in

Már BMW-vel száguldozik a gyilkos – Idő előtt szabadulhatott Marian Cozma gyilkosa

A TÖRVÉNYSZÉK SZERINT AZ ELÍTÉLT JÓL VISELKEDETT, ÉS TRÉNINGEKEN VETT RÉSZT

Kilenc év után kedvezménnyel szabadult a börtönből a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja, Sztojka Iván. Lapunk úgy tudja, a brutális gyilkosság egyik résztvevője azért mehetett haza, mert konfliktus- és agressziókezelési, valamint kommunikációs és életvezetési tréningeken vett részt, illetve támogató családi háttérrel rendelkezik.

Kedvezménnyel, feltételesen szabadult múlt csütörtökön a szombathelyi börtönből a Cozma-gyilkosság tizenhárom évre ítélt harmadrendű vádlottja, ­Sztojka Iván. A PestiSrácok.hu értesülései szerint a férfit négy évvel a büntetése letelte előtt hazaengedték a szombathelyi börtönből; ő volt a büntetőper harmadrendű vádlottja, aki 2009 februárjában Veszprémben segédkezett a Raffael testvéreknek a román kézilabdázó, Marian Cozma megölésében.

A Szombathelyi Törvényszék tegnap közleményben tudatta, hogy a bíróság büntetés-végrehajtási csoportja azzal az indoklással döntött a szabadlábra helyezésről, hogy Sztojka konfliktus- és agressziókezelési, kommunikációs, valamint életvezetési tréningeken vett részt, illetve támogató családi háttérrel rendelkezik, és nem volt probléma a magatartásával. A párfogói felügyelet alá helyezett férfi segédmunkásként dolgozhat majd egy cégnél. A gyilkosság elítéltjei közül idő előtt szabadon távozhatott a negyedrendű vádlott Pál Gábor is, így már csak két tettes – egyikük a sportolót a halálos szúrással kivégző Raffael Sándor – maradt rács mögött.

A gyilkosságot megelőző nap Enyingen egy huszonöt tagú roma csoport gyülekezett, hogy bosszút álljanak barátjuk megtámadóján. Ám mivel az illetőt nem találták Székesfehérváron, szórakozni indultak Veszprémbe. Az egyik helyi diszkóban a banda méregetni kezdte az ismert kézilabdázót, Marian Cozmát és barátnőjét, majd a sportolót hátulról meglökte és megütötte a társaság egyik vezéralakja, Németh Győző.

A verekedésbe bekapcsolódott Raffael, Sztojka és két társuk is: ők ököllel ütötték, rugdosták a sportolót. Cozma segítségére sietett két csapattársa, nem sok sikerrel. Raffael ekkor kést vett elő a zsebéből, és vesén szúrta Cozmát, aki egy üveggel próbált meg védekezni. A dulakodásba egy vendég is bekapcsolódott, aki a kézilabdázót próbálta menteni, de leütötték.

A sportolóknak sikerült kimenekülniük az utcára, de a támadóik követték őket. Nem sokkal később Raffael, Németh és Sztojka rátámadt a sebesült Cozmára, aki hiába próbálta magától távol tartani a három férfit: Raffael nagy erővel szíven szúrta. Cozma a mellkasához kapott, majd a hátára esett. A magatehetetlen áldozatot Németh és Sztojka tovább rugdosta. A mellette guggoló társait Németh ugyancsak fejbe rúgta, egy másik kézilabdázót pedig vesén szúrt, aki ezután válságos állapotba került.

Sztojka Iván és társai 2009 februárjában ölték meg a sportolót
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Raffaelék a gyilkosság után elmenekültek a helyszínről, de néhány héten belül mindannyian rendőrkézre kerültek. A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniu­sában életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Raffael Sándort és Németh Győzőt, míg Sztojka Iván húszéves fegyházbüntetést kapott. A bíróság indokolásában kitért arra, a ­Raffael és ­Németh vezette társaságot frusztrálta, hogy a nők elutasították az erőszakos közeledésüket, miközben a bár alagsorában táncoló veszprémi kézilabdacsapat tagjait a nők feltűnő rajongással vették körül.

A Győri Ítélőtábla viszont életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael és Németh büntetését, Sztojkáét pedig húsz év fegyházról nyolc évre mérsékelte. Az ügyben a Legfőbb Ügyészség végül a Kúriához fordult a törvénysértően enyhe ítélet miatt, és annak hatályon kívül helyezését, valamint új, másodfokú eljárás lefolytatását kérte. A Kúria ezzel csak részben értett egyet: Raffael és Németh esetében helybenhagyta a határozatot, míg Sztojka büntetését nyolcról 13 évre súlyosbította. A Bors beszámolója szerint Sztoj­kának élőzenés szabadulóbulit rendezett a rokonság, és a szabadlábra került elítélt pedig új BMW-jével közlekedik az országban.

(forrás: Tar Hajnalka, magyaridok.hu)

Ettől a libsik sírva fakadnak – Jól halad a 3-as metró felújítása

Tusványos, ahol Orbán a jövőt írja