in

MAGYAR ÚSZÓ SIKER! – Úszó Eb: Jakabos és a férfi 4×100-as gyorsváltó is döntős

Jakabos Zsuzsanna és a 4×100 méteres férfi gyorsváltó lesz érdekelt a döntőben a Glasgow-ban zajló multisport Európa-bajnokság úszóversenyeinek péntek esti programjában

Jakabos Zsuzsanna és a 4×100 méteres férfi gyorsváltó lesz érdekelt a döntőben a Glasgow-ban zajló multisport Európa-bajnokság úszóversenyeinek péntek esti programjában.

 

A viadal nyitónapján a festői szépségű Tollcross Parknál elhelyezkedő uszodában már a délelőtti előfutamok során kiváló volt a hangulat, igaz, a létesítménybe telt ház esetén is nagyjából csak kétezren férnek el.

Elsőként a női 400 méter vegyes selejtezőit rendezték, a mezőnyből hiányzott a szám kétszeres címvédője, olimpiai és világbajnoka, valamint világcsúcstartója, Hosszú Katinka, aki Glasgow-ban féléves kihagyása miatt ezt a számot ezúttal nem vállalta. Indult viszont Jakabos Zsuzsanna, aki 2012-ben ezüst-, 2010-ben és 2016-ban pedig bronzérmet szerzett ebben a számban az Európa-bajnokságon: a 29 éves versenyző 4:39.26 perces teljesítménnyel futamában másodikként csapott célba, összesítésben pedig negyedikként jutott a döntőbe.

„Ez az idei legjobb eredményem, nagyon örülök ennek az időnek. Nem akartam a véletlenre bízni a dolgot, a döntőben szeretnék mindenhol egy kicsit gyorsabban úszni és meglátjuk, mi lesz, küzdünk egy nagyot” – nyilatkozta Jakabos.

Férfi 400 méter gyorson elsőként minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki úszója, Cseh László állt rajthoz, a 14 aranyéremmel rendelkező klasszis 3:55.49 perces eredménnyel nyolcadik lett futamában.  „Szerettem volna úszni valamit a holnap kétszáz pillangó előtt, kicsit jobb időt reméltem, de bemelegítésnek ez rendben volt” – mondta Cseh, aki összesítésben 27. lett.

Őt Holló Balázs követte a programban, aki 3:51.56 perccel 17. helyen végzett. Mint elmondta, egy korábbi sérülése után még nem tudott százszázalékos állapotba kerülni, viszont ezzel együtt is csalódott kicsit.

Férfi 50 méter háton Telegdy Ádám 26.16 másodperces egyéni csúccsal zárt, ami a 36. helyet jelentette számára. A versenyző elmondta, ez a szám továbbra sem az ő világa, csak bemelegítésképpen indult el, az egyéni csúcs viszont jó jel a formájáról. Könyöksérülése miatt ugyanakkor nem indult el egyéniben Bohus Richárd, aki két évvel ezelőtt Londonban ezüstérmet szerzett.

Női 100 méter pillangón három magyar volt érdekelt, de közülük egyedül Szilágyi Liliána harcolta ki az elődöntőbe jutást, 58.95 másodperccel, a 12. idővel jutott tovább.  „Lassú volt a kezdés, nem igazán éreztem az iramot, de összességében kellemes volt és bent vagyok az elődöntőben, ez a lényeg” – fogalmazott Szilágyi. Verrasztó Evelyn59.94 másodperccel a 18. helyen zárt – első számú tartalék -, míg Sebestyén Dalma 1:00.80 perces egyéni csúccsal a 27. lett.

Férfi 100 méter  mellen Horváth Dávid 1:01.39 perccel a 28. helyen végzett, érdekesség, hogy itt az első három helyet a britek vitték el, Adam Peaty 76 századra közelítette meg az előfutamban a 2016-os riói olimpián felállított világcsúcsát.

A női 4×100 méteres gyorsváltó végül nem indult el.

A férfiaknál a tavaly Budapesten világbajnoki bronzérmes staféta, a Kozma DominikNémeth NándorHoloda PéterBohus Richárd összeállítású négyes 3:15.55 perces eredménnyel futamában a második, összesítésben a harmadik lett. „Éreztük már jobbnak a dolgot, ez most nem volt jó poén, lazábbra számítottunk” – mondta Kozma Dominik, aki szerint még legalább három másodperc van a csapatban.

Női 800 méter gyorson elsőként Késely Ajna volt érdekelt, a Helsinkiben rendezett junior Európa-bajnokságon ötször aranyérmes versenyző egyéni csúcsához közeli eredménnyel, 8:27.96 perccel futamában és összetettben is második lett. A 16 éves úszó elmondta, edzője, Turi György előzetesen egyéni legjobbját várta tőle, ő viszont ennél az időnél rosszabbra számított. Hozzátette, bízik benne, hogy a fináléban már összejön a csúcs.

A szám címvédője, Kapás Boglárka 8:32.32-vel futamában a harmadik, összesítésben az ötödik idővel ment tovább. Ahogyan fogalmazott, nagyon kevés az oxigén az uszodában, ugyanakkor tudta, hogy egy ilyen idő elég a döntőhöz, ahol ráadásul kedvenc pályáján, a 2-esen mehet majd, ott, ahol 2012-ben Debrecenben első Eb-aranyát szerezte.

(forrás:magyarhirlap.hu)

Bayer Zsolt – Változnak az idők (2.)

NEM STADION – Közel nulla energiaigényű új tömböt kap a hűvösvölgyi kórház