in ,

Már megint a magyarok! Megelőztük Amerikát! Kész a magyar vérplazmaszérum a koronavírus ellen

Már ezen a héten beadhatják súlyos állapotú magyar koronavírusos betegeknek az első vérplazmaszérumot

Összefogtak a magyar tudósok és az Operatív Törzs a koronavírus ellen, és itt az első komoly eredmény! A héten adják először súlyos állapotú koronavírusos betegeknek azt a szérumot, ami meggyógyíthatja őket a „citokinvihar” megelőzésével.

 

Ha kell, az Operatív Törzs szállítja a vérplazmadonorokat. Egy gyógyult adományozó két beteg életét mentheti meg: olyanokat keresnek, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen. Minél több ilyen beteg jelentkezik, annál több súlyos beteget lehet megmenteni.

 

Néhány nap alatt már harmincan jelentkeztek, de további donorokat várnak, minél többet, az ország minden pontjáról, hogy minél több embernek segíthessenek.

Itt jelentkezhet donornak!Email: [email protected]

Telefon: 06-70-363-87-68

 

Hatalmas magyar siker

Ez az első magyar, koronavírus elleni kísérleti terápia, melyet felvettek a nemzetközi klinikai vizsgálatokat összegyűjtő adatbázisba. A vérszérum- terápiákat fejlesztő magyar cég, az OrthoSera Kft. a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjával közösen folytatja a kísérletet.

A szérum megelőzi a gyilkos citokinvihart

A kutatók már eddig is kiemelten foglalkoztak az úgynevezett „citokin-viharral”, ami most a koronavírusos halálesetek nagy részét okozza. A citokin egy jelzőmolekula. Amikor a szervezet túl aktívan reagál a vírusra, egyre nagyobb mennyiségben keletkezik citokin, és ez súlyos gyulladásokhoz vezet a szervezetben. A korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy egészséges szérum hozzáadásával a gyulladást okozó citokinek termelődését gátolni lehet, vagyis megállítható a súlyos gyulladáshoz vezető folyamat.

Megelőzi a nagyobb bajt

Több vizsgálat is azt mutatta, hogy a citokinmintázatok mérésével előre lehet jelezni, melyik betegnél mekkora a kockázat a súlyos szövődményekre: így kiszűrhetők azok, akikre különösen oda kell figyelni. Ha a beteg időben kapja a gyógyult betegek vérplazmájából készülő szérumot, akkor feltehetően elkerülhető a súlyos szövődmény.

Kik a szuperhősök? Akik vérplazmát adnak!

A gyógyító szérumot olyan emberek vérplazmájából nyerik, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, és a vérükben magas az ellenanyag-szint. Olyan önkénteseket keresnek, akik szívesen megosztják védettségüket, ha úgy tetszik, szuperhős-képességüket azokkal, akik legyengült állapotban, éppen a vírusfertőzés súlyossá váló szakaszán esnek át.

 

Még tesztelik, mikor a leghatékonyabb

„Az első donorok múlt csütörtökön adtak plazmát, és eddig harmincan jelentkeztek. Fontos: ha az egészséges szérumot olyan ember adományozza, aki már átesett a fertőzésen és vérében magas az ellenanyag szintje, akkor a kezelés két hatást is elérhet: egyrészt csökkenti a gyulladást, másrészt inaktiválja, közömbösíti a vírusokat„ – fejtegette a  kérdésére dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, a kutatás vezetője. „Ha minden jól megy, akkor ezen a héten beadhatják az első szérumot. Először a súlyos állapotban lévő, kórházban fekvő emberek kaphatják meg, akiknek a szervezetében még sok a vírus, tehát nemrégiben fertőződtek meg. A későbbiekben azonban bővíteni fogjuk a kezelt betegek csoportját, hogy kiderüljön: a betegség melyik fázisában, és melyik betegeknél a leghatékonyabb a kezelés.”

Segít a jelentkezőknek az Operatív Törzs

Ehhez azonban minél több vérplazmára van szükségük, így most az ország minden pontjáról várják azokat, akik már túlestek a koronavírus-fertőzésen és meggyógyultak. Nem csak azok jelentkezhetnek, akiknek volt pozitív tesztjük, hanem azok is, akik valószínűsíthetően átestek a fertőzésen, például mert közeli hozzátartozójuk pozitív volt és ők hatósági karanténban vészelték át a következő két hetet.

„Sok kizáró ok van, így sokan nem lesznek alkalmasak, és lesznek olyanok, akik viszont szuperdonornak minősülnek majd. Épp emiatt lenne fontos, hogy minél többen jelentkezzenek„ – fejtegette Lacza. „ Az Operatív Törzs segítségével az ország bármely pontjáról a vérplazmaadás helyszínére tudjuk szállítani a jelentkezőket.” –tette hozzá.

 

Húsz percünkbe kerül két élet megmentése

A vérplazmavétel jóval kisebb megterhelés, mint egy véradás: egy speciális vérkicserélő-gépre kötik a donorokat, és csak a folyékony részeket nyerik ki a vérből. Az országban összesen hat engedélyezett vérplazmaadó laboratórium működik. A 20-25 perces beavatkozás során 450 ml vérplazmát nyernek, melyből két koronavírusos beteg részére elegendő szérumot lehet készíteni, ha a minta megfelelő.

 

 

Az amerikaiak is próbálkoznak vele

Most nyújtották be kérelmüket az amerikai kutatók egy hasonló módszer klinikai alkalmazása érdekében az ottani gyógyszerhatósághoz. A St. Louis-i Washingtoni Orvosi Egyetem közleménye szerint szintén gyógyult páciensek vérplazmájából szeretnének olyan gyógyszert készíteni, amit betegek és a magas kockázati csoportba tartozók kapnának meg.

(ripost.hu)

Oszd meg másokkal is!

A polgármester agya felmondta a szolgálatot – A pécsi erdőirtó polgármester is ledobta az ékszíjat – Videó

Veiszer Alindának még nincs Kossuth-díja. De Rudolf Péternek már van! A szakma csúcsa az ATV-hez igazolt