in

Makovecz-templom épül Pesterzsébeten

Letették az első budapesti Makovecz-templom alapkövét a pesterzsébeti Mátyás király téren. Az eseményen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes és Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök is.

 

Fotó: Facebook

A templom építésére 2014 óta gyűltek az adományok, és a tervek szerint három év múlva készül el. Az első budapesti Makovecz-templom a kormány, az önkormányzat  és a református egyház támogatásával, valamint közadakozásból épülhet meg. A gyűjtés fő szervezője és a templomépítés kiemelkedő mecénása dr. Bagdy Emőke professzor asszony.

„Ha az Úr nem építi a házat, hiába dolgoznak az építők. Ezt a templomot az Úristen akarata vezérelte kezdetektől” – jelentette ki köszöntő beszédében. A professzor asszony elmondta, nemcsak szüleinek állít emléket: „úgy érzem, hogy messze, távoli ősöknek is a véremben sejtjeimben van az az üzenete, hogy vidd tovább azt, amit adtunk neked. Hadd gyarapodjon, növekedjen hitben az ember! Mert a hit megtartó erő. A templom pedig olyan, ha te ott belépsz, tudd, jelen van az Isten.”

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte az egybegyűlteket. Üzenetében kifejtette: Makovecz Imre újabb építménye készülhet most el, amellyel a pesterzsébeti református közösség is templomhoz jut. Hozzátette, a templom méltó hajléka lesz a gyülekezetnek és díszévé válik majd Budapestnek és Pesterzsébet kerületének is.

Bagdy Gábor, Budapest pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese is felszólalt az eseményen. Elmondta, egy közösség régi álma teljesedik most be. Véleménye szerint a templomok minden város ékei, a városkép szempontjából is nagy jelentőségnek örvendenek. Makovecz Imre organikus építészete segít kitekinteni a mindennapi városi létből, a természet és Isten felé – mutatott rá. Szabados Ákos, Pesterzsébet független polgármestere szerint a templom megépülése örömteli pillanat hívő és nem hívő számára is.

Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt.

Makovecz Imrétől idézett Varga Mihály miniszterelnök-helyettes köszöntője elején. Beszédében elmondta, az erzsébeti református közösség felkérése Makovecz Imre felé közel állt a világhírű építész szívéhez, jól illeszkedett életművéhez és méltó volt az építész magyarság iránti elkötelezettségéhez és szellemiségéhez is.

Varga Mihály azt is kiemelte, e templom megépítésével történelmi adósságot törlesztünk, hiszen ez idáig Makovecz Imrének még nem állott temploma a nemzet fővárosában. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, „a mostani kusza, összezavarodott Európában üzenet az is, hogy míg tőlünk nyugatra pusztulnak a keresztény templomok vagy épp eltávolítják a kereszteket az épületekről, addig nálunk új templomok épülnek. Megerősítéséül annak, hogy a keresztény értékek mentén maradhatunk meg hazánkban magyarnak, építhetünk erős és független államot.”

Az alapkőletételen jelen volt még mások mellett Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia korábbi elnöke. Az ünnepségen bemutatott makettet  (amelyet fotógalériánkban lent megtekinthetnek), Schmitt Pál és felesége, Makray Katalin adományából készítették el.

Korábban a Demokrata már beszámolt a templom megépítéséről. A Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség már az 1940-es években is szeretett volna saját templomot, ám a háború, majd a későbbi politikai viszonyok nem tették lehetővé a tervek megvalósítását. A gyülekezet évtizedek óta egy családi házból átalakított – korábban orvosi rendelőként használt – épületben tartja szertartásait, a létesítmény műszaki és statikai állapota azonban mára jelentősen leromlott. Korábban szóba került egy esetleges felújítás, ám erre végül nem nyílt lehetőség, ezért kereste föl az egyházközség lelkészét Földesi Gyula, hogy a Mátyás király téren egy új református templom épüljön, méghozzá Makovecz Imre tervei alapján. A világhírű építész évekkel ezelőtt örömmel vállalta el a felkérést, ám romló egészségi állapota miatt a tervek részletes kidolgozásával munkatársát, Dósa-Papp Tamás építészt bízta meg.

Ide kattintva további képeket nézhetnek meg a templomról.

A Demokrata hosszabb interjút is készített Dr. Bagdy Emőkével, a templomépítés fő mecénásával, amelyet ide kattintva elolvashatnak.

 

(forrás: Elek Nikolett, Kővári Bálint, demokrata.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Vége! – Elvették az engedélyét a migránstaxiztató Aquariusnak

Mégsincs elvándorlás? – Egyre többen térnek haza dolgozni