in ,

Lopós libsik – Csaknem kétszázmilliós csalásért kell felelnie Gyurcsány volt párttársának

Októberben kezdődik a Terrorelhárító Központ (TEK) segítségével tavaly ősszel elfogott Kőrös Gusztáv, a Demokratikus Koalíció (DK) egykori tagja és bűntársai pere a Kaposvári Törvényszéken

Októberben kezdődik a Terrorelhárító Központ (TEK) segítségével tavaly ősszel elfogott Kőrös Gusztáv, a Demokratikus Koalíció (DK) egykori tagja és bűntársai pere a Kaposvári Törvényszéken. A vád szerint a magát hol államtitkárnak, hol minisztériumi dolgozónak kiadó Kőrös vezette bűnszervezet több vállalkozótól csaknem 200 millió forintot csalt ki.

 

 

Október 3-án kezdi tárgyalni a Demokratikus Koalíció (DK) korábbi tagja, Kőrös Gusztáv és társai perét a Kaposvári Törvényszék – tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t Vadócz Attila, a törvényszék szóvivője.  Kőrös Gusztáv, a DK volt megyei vezetőségi tagja és 13 társával szemben a Somogy Megyei Főügyészség még júniusban emelt vádat többrendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vádlottak közül tízen – Kőrös vezetésével – bűnszervezet tagjaként vállalkozóktól csaltak ki jelentős összegeket arra hivatkozva, hogy a pénzeket uniós pályázatok elnyerése érdekében hivatalos személyeknek juttatják. A főügyészség négy vesztegető vállalkozóval szemben is vádat emelt.

HIERARCHIKUSAN FELÉPÍTETT BŰNSZERVEZET

A vádirat szerint Kőrös Gusztáv 2017-ben hierarchikusan felépített, előre leosztott szerepek szerint, összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, amely tehetős vállalkozóktól jelentős összegeket csalt ki. A bűnszervezet tagjai jól működő, nagyobb beruházásokat tervező vállalkozókat kutattak fel, akik a cégeik növekvő tőkeigényét pályázati pénzekből akarták kielégíteni. Kőrös Gusztáv álnéven – magát hol a pályázatok elbírálásában közreműködő államtitkárnakhol magas beosztású minisztériumi dolgozónak kiadva – azzal a hamis ígérettel ejtette tévedésbe a vállalkozókat, hogy kiterjedt kapcsolatrendszerén keresztül jelentős összegű – akár több száz milliós nagyságrendű –, vissza nem térítendő uniós támogatás elnyeréséhez segíti őket.Ennek fejében különböző összegeket kért, hogy a pénzt a pályázatokról döntő hivatalos személyek befolyásolására, megvesztegetésére fordítja, ám nem voltak ilyen kapcsolatai. A találkozókra Kőröst a Terrorelhárítási Központ bevetési öltözékéhez hasonló ruházatot és felszerelést – így lőfegyvereket utánzó riasztó- és légfegyvereket – viselő vádlott-társai kísérték el. A Kőrös vezette bűnszervezet hat vállalkozót tévesztett meg, akik közül öt személytől 4,5 millió és 80 millió forint közötti, összesen 168,5 millió forintot csaltak ki. A bűnszervezetben részt vevő Kőrös Gusztávval és kilenc társával szemben fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta az ügyészség. Elítélésük esetén a vádlottakkal szemben 2 évtől 24 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Kőrös a választások előtt a mentelmi jog segítségével szabadult volna. fotó: Hír TV

A TEK SEGÍTSÉGÉVEL FOGTÁK EL

Gyurcsány Ferenc egykori, a börtönből a választások előtt mentelmi joggal szabadulni próbáló, a baja hamis videó készítésében is közreműködő párttársát még tavaly október 6-án vették őrizetbe a Terrorelhárító Központ (TEK) segítségével, majd a Kaposvári Járásbíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat. A történet előzménye, hogy még 2017 tavaszán a hatóságok olyan adatok birtokába jutottak, hogy egy ekkor még beazonosítatlan férfi és társai csalást követett el Debrecenben: több tízmillió forintot vettek át az ügy egyik sértettjétől feltehetően fiktív üzleti tevékenység lebonyolításához. Az átvert sértett erről úgy nyilatkozott, hogy a pénz átadásakor a csaló egy fekete színű, feltehetően páncélozott Mercedes gépkocsival érkezett, két személy kíséretében. Ők fekete nadrágot, bakancsot, barett sapkát, és TEK-es feliratú pólót viseltek, sőt oldalukon még maroklőfegyver is volt. A csaló férfi neki azt mondta, hogy politikai kapcsolatai is vannak, és a kormány ezért biztosít neki ilyen fokú védelmet. Korábbi értesüléseink szerint néhány hónappal később Budapest VIII. kerületében is feltűnt az „álTEK-es” konvoj: egy mikrobusz, egy sötét színű Audi Q7 és egy Mercedes személygépkocsi. Az autókon kék színű megkülönböztető jelzés volt, valamint azokban egy-két fő, TEK feliratú ruhában, oldalukon fegyverrel, bilinccsel. Az elfogásuk után az is kiderült, hogy több személy viselt fekete bevetési ruhát, taktikai mellényt, rajta elöl jelvényszámot imitáló számsor, TEK POLICE, hátul TEK felirattal. A taktikai mellényeken kívül több személynél volt maroklőfegyver, illetőleg géppisztoly. Az elfogás során a TEK feliratú bevetési ruhában lévő gyanúsítottaktól és járművükből kerültek elő a lőfegyverek. Később megállapították, hogy a maroklőfegyverek valójában gáz-riasztó fegyverek, a géppisztolyok pedig airsoft fegyverek voltak. A bilincseik fémből készültek, azok olyanok voltak, mint amilyeneket a rendőrség is használ.

Vezető kép: Hír TV

(forrás: Pámer Dávid, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Felismerte a chemnitzi gyilkosság gyanúsítottját egy ott élő magyar

Na végre – Az Országgyűlés határozatban válaszolhat a Sargentini-jelentésre