in

Kurz egységre hívta fel az EU tagországait

Egységre és összefogásra hívta fel az Európai Unió tagországait a nehéz nemzetközi helyzetre való tekintettel Sebastian Kurz osztrák kancellár

Egységre és összefogásra hívta fel az Európai Unió tagországait a nehéz nemzetközi helyzetre való tekintettel Sebastian Kurz osztrák kancellár a müncheni biztonságpolitikai konferencián szombaton elmondott beszédében.

Miután az Egyesült Államok egyre inkább visszavonul a világpolitikából, erősödtek a kihívások az Európai Unió felé – figyelmeztetett Kurz, rámutatva, hogy Kína foglalja el azt a politikai vákuumot, amely Washingtonnak a nemzetközi politikából történő visszahúzódása miatt keletkezik. ”A hatalmi központok eltolódnak.

Az Egyesült Államok továbbra is erős ország, de visszavonul a nemzetközi politikából, az így keletkező űrt pedig Kína foglalja el” – mondta Kurz. Véleménye szerint ezzel változások állnak be a világ geopolitikai helyzetében. “A nagy országok már nem nyelik le a kicsiket. Most a gyorsabb országok nyelik le azokat, amelyek késlekednek” – tette hozzá.

“Mi az Európai Unióban úgy viselkedünk, mint egy öreg házaspár” – folytatta. A Nyugat a Keletre panaszkodik, az Észak pedig a Délre. Ahhoz, hogy nemzetközi súlyát visszanyerje, az EU-nak ismét erősnek kell lennie belülről. Ez szerinte mindenekelőtt a külső határok megerősítését jelenti. Az EU-tagországoknak maguknak kell eldönteniük, hogy kiket fogadnak be – utalt Kurz az illegális bevándorlásra, amely szerinte alááshatja a földrész békéjét és jólétét. Kurz ötödik alkalommal vesz részt a biztonságpolitikai konferencián. Újságíróknak nyilatkozva pénteken elmondta, hogy müncheni tartózkodását a 2018. második félévi osztrák EU-elnökség előkészítésére is fel akarja használni.

MTI

(forrás:polgarportal.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Utolsó leheletéig magyar – 20 éve hunyt el Wass Albert

Századvég: a magyarok többsége elutasítja az ENSZ migrációs tervezetét