in ,

Már a libsik is elismerik. Politico: Orbán Viktor megszilárdította helyzetét az Európai Néppártban

Az EPP vezetésének szüksége van a magyar kormánypártra a lap szerint

Orbán Viktor és a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) kapcsolatával foglalkozott egyik pénteki cikkében a Politico, amely szerint a magyar miniszterelnök sokak tiltakozása dacára megszilárdította a helyét a konzervatív pártcsaládban.

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy sok néppárti politikusnak annyira elege lett mára „az illiberális demokrácia keresztapjának” számító Orbánból az EU-ellenes retorikája és a jogállamisági aggályok miatt, hogy ki akarják zárni a Fideszt a pártcsaládból, ehhez azonban nincs meg a kellő támogatottságuk.

Az EPP vezetésének szüksége van a magyar kormánypártra, hogy a jövő évi választás után is biztosan ők alkothassák a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben – mutatott rá a szerző, aki szerint a Fidesz kizárásával nem csak a képviselőcsoport 11 tagját veszítenék el, hanem akár kilenc másik, velük együttműködő kárpát-medencei magyar képviselőt is. A választás nyomán ráadásul várhatóan nőni fog a fideszes képviselők aránya a támogatottságának visszaesésére készülő EPP-n belül.

Mint írták, Orbánnak nem áll szándékában távozni, ugyanis úgy látja, hogy az EPP álláspontja több területen, például a migráció kérdésében is elmozdult az általa követett irányba, a néppárti tagság pedig rendkívül előnyös a Fidesz számára.

Egy névtelenséget kérő illetékes szerint a pártcsalád gyakorlatilag három részre szakadt: a Fidesz kizárásának támogatóira, akik között elsősorban finnek, svédek és hollandok vannak, a magyar kormány sziklaszilárd szövetségeseire, például a bajor Keresztényszociális Unióra (CSU), valamint a középen állókra, mint amilyen a német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU).

Más bennfentesek szerint az EPP az ügyben lényegében középen kettébomlott, amit jól mutat, hogy hétfőn az EP illetékes szakbizottságában nyolc néppárti képviselő igennel, kilenc pedig nemmel szavazott a magyarországi helyzetet bíráló különjelentésre – közölte a Politico.

(forrás:magyarhirlap.hu)

Schilling Árpád: „Az ellenzék egy szartenger” – Apropó a „kicccsalád” már elutazott Franciaországba? Vagy csak kamuzni tetszett???

NEM STADION – Még soha nem volt ennyi pénz a honvédelemre