in ,

Lezárják a Kossuth teret – lehet sivalkodni, de inkább ne

ogy Magyarországon demokrácia van azt áprilisban többször is láthattuk. Választás, tüntetések, miegyéb.

 

Először is lementek a szabad választások. A Fidesz-KDNP pártszövetség megnyerte, mint a huzat (nem, nem úgy mint a Szél… ő csak szerette volna). A parlamentben kétharmados többségbe kerültek, s ennek következményeként az (anti)demokratikus ellenzék azonnal az utcára ment tüntetni, mert szerintük ez így nem érvényes. Ilyen ez, megszokhattuk, mindig így van, ha nem nyernek… Két tüntetésen vagyunk túl, amelyeken szabadon lehet szidalmazni a kormányt és az ellenzéket egyaránt. Demokrácia van, vagy mi…

Május 8-án megalakul az új parlament, s erre az alkalomra a tüntetők újabb demonstrációt terveznek, de nincs is ezzel semmi baj. Az már sokkal bajosabb, hogy egy csoport élőlánccal akarta körbevenni az Országgyűlés épületét. Ez azért nem szép. Az, ha nem engedik be a megválasztott képviselőket a házba, már komoly jogsértés.

Bár nem vagyok jogász, de ez talán alapjogokat is sért. Ráadásul, ha ez így történt volna, akkor el kellett volna csattannia az első pofonoknak. Lett volna rendcsinálás, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy a rendőrök megoldották volna a képviselők bejutását. Ha másként nem megy, akkor erőből – itt ragadjuk meg az alkalmat is tisztelegjünk az egyenruhások előtt, akik úgy biztosítják a tüntetéseket, mintha ott sem lennének, pedig nagyon is részesei az események biztonságos lebonyolításának. De ha élőlánc lett volna, akkor pofon is csattanhatott volna.

Ugyanakkor élőlánc nem lesz, vagy csak a Kossuth téren kívül. Született egy határozat, amely biztonságtechnikai okokra, a védett személyek programjára hivatkozva május 8-án kettőig lezárja a Kossuth teret. Emiatt is lesz majd sivalkodás és hiszti, ebben biztosak lehetünk. De talán jobb emiatt felkeresni a TASZ-t, a Helsinki Bizottságot meg a többieket, mint azért, mert a rendőr – joggal – odacsapott. Szóval lehet tüntetni. Kettő után.

(forrás: Kecskés István, ezatuti.blogstar.hu)

Ellenzéki sakk-matt 11 lépésből – avagy van élet az agyhalál után is

Hidvéghi Balázs: Az ellenzék nem érti, hogy működik a többpárti demokrácia