in

Már el is utalták az emelt nyugdíjakat – Segítség jön az otthon-ápoltaknak is

Kiegészítést adnának a súlyosan beteg gyereküket legalább 20 évig ápolóknak

Először fizetnek nyugdíjprémiu­mot Magyarország történelmében. Péntektől utalják a pénzt, a Magyar Posta a jövő héten kézbesíti. A 2,75 millió nyugdíjas fele már meg is kaphatta az összeget.

 

énteken kezdték a prémiummal és a kiegészítő emeléssel megnövelt novemberi nyugdíjak kifizetését, amely 2,75 millió embert érint – jelentette be tegnap Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára Budapesten, egy sajtótájékoztatón.

A bankszámlákra már pénteken megérkezett a pénz, a postások pedig november 15-től a megszokott kézbesítési rend alapján viszik ki a nyugdíjakat. Becslések szerint a magyar nyugdíjasok mintegy fele kapja elektronikus formában a járadékát.

Fotó: MTI

Hazánk történelmében először fizet az állam nyugdíjprémiumot

– Többgenerációs országot építünk, és fontosnak tartjuk azt, hogy a jó gazdasági teljesítményből a nyugdíjasok is tudjanak részesülni. Ők a megszokott nyugdíjon felül kiegészítő nyugdíjemelést, valamint Magyarország történeté­ben először nyugdíjprémiumot is kapnak, ami a 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedésnek köszönhető – tette hozzá a szakpolitikus.

Elmondásából kiderült: a prémium mindenkinek jár, legfeljebb 12 ezer forint lehet, ezt az összeget pedig mindenki megkapja, akinek legalább 80 ezer forint a nyugdíja. Emellett ebben a hónapban a kiegészítő emelés is jár, amely 125 ezer forintos nyugdíj esetén szintén 12 ezer forintot jelent – tette hozzá Novák Katalin.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a törvény szerint csak a nyugdíjkorhatárt betöltöttek lennének jogosultak a prémiumra, a kormány azonban nemrégiben úgy döntött, hogy mindenki megkapja, aki nyugdíjszerű juttatásban részesül.

Például azok is, akiknek az ellátását a nyugdíj alapján számítják, köztük a megváltozott munkaképességűek, a fogyatékossági ellátásban részesülők, a politikai rehabilitáltak és az özvegyi nyugdíjasok. Az államtitkár hangoztatta, a kormány azon is dolgozik, hogy a nyugdíjasokkal kötött szövetség értelmében megőrizze a nyugdíjak vásárlóértékét.

Novák Katalin kitért arra is, hogy már az Országgyűlés előtt van egy törvényjavaslat, amely szerint a súlyosan beteg gyereküket legalább húsz évig ápoló szülők nyugdíjba vonulásuk után 2018-tól havi 50 ezer forint nyugdíj-kiegészítést kapnának. Ez az intézkedés 900-1000 embert érint.

 

 

(Varga Attila, magyaridok.hu)

A DK már a templomot is sajnálja az erdélyi magyaroktól – Sőt, volt olyan DK-s kommentelő, aki Orbán halálát kívánta!

Szeged migránsok ezreit fogadná be a választások után?????? – Az MSZP tagad