in ,

Köszönjük, főpolgármester! A hajléktalanok megint elárasztották Budapest utcáit

Mi folyik Budapesten?

Mi folyik Budapesten? Ahogy vége a veszélyhelyzetnek, a hajléktalanok visszatértek a főváros aluljáróiba, utcáira és tömegközlekedési eszközeire. A legtöbbjük rossz állapotban van, és maszkot sem hord. Fotóink egyetlen délelőtt készültek, és jelzik, hogy egyre durvább a helyzet. A Fővárosi Önkormányzat semmit sem tesz – az egyetlen ötletük, hogy 30 fős hajléktalanszállót csinálnak a Városháza műemléki épületéből… Tényleg nincs más megoldás?

 

Blaha Lujza tér
A Blaha Lujza téren tömegével ülnek a buszmegálló és az aluljáró közelében a hajléktalanok, de van, aki állandóra ideköltözött és fényes nappal is az utcán alszik. A környék bűzlik az alkoholszagtól és a cigifüsttől, így az arra járók inkább fejüket elfordítva rohannak tovább.

 

Nem tudjuk mire vélni a momentumos pártlogót ezen a mezítlábas, részeg hajléktalan férfin, aki már kora reggel nem tudja magáról, kicsoda: énekelve, dülöngélve „engedi át” a zebrán a villamosról leszállókat…

 

 

Nyugati pályaudvar

Szinte észre se veszik az autósok azt a férfit, aki több órája az aszfalton, egy elkerített részen lehajtott fejjel üldögél. Az aluljáróba is visszatérnek a hajléktalanok, és a lehajtott fejjel férfiakat leszólító prostituáltak.

 

 

Keleti pályaudvar

Beszédes és elszomorító kép: kik Budapest hősei most? Ez a férfi a Keleti pályaudvaron egy tábla alatt talált menedéket, itt tölti napjai nagy részét, úgy tűnik, neki ez az otthona…

 

 

 

II. János Pál pápa tér

Ha esik, ha fúj, a hajléktalanok nem mozdulnak. Hiába áztak bőrig, ugyanúgy aludtak tovább a földön a II. János Pál pápa téren péntek délelőtt. Egy részük láthatólag nem tudott magáról.

 

 

Károly körút

Ide is beköltöztek: Budapest szívében így néz ki egy pad, ahová normál esetben a járókelők ülhetnének le pár percre a szendvicsükkel vagy újságjukkal…

 

 

Mégis hajléktalanszállóvá válik a Városháza

Fővárosi Közgyűlés múlt szerdán úgy döntött, hogy helyet adnak hajléktalanok számára a műemléki Városházán – pedig a kormányhivatal ezt korábban megtiltotta. Karácsony Gergely főpolgármester és az ellenzéki többségű közgyűlés az erről szóló javaslatot 17 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el. Ennek értelmében a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei alapító okiratát úgy módosítják, hogy bekerül a telephelyek listájába a BMSZKI Városház utcai Éjjeli Menedékhely a 1052 Budapest, Városház utca 9-11, vagyis a Városháza címe. Az is kiderült: a Gerlóczy utcai épületrészben, a hozzá kapcsolódó közlekedőben és az udvaron nyújtanak majd éjjeli menedékhelyet összesen 30 hajléktalan embernek.

Tilos közterületen életvitelszerűen élni

A törvény szerint az egész országban tilos az utcán életvitelszerűen lakni. A cél nem a büntetés, hanem az életek védelme. Budapesten még a Tarlós-korszakban bővítették a férőhelyek számát, és létrehoztak egy olyan „első befogadóhelyet”, ahová 48 órára mindenkit be kell fogadni, függetlenül attól, milyen állapotban van, majd innen „adják tovább” a többi intézménybe, ha javítottak az állapotán. Budapesten a Máltai Szeretetközpont vállalta ezt, 40 férőhellyel, a XI. kerületi Rimaszombat utcában.

 

(ripost.hu)

Oszd meg másokkal is!

Eddig erről miért hallgattak? Most ismerte be a WHO: a levegőben is terjed a koronavírus

Ungváry Krisztián a Keménymagban is megkapta a magáét. Ő lett a hét balfékje! – Videó