in ,

MAGYAR ÉREM! – Késely Ajna révén megvan a magyar küldöttség első érme az úszó-Eb-n

Megszületett az első magyar érem a glasgow-i úszó-Európa-bajnokságon

Megszületett az első magyar érem a glasgow-i úszó-Európa-bajnokságon, miután a 16 éves Késely Ajna a női 800 méteres gyorsúszásban a második helyen végzett, méghozzá fantasztikus idővel. Milák Kristóf és Kenderesi Tamás is futamgyőztesként jutott döntőbe 200 méter pillangón, míg Németh Nándor holtversenyben a 3. legjobb eredménnyel kvalifikálta magát a fináléba 100 méter gyorson. A 4×200-as mixed gyorsváltó szinte végig dobogót érő helyen haladt, végül a 4. helyet szerezte meg.

 

A délután első döntőjében rögtön érdekeltek voltunk, ugyanis a női 800 méteres gyorsúszás fináléjában Kapás Boglárka és Késely Ajna is rajtkőre állt. Utóbbi kezdett erősebben, folyamatosan dobogós helyen haladt a táv első felében, de Kapás is tartotta a lépést a 4-5. helyen. 500 méternél az olasz Quadarella mögött a két magyar lány fordult, de ekkor már igencsak hézagos volt a mezőny.Késely végig tartotta a tempót az olasszal, végül bődületes egyéni csúccsal ért be a második helyen, Kapás pedig az 5. helyen csapott a célba.A 16 éves Késely egyéni csúcsot és junior Európa-csúcsot ért el a 8.21.91-es idejével.

Kapás Boglárka ideje 8:26.32, ez ugyan négy másodperccel jobb, mint az előfutamban úszott eredménye, de az éremhez kevés volt.

Kapás így értékelt a vegyes zónában: Legalább egy magyar ott van a dobogón, ezúton is gratulálok Ajnának.Nehéz mit mondani, sajnos akkora takarásban voltam a mellettem úszó orosz lánytól, hogy nem láttam, merre vannak a többiek. Néha próbáltam figyelni, de közben tudtam, hogy magamra kellene koncentrálnom, de 400-nál már éreztem, hogy ez nagyon kaotikus, és nem lesz jó.”

Nagyon bíztam benne, hogy odaérhetek a dobogóra, az pedig különösen jólesett, hogy ennyien szurkoltak nekem a helyszínen és Magyarországon is. Talán még a világbajnokságon sem izgultam ennyire, mint most, de elmondhatatlanul boldog vagyok a második hely miatt– értékelt a friss Európa-bajnoki ezüstérmes Késely Ajna.

A délután második számában az angol Adam Peaty ellenfele 100 méter mellen csak a világcsúcs volt, amelyet végül sikeresen megdöntött, 57.00-s ideje az új világrekord.

100 méteres női pillangóban a svéd Sarah Sjöström hasonlóan egyeduralkodónak számít, és érvényesítette is a papírformát.

Késely Ajna elképesztő ideje új egyéni csúcsot és korosztályos Európa-rekordot ért – na meg egy Eb-ezüstöt
FOTÓ: MUDRA LÁSZLÓ – ORIGO

Jöhetett a 100 méteres gyorsúszás két elődöntője, az elsőben Németh Nándorért szoríthattunk. A 18 éves úszó fantasztikus teljesítménnyel, 48.48-as idővel a futam 3. helyén végzett, következett Kozma Dominik a második elődöntőben. Ő végül nagy hajrával, 49.05-tel a 6. helyen ért célba, így sajnos nem jutott döntőbe. Ez az eredmény összesítésben a 13. helyre volt elég, Németh viszont holtversenyben a harmadik legjobb idővel ott lesz a döntőben!

Németh Nándor így értékelt: Jó volt, jólesett, de talán még ennél is többet tudok. A holnapi döntőben szeretnék országos csúcsot úszni, azt céloztam meg. Az edzőmmel azt beszéltük, hogy 48 eleje kell a fináléhoz, az meglep egy picit, hogy a 48.48-cal harmadik helyre jó voltam. De ezt az eredményt és sorrendet azonnal aláírnám a holnapi döntőre.

Kozma Dominik viszont hozta a formáját, már ami a nyilatkozatokat illeti:

A folytatásban a női 100 méteres mellúszás két elődöntője következett, a 2. futamban Sztankovics Anna is medencébe ugrott. A magyar lány 50 méternél elsőként fordult, a második hosszra viszont rettenetesen elfáradt, az 1.08.49. a 7. helyre lett elég, összesítésben pedig a 15.-re, amivel nem jutott tovább.

Jöhetett a férfi 200 méteres pillangóúszás, ahol délelőtt az öt legjobb időből négyet magyar úszó ért el, de a szabály miatt Cseh László és Biczó Bence nem juthatott tovább. Kenderesi Tamás és Milák Kristóf viszont igen, előbbi az első futamban állt rajthoz. Viszonylag lazán kezdett, 150-nél még csak az 5. volt, a hajrája viszont valami elképesztően jól sikerült, és több mint egy testhossznyi hátrányt ledolgozva megnyerte a futamot, az ideje 1.55.16.

A második futam magyar szempontból teljesen másképp alakult, Milák Kristóf gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, ideje 1.55.38., így mindkét magyar futamgyőztesként jutott be a döntőbe.

Milák Kristóf lazán megnyerte a saját elődöntőjét
FORRÁS: MÚSZ

„Tekintettel arra, hogy nem kellett annyira figyelnem a többiekre, direkt visszavettem egy kicsit. Szerencsére jobban vagyok a délelőtthöz képest, jobban kaptam levegőt, remélhetőleg a holnapi döntőre még jobb lesz a helyzet. Ezt a délutáni úszást viszont még meg kell szoknom, más a környezet, mint általában, a reflektorok kiégetik a szememet.Cél a döntőre? Időben nincs, eredményben megnyerni!– értékelt a 200 pillangón második helyen a döntőbe jutó Milák Kristóf.

Jólesett, pont így terveztem ezt az úszást. Végig kontrollálni a mezőnyt, aztán az utolsó 50 méteren odafacsarni egyet. Sikerült, a 28,5-ös hajrámnak nagyon örülök, a többi résztávot kell hozzátenni. A döntőben Kristófot biztosan nem engedhetem el majd ennyire, ha lőtávon belül tudok maradni, akkor lehet esélyem.Nagyon nehéz lesz, mert szerintem most jobb mint én, de mindent megteszek. Ha végül ezüst sikerül, akkor sem leszek csalódott” – mondta Kenderesi Tamás, aki a legjobb idővel (1:55.16) jutott a holnap délutáni 200 pillangó fináléjába.

A férfiak 50 méteres hátúszásában is világcsúcsnak örvendhetett a glasgow-i közönség, a 18 éves orosz Kliment Kolesznyikov 24.00-s idejénél soha senki nem úszott jobbat. Majd jött a női 50 gyors, amely ismét Sjöström sikerét hozta, méghozzá 23.74-es Eb-rekorddal.

Kenderesi Tamás óriásit hajrázott az utolsó 50 méteren
FOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

A napot a 4×200 méteres mixed gyorsváltók versenye zárta, amelyre a magyar együttes aHosszú Katinka-Jakabos Zsuzsanna-Milák Kristóf-Németh Nándor összeállításban állt ki, tehát az érem volt a cél. Ez volt Hosszú Katinka első úszása a 2018-as kontinensviadalon.

Milák Kristóf ugrott elsőként medencébe a magyar csapatból, aki 50 méternél a második helyen fordult, de utána fokozatosan esett vissza, végül a 6. helyen váltotta őt Németh Nándor, aki vérbeli gyorsúszó. Szinte rögtön felhozta a váltót a harmadik helyre az oroszok és a németek mögé, amit meg is tartott a következő váltásig. Ekkor Hosszú Katinka következett, aki ugyan csökkentette a lemaradást az első helyhez képest, de közben elveszítette a harmadik helyet a hollandokkal szemben.Végül visszaküzdötte magát a harmadik pozícióba, jöhetett Jakabos és az utolsó 200 méter.Az oroszok vezettek, mögöttük a németek és mi úsztunk. Az aranyért óriási harc alakult ki, amit végül Németország húzott be, Jakabos pedig az utolsó 20 méterre teljesen elkészült az erejével, így a britek szerezték meg a bronzérmet, a magyar váltó pedig 7.31.19-es idővel a negyedik helyen ért célba.

Egy ötvennyolc kilencet úsztam, nem gondoltam, hogy ez benne van. Két napja úszom, eléggé fáradt vagyok, a vége az nagyon-nagyon nehéz volt– mondta az úszás után a rendkívül csalódott Jakabos Zsuzsanna, aki pénteken a 400 méteres vegyesúszásban mutatkozott be Glasgow-ban.

„Régóta szerettem volna 1:47-en belül úszni, ezért sikerült elizgulnom.Féltem, hogy bealtatnak az első százon, ezért hajtottam meg, talán ez volt a baj– mondta Milák Kristóf, aki hozzátette, hogy ritkán van ilyen, de a 200 pillangó jobban esett neki, mint ez a bizonyos kétszáz gyors.

Eredmények:
férfiak:
100 m mell, Európa-bajnok:
Adam Peaty (Nagy-Britannia) 57.00 – világcsúcs
2. James Wilby (Nagy-Britannia) 58.54
3. Anton Csupkov (Oroszország) 58.96

50 m hát, Európa-bajnok:
Kliment Kolesnyikov (Oroszország) 24.00 – világcsúcs
2. Andrei-Robert Glinta (Románia) 24.55
3. Shane Ryan (Írország) 24.64

nők:
800 m gyors, Európa-bajnok:
Simona Quadarella (Olaszország) 8:16.35 perc
2. KÉSELY AJNA 8:21.91
3. Anna Jegorova (Oroszország) 8:24.61
..5. KAPÁS BOGLÁRKA 8:26.32

100 m pillangó, Európa-bajnok:
Sarah Sjöström (Svédország) 56.13 másodperc
2. Szvetlana Csimrova (Oroszország) 57.30
3. Elena Di Liddo (Olaszország) 57.58

50 m gyors, Európa-bajnok:
Sarah Sjöström 23.74 másodperc
2. Pernille Blume (Dánia) 23.75
3. Ranomi Kromowidjojo (Hollandia) 24.21

4×200 m vegyes gyorsváltó, Európa-bajnok:
Németország (Jacob Heidtmann, Henning Mühlleitner, Reva Foos, Annika Bruhn) 7:28.43 perc
2. Oroszország 7:29.37
3. Nagy-Britannia 7:29.72
4. MAGYARORSZÁG (MILÁK KRISTÓF, NÉMETH NÁNDOR, HOSSZÚ KATINKA, JAKABOS ZSUZSANNA) 7:31.19

A szombati napot tehát egy ezüstéremmel zárta a magyar küldöttség, valamint sikeres elődöntőkkel. Vasárnap mindenképpen érdemes lesz figyelni a Milákot és Kenderesit a 200 méteres pillangó döntőjében.

(forrás: www.origo.hu)

BRÉKING! DRÓNTÁMADÁSSAL akarták megölni a Venezuelai elnököt! (videó) – Élő adásban közvetítették!

AGYHALÁL – A Freedom House szerint Dél-Afrika szabadabb állam, mint Magyarország