in ,

Lehet sivalkodni – Az EU- és bevándorláskritikus ANO nyerte a cseh választásokat

Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon – derült ki a végleges eredményekből. A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson. A szavazatok százszázalékos feldolgozása alapján a parlamenti alsóházba kilenc párt és mozgalom jutott be.

Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom biztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon. A szavazatok százszázalékos feldolgozása alapján a parlamenti alsóházba kilenc párt és mozgalom jutott be.

A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson. Ugyancsak előzmény nélküli, hogy az alsóházban kilenc párt foglaljon helyet.

A Cseh Statisztikai Hivatal közleménye szerint az ANO 29, 64 százalékot, a második Polgári Demokratikus Párt (ODS) 11,32 százalékot, a harmadik a Cseh Kalózpárt, amely 10,79 százalékot kapott. A negyedik helyen a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett 10,64 százalékkal.

A parlamentbe még további öt párt jutott be: Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-7,76 százalék), Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD-7,27 százalék), Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL-5,8 százalék), TOP 09 5,31 százalék, Polgármesterek és Függetlenek (STAN-5,18 százalék).

Ennek alapján a mandátumok megoszlása a 200 tagú parlamenti alsóházban a következő lesz: ANO 78, ODS 25, Cseh Kalózpárt 22, SPD 22, KSCM 15, CSSD 15, KDU-CSL 10, TOP 09 hét és STAN hat képviselő.

A választási részvétel 60,84 százalék volt.

Fotó: MTI

Andrej Babis szlovák származású cseh milliárdos pártja nagy győzelmet aratott

Milos Zeman államfő már korábban jelezte, hogy kormányalakítási megbízatást a választások győztesének ad. Zeman szombat estig a választási eredményeket nem kommentálta. Andrej Babis közölte, hogy az új képviselőház alakuló üléséről minden parlamentbe bejutott párttal tárgyalni akar. Megjegyezte: azzal számol, hogy a tárgyalásokon a kormányalakítás is téma lehet.

A közszolgálati televízió esti vitaműsorában az ODS, a Cseh Kalózpárt, a TOP 09 és a STAN vezetői kizárták, hogy hajlandóak lennének a Babis vezette ANO-val kormánykoalícióra lépni.

Az SPD, a kommunisták, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták vezetői nem voltak ennyire radikálisak, és a kormánykoalíció ügyében óvatosabban fogalmaztak.

ANDREJ BABIS SZERINT AZ ANO NEM JELENT VESZÉLYT A CSEH DEMOKRÁCIÁRA

Az ANO Európa-párti mozgalom, és nem jelent veszélyt a demokráciára – mondta szombaton este Prágában Andrej Babis, a hétvégi csehországi képviselőházi választások győztese. A sajtótájékoztatója elején elhangzott nyilatkozatával Andrej Babis nyilvánvalóan azokra a cseh és külföldi médiában megjelent véleményekre reagált, amelyek szerint az ANO győzelme veszélyt fog jelenti Csehország számára.

A választásokon győztes jobbközép ANO mozgalom elnöke, a cseh kormányfői tisztség valószínű várományosa elutasítja az európai integráció mélyítését és az illegális bevándorlást, Csehországot pedig egy nagyvállalat mintájára szeretné irányítani.
Mindezeket a gondolatokat az a „szerződés” tartalmazza, amelyet Andrej Babis amerikai stílusban még a választások előtt ajánlott fel az ország lakosságának. Miután mozgalma győzött a választásokon, és Babis minden bizonnyal kormányalakítási megbízatást kap Milos Zeman államfőtől, a dokumentumban megfogalmazott elvek nagyobb súlyt nyertek.
Andrej Babis álláspontját a választások előestéjén lezajlott tévévitában is megerősítette. „Nem akarok további integrációt, nem akarok eurót” – jelentette ki Babis a Nova kereskedelmi televízióban. „Az euró bevezetése nem előnyös sem az állam, sem a társadalom számára” – mutatott rá a politikus. Azt mondta, hogy az Európai Uniónak alapvető reformokra van szüksége.
Babis leszögezte: szükség van arra, hogy „az EU-ban a kormányfőknek és az államfőknek legyen döntő befolyása”, és „ne a brüsszeli hivatalnokoknak”. „Meggyőződésem, hogy az eddiginél aktívabbnak és kezdeményezőnek kell lennünk” – tette hozzá Babis, aki korábban külpolitikai témákban nem nagyon foglalt állást.
A multimilliárdos vállalkozó, aki a 2013-as előrehozott képviselőházi választások nyomán alakított Sobotka-kormány pénzügyminisztere lett, politikusi minőségében is inkább gazdasági és belpolitikai kérdésekben nyilatkozott. Általános bírálatot váltott ki az a véleménye, hogy az országot is egy nagyvállalat mintájára kellene irányítani, a parlamentben a hatékonyság érdekében korlátozni kellene a parttalan vitákat, és fel kellene gyorsítani a döntéshozatalt. Ez a gondolat az általa kínált „szerződésben” újra felmerült. „Igyekezni fogok hatékonyabbá tenni a közintézmények működését, és Németország mintájára átalakítom a képviselőház működését, hogy korlátozzam a politikusok felesleges és értelmetlen fecsegését” – írta.
Andrej Babis jelenleg Csehország második leggazdagabb polgára. Vagyonát a közelmúltban a Forbes magazin 88 milliárd koronára (1021 milliárd forint) becsülte. Más, a cseh sajtóban megjelent becslések szerint Babis vagyonának értéke 130-140 milliárd korona (1508-1624 milliárd forint) lehet.
A cseh kormányfői tisztség várományosa 1954-ben Pozsonyban született, de cseh állampolgársága van. A szocialista időszakban Babis édesapja Genfben képviselte Csehszlovákiát az ENSZ egyik szakosított szervezeténél, az Általános Vámtarifa- és Kereskedelmi Egyezménynél (GATT), majd az ENSZ szakértője volt, ezért fia Svájcban végezhette gimnáziumi tanulmányait. Ezt követően a pozsonyi közgazdasági egyetemen szerzett diplomát.
A fiatal Babis a Chemapol külkereskedelmi vállalatban (később Petrimex) kezdett dolgozni, majd 1985-1990 között annak marokkói képviselője volt. 1991-ben tért vissza Csehszlovákiába, és a Petrimex menedzsere lett. A Petrimexből néhány éven belül Agrofert lett, s az Babis százszázalékos tulajdonába került. Az Agrofert Holdingnak az idei év elejéig Babis az egyetlen tulajdonosa és egyben vezérigazgatója.
Az élelmiszeripari, mezőgazdasági és vegyipari cégeket magába foglaló Agrofert holding az egyik legnagyobb csehországi gazdasági csoport. Összesen mintegy 34 ezer embernek ad munkát. Az Agrofert tulajdonába tartozik a Mafra kiadó is, amely egyebek között a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny befolyásos országos napilapok kiadója is. Babisnak azonban, aki májusig a cseh kormány első alelnöke és pénzügyminisztere volt, az év elején úgynevezett megbízotti alapokba kellett helyeznie vagyonát a tavaly módosított összeférhetetlenségi törvény miatt.
Andrej Babis nős. Az első és a jelenlegi második házasságából két-két gyermeke van.

(magyaridok.hu)

Ejha!!! – Sebastian Kurz betilthatja Soros György szervezetét Ausztiában

Tiszta szerencse, hogy NATO tagok vagyunk – Kiszivárgott NATO-jelentés: egy esetleges orosz támadás elsöpörné Kelet-Európát