in ,

Lassan minden a helyére kerül: az SZFE korábbi rektora már hat éve felajánlotta a Vas utcai épületet a református egyháznak

„Fontosnak tartom, hogy a Vas utcában található központi épület a református egyházhoz kerüljön. Figyelemmel arra a tényre, hogy az eredeti építtető az egyház volt”

„Fontosnak tartom, hogy a Vas utcában található központi épület a református egyházhoz kerüljön. Figyelemmel arra a tényre, hogy az eredeti építtető az egyház volt” – írta 2015-ben M. Tóth Géza, az SZFE korábbi rektora a református püspöknek.

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy már az előző SZFE-vezetés alatt tervben volt az Ódry Színpad lebontása. Ahogyan írtuk, 2019-ben az egyetem akkori vezetése egy megvalósíthatósági tanulmányt rendelt meg; a kiadványban többek között az is szerepelt, hogy lebontanák az Ódry Színpadot, és a helyére egy sportlétesítmény kerülne.

Most újabb érdekes dokumentum került napvilágra. A református egyház egy 2015-ös levelet tett közzé a honlapján, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkori rektora, M. Tóth Géza írt dr. Szabó István református püspöknek. A levélben a rektor felajánlja, hogy visszaadnák az egyetem Vas utcai épületét az egyháznak.

A Keresztyén Ifjúsági Egyesület egykori székházát az 1950-es években a Színművészeti Főiskola kapta meg átmeneti használatra.

A Magyarországi Református Egyház 1993-ban visszaigényelte az ingatlant, majd 2015-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkori rektora fel is ajánlotta.

Végül a 2020. évi LXXII. törvény alapján a Vas utcai épület a Színház- és Filmművészeti Egyetem részére átadásra kerülő ingatlanok között volt található – írja a Magyarországi Református Egyház.

 

 

A levél így szól:

Tisztelt Püspök úr!

Ez úton térek vissza korábbi személyes megbeszélésünkhöz, amelynek során bemutattam önnek az egyetemünk új elhelyezésére vonatkozó elképzelésünket. Ennek lényeges eleme a felszabaduló ingatlanok hasznosítása. Amint azt a találkozásunkkor is kiemeltem,

fontosnak tartom, hogy a Vas utcában található központi épület a református egyházhoz kerüljön.

Figyelemmel arra a tényre, hogy az eredeti építtető az egyház volt” – írja M. Tóth Géza, majd hozzáteszi, hogy mellékelten megküldi a magyar állam tulajdonában álló Vas utca 2/c, illetve a Józsefvárosi Vagyonkezelő Kft. tulajdonát képező egyetemünk által bérelt Vas utca 2/d címek alatt található épületek műszaki rajzait, a helységek felsorolásával.

Tisztelettel kérem püspök urat, szíveskedjen a jelzett ingatlanok hasznosítására vonatkozó előzetes tervet elkészíttetni, és azt számomra megküldeni” – folytatja a korábbi rektor 

„ez jelentős segítséget nyújt a döntéshozók meggyőzésében, a mi közös érdekünk”.

A Vas utcai épület története

A Vas utca 2/c alatti, Keresztyén Ifjúsági Egyesület székháza népi adakozásból épült fel 1943-ban. A Közületeket Elhelyező Bizottság 1950-ben határozatot adott ki, amely szerint az épületet a Budapest-Klauzál téri Református Egyházközség veheti bérbe (amely már évek óta használhatta az épületet istentiszteleti és gyülekezeti programjai alkalmával). Ezt a határozatot soha nem hajtották végre – ismerteti a református.hu.

A Vallás- és Közoktatási Minisztérium a Színművészeti Főiskola részére utalta ki az épületet átmeneti használatra, egy új, számukra építendő, korszerű épület ígérete mellett.

Ez az új épület azóta sem készült el.

A Magyarországi Református Egyház a korábbi gyülekezeti használata és egyházi kötődése miatt 1993-ban kérvényezte a rendszerváltás után a Vas utca 2/c címen található ingatlan egyházi tulajdonba helyezését.

 

Miniszterelnöki Hivatal 1996-ban (a baloldali vezetés idején) ezt a kérést elutasította. Az ingatlant használó Színház- és Filmművészeti Egyetem akkori rektora 2015-ben megkereste a Magyarországi Református Egyház Zsinatának vezetését, felajánlva a Vas utcai ingatlant a Református Egyház részére.

 

(Ádám Rebeka Nóra, mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Gyurcsány cselédei már be is költöztek a villájába

Bayer Zsolt Gyurcsányról és Czeglédyről: árnyék és árnyéka. Az ördög és ügyvédje.