in ,

Köves Slomó: örülhetünk, hogy egy rasszista politikus nem lett az Országgyűlés tagja

Örömét fejezte ki az Origónak nyilatkozva Köves Slomó

Örömét fejezte ki az Origónak nyilatkozva Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője amiatt, hogy Bíró László, a baloldal tiszaújvárosi-szerencsi jelöltje nem került be a magyar Országgyűlésbe. Szerinte rasszista politikusoknak nincs helye a törvényhozásban.

Az Origo megkérte Köves Slomót, értékelje a fideszes Koncz Zsófia győzelmével és az antiszemita Bíró László vereségével végződő borsodi időközi képviselőválasztás eredményét.

 

Az EMIH vezető rabbija a következőket írta a megkeresésre:

Annak feltétlenül örülhetünk, hogy egy rasszista politikus nem lett az Országgyűlés tagja. Némi optimizmussal talán azt is gondolhatjuk, hogy vasárnap a választók többsége Bíró László vállalhatatlan kijelentéseire is mondott nemet. Azt pedig őszintén remélem, hogy a leckéből tanulva a jövőben egyik párt sem támogat olyan jelöltet, aki gyűlöletet szít, indulatokat gerjeszt.

Mint ismert, a baloldali Bíró Lászlóról vállalhatatlan, zsidóellenes megnyilvánulások kerültek elő. A szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi, lengyelországi zsidó turistákat tetűcsúszdásoknak nevezte, Budapestet pedig Judapestként írta le. Máskor pedig arról értekezett, hogy kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését.

Köves Slomó, és az általa vezetett EMIH ezt követően elítélte a jobbikos politikust, és az őt támogató baloldali pártokat.

Bár az utóbbi néhány évben a Jobbik igyekezett szalonképesnek látszani, a Tett és Védelem Alapítvány által megrendelt közvélemény-kutatásokból azt látjuk, hogy szavazótáborának több mint hatvan százaléka vall ma is antiszemita nézeteket. Ennek fényében Bíró László elfogadhatatlan kijelentései nem meglepőek. Ennél aggasztóbb, hogy az őt támogató pártok akaratlanul is legitimálják az antiszemitizmust. Ennek éppen az ellenkezőjét várjuk el a közélet minden szereplőjétől

– írta a vezető rabbi korábban.

Több baloldali értelmiségi is bírálta a baloldalt Bíró támogatása miatt, a baloldali pártok a végsőkig kitartottak az antiszemita jelölt mellett. Sőt, a választás előtt egy nappal Karácsony Gergely főpolgármester és Kunhalmi Ágnes, MSZP-társelnök még szelfizett is vele.

(Origo.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Fegyőr feje, miután tizenötödször is újraszámolta a szavazatokat

Durvul a balhé! Feljelentették Hadházyt és az ellenzéki pártelnököket az ügyészségen