in

Libsik, kapaszkodjatok!!! – Lekörözi a magyarországi építőipar egész Európát

Európai összevetésben is kiemelkedő évek elé néz a magyar építő­ipar, bár a kedvezményes áfa körüli kérdések és a munkaerő­hiány okozhatnak problémákat.

Lekörözi a magyarországi építőipar egész Európát

 

Európai összevetésben is kiemelkedő évek elé néz a magyar építő­ipar, bár a kedvezményes áfa körüli kérdések és a munkaerő­hiány okozhatnak problémákat.

 

Magyarország építési piaca a jelenlegi kilátások szerint 2020-ig akár egyharmadával is bővülhet. A Buildecon elemzése szerint várhatóan szintén hazánkban bővül a legnagyobb mértékben, mintegy 25 százalékkal az építési kereslet, noha azt érdemes figyelembe venni, hogy az összehasonlítás alapját adó 19 Euroconstruct-tagállam sorában a magyar a második legkisebb piac. A jelentés szerint az európai építési piac átlagteljesítményét magasan túlszárnyaló magyar értékek a lakásépítés jelentős állami támogatásának, valamint az uniós források következetes és hatékony felhasználásának köszönhetők.

Fotó: Kurucz Árpád

A következő két évben nem csak a lakásépítések száma nő

Az Ígylakunk.hu összegzése szerint a következő két évben korántsem csak az új lakások építésében várható ugrásszerű emelkedés. Ezt a kivételes teljesítményt ugyanis az állami és uniós forrásokból megvalósuló magasépítési beruházások, továbbá négy mélyépítési nagyprojekt – Paks II, a 3-as metró felújítása, a Puskás-stadion és a Budapest–Belgrád vasútvonal – munkálatai­nak előrehaladása is nagymértékben megalapozza. Problémát okozhat azonban a lakásépítéseknél szerepet játszó jelentős áfakedvezmény 2020 eleji esetleges megszűnése, a már jelenleg is fellépő munkaerőhiány, az építőanyagok és a munkaerő árának jelentékeny növekedése, valamint az építőipar technológiai fejletlenségének hatékonyságcsökkentő szerepe.

Az Euroconstruct előrejelzése szerint az építési teljesítmény az idén 3,5 százalékkal fog nőni, amelynek motorja a lakásépítés. Európában az építési piac bővülése 2006 óta most éri el legmagasabb fokát, azaz a pénzügyi válság kitörése előtti állapotot, ráadásul az építési kereslet valamilyen mértékben valamennyi tagországban nőtt, ami 2018-ban folytatódik. A piac kedvező alakulása a gazdasági növekedésnek, a háztartások növekvő jövedelmének, a vállalkozások emelkedő jövedelmezőségének és a közösségi beruházások állami finanszírozásának tulajdonítható. Az elemzés szerint Európa építőipara három éve folyamatosan nő, 2014 és 2017 között az építési teljesítmény mintegy kilenc százalékkal emelkedett. A 19 tagországban 2020-ig további hatszázalékos bővülés várható. Érdekesség, hogy az új építés némileg háttérbe szorulhat, sőt a felújítási tevékenység 2020-ra várhatóan nagyobb mértékben fog növekedni, mint az új építés.

(Pintér Balázs, magyaridok.hu)

A költségvetésnek kell helyt állnia a 4-es metró korrupciós botrányai miatt – a libsi felelősök még mindig szabadlábon

STABIL AGYHALÁL – Jajjj de jó! Alig vártuk! – AZ EP zöld képviselője felpörgetné a migránsszétosztást