nem biztonságos és ellenőrizetlen útvonalakon keresztül elinduljanak Európa felé. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a közvetlen veszélyben lévő embereket – az afgán újságírókat, a civil szervezetek dolgozóit, különösen a nőket – nem lehet sorsukra hagyni.

„Támogatnunk kell a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket a nemzetközi szervezetekkel,

és segítenünk kell nekik visszatérni otthonaikba, amint a körülmények lehetővé teszik ezt” – húzta alá.

Johansson felszólította az uniós tagállamokat hogy „növeljék betelepítési kvótájukat és kínáljanak több legális bevándorlási lehetőséget” azok számára, akik nemzetközi védelemre szorulnak, különös tekintettel a nőkre és a fiatal lányokra. „Ez tükrözné az új migrációs és menekültügyi paktumban meghatározott átfogó és kiegyensúlyozott migrációs megközelítésünket” – tette hozzá.

A biztos rámutatott arra is, hogy afgán állampolgárok jelentős része már az elmúlt években a szomszédos országokba menekült, ezért a befogadó közösségek segítésére az EU 250 millió euró összegű támogatást nyújtott. A támogatást a helyzet alakulásával párhuzamosan fokoznunk kell-hangsúlyozta. Az Európai Bizottság statisztikái szerint Afganisztánban több mint 3 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására az elmúlt két esztendőben. Legtöbben a vidéki területekről menekültek a fővárosba, Kabulba, 80 százalékuk nő és gyermek.

(MTI)

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Csillag voltál, fáklya – Búcsú az örök igazságkeresőtől, Hankiss Ágnestől

Jurák Kata: parizer és érdeklődő sem volt Jakabék kampányfórumán, vérciki minden ellenzéki megmozdulás