in , ,

Macron: Orbánnak igaza van, én vagyok az ellenfél

Kedden Orbán Viktor és Matteo Salvini találkozóján elhangzott egy s más a francia elnök politikája kapcsán

Kedden Orbán Viktor és Matteo Salvini találkozóján elhangzott egy s más a francia elnök politikája kapcsán, Macron pedig ma reagált erre. Körvonalazódnak az erőviszonyok a jövő évi európai választásokra.

A francia elnök szerdán reagált Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter kijelentéseire. Macron szerint joggal tartja őt és politikáját ellenfélnek és fenyegetésnek Orbán és Salvini – írja a Politico.

Macron szét akarja zúzni Európát

Mint ismert, a magyar kormányfő és az olasz miniszter kedden találkoztak Milánóban. A találkozó jó hangulatban telt. A két politikus egyetértett abban, hogy a jövő évi európai parlamenti választások kampányában a legfontosabb téma a migráció lesz. Abban sem volt vita, hogy az Európai Bizottságot is le kellene cserélni, Junckerék ugyanis túlságosan migránspártinak bizonyultak. A legfontosabb közös pont viszont a határok védelme volt.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A miniszterelnök kulcskérdésnek nevezte, hogy az Európai Néppártban is a bevándorlásellenes álláspont kerekedjen felül. Macron személye itt került szóba, ugyanis az elnök szeretne egy általa gründolt szövetséget indítani az EP-választáson.

Az európai politikában egyszerű a helyzet, két tábor van: az egyiket Macron vezeti, aki fel akarja robbantani a néppártot, ahogy tette otthon is. Ez az oldal támogatja a migrációt. Velük szemben itt vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani a migrációt. Mi azt szeretnénk, ha az Európai Néppártban a mi álláspontunk lenne az általános”

– mondta Orbán Viktor Macron Európa-politikájáról és a Fidesz érdekeiről.

A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy a bevándorlás kérdésében is szemben áll Macronnal, aki inkább bevándorláspárti.

Salvini egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy szerinte először Macronnak kellene szolidaritást vállalnia Olaszországgal, például a határ megnyitásával Ventimigliában.
Macron: én vagyok az ellenfél

Macron francia elnök szerdán a dániai útján reagált a magyar és az olasz politikus találkozóján elhangzottakra. Az elnök röviden nyilatkozott, többek között azt mondta, hogy jól teszi Orbán és Salvini, hogy ellenfélnek tekintik őt.

Fotó: AFP

Macron elmondta, hogy ő nem ad teret a “nacionalistáknak” és az olyanoknak, akik a “gyűlöletbeszédet támogatják” – jött a szokásos liberális címkézésekkel a francia elnök.

Ha engem tekintenek legfőbb ellenfelüknek, azt jól teszik”

– mondta.

(Bácskai Balázs, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Jurák Kata – Az RTL jelentősen túllőtt a célon

Zavarkeltők – Iskolákban keltene hangulatot a Momentum