in ,

La Repubblica: az uniós csúcson elfogadták Orbán Viktor kéréseit

Milyen garanciákat vállal Budapest arra a veszélyre, hogy a Barátság kőolajvezeték használata növeli az olajellátást, és Magyarország a többletmennyiséget értékesíti? – teszi fel a kérdést az olasz lap.

A La Repubblica online cikkben tudósított a szankciócsomaggal kapcsolatos döntésekről. Végül Európa megkönnyebbülten felsóhajtott. Az éjszaka közepén az Európai Tanács vezetői megállapodtak az orosz olajra vonatkozó embargóról. Magyarország kérésének eleget téve csak a kőolaj hajós behozatalát akadályozzák, de a Barátság kőolajvezeték továbbra is használatban lesz. A szakadéktól néhány méterre tehát az EU képes behúzni a kéziféket. A hatodik csomag legújabb verziójában Orbán Viktor, magyar miniszterelnök sok kérését elfogadták. Magyarország legalább kétharmada az orosz olajtól függ. Az Unió ezért blokkolja a hajóval szállított kőolajat, de a Barátság kőolajvezetéken keresztül szállított kőolajat nem.

Ugyanakkor Németország és Lengyelország vállalja, hogy nem használja a vezetéket, amely közvetlenül a német területre érkezik. Ha nem így lenne, jelentős versenyelőny alakulna ki. Orbán meg akar győződni arról, hogy az energiaellátás garantálva lesz. Két dologtól fél: attól, hogy Moszkva a hatodik szankciócsomag jóváhagyásával egyoldalúan a szállítás leállítása mellett dönthet. Valamint attól, hogy Kijev önként vagy akaratlanul megrongálhatja az olajvezetéket. Nagyon súlyos gyanú, de a magyar kormány azzal indokolja, hogy Ukrajnában háború van, és a baleset nem távoli eshetőség. Felmerül a kérdés, hogy milyen garanciákat vállal Budapest arra a veszélyre, hogy a Barátság kőolajvezeték használata növeli az olajellátást, és Magyarország a többletmennyiséget értékesíti, ami ráadásul a szankciók lényegét is megkerülné?

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Politico: az EU-s vezetők „megadták magukat” Orbán Viktornak

Itt egy jó döntés – Mostantól Láng Zsolt felel Budapest és Pest megye fejlesztéséért