in

KÖSZÖNET AZ ŐRZŐKNEK

Így csupa nagybetűvel!

A karácsonyi ünnepek után érdemes kicsit más szemmel is visszatekintenünk a 2017-es évre. A lassan elmúló év során hazánkban sikerült megőrizni a hétköznapok és az ünnepek biztonságát, ami a külvilág történéseivel összevetve egyre nagyobb értékké válik. Annál is inkább, mivel ez az esztendő bővelkedett olyan eseményekben, amelyek megszervezése, lebonyolítása még a régi – akár három évvel ezelőtti –, boldog békeidőkben is komoly feladatot jelentett volna a biztonsági szervek számára.

A diplomáciai nagyüzem júliusban kezdődött Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök látogatásával, aminek több tényező is különös súlyt adott. Izraeli kormányfő a rendszerváltozás óta nem járt hazánkban. Izrael terrorellenes, belbiztonsági tapasztalatai évtizedes múltra tekintenek vissza, amelynek megismerése különös értéket jelenthet. Hazánkban él Európa második legnagyobb zsidó közössége.

A programsorozat biztosítását tovább nehezítette, hogy a visegrádi négyek miniszterelnökeivel is találkozott fővárosunkban, valamint meglátogatta a budapesti zsinagógát is. Ezek a programok fokozták a biztonsági kihívásokat, de a látogatás biztonsági szempontból is sikeresen zárult.

Ezt követte augusztus végén Vlagyimir Putyin orosz elnök villámlátogatása a cselgáncs-világbajnokság idején. Ennél a programnál különösen nehéz feladatot jelentett a Papp László Sportarénában biztosítani a védett vezetők mozgását, hiszen több ezer emberrel tartózkodtak együtt a zárt térben. Ez a szakemberek számára igazi kihívást jelentett, de a feladatot sikeresen oldották meg. Talán a harmadik rendezvény igényelte a legnagyobb felkészülést.

November végén Li Ko-csiang miniszterelnök látogatott Budapestre, ahol találkozott 16 közép- és kelet-európai ország vezetőivel. A kínai miniszterelnök védelme már önmagában is hatalmas feladatot jelentett, de ezt megsokszorozta, hogy 16 ország delegációs konvojainak mozgását, tárgyalások helyszíneit, szállodák tucatjait kellett biztosítani.

A fenti három diplomáciai esemény súlyát talán még inkább érzékelteti, hogy a világ öt legveszélyeztetettebb politikusa közül három járt Budapesten, és mindenféle biztonsági probléma, szakmai hiba nélkül vették az akadályt szakembereink.

A diplomáciai kihívásokon túl a sport is adott feladatot bőven a biztonsági szakterületnek 2017-ben. Talán a legfontosabb a júliusi vizes világbajnokság két hete volt, ahol több ezer sportoló, tízezernyi szurkoló biztonságát kellett garantálni.

A magyar Forma–1-es futam, augusztus végén a cselgáncs-világbajnokság, novemberben pedig a kick-box-világbajnokság is sikeresen és biztonságosan ért véget. Szinte egymást érték a futóversenyek, amelyeken tömegek vettek részt úgy, hogy senkinek sem kellett közben a biztonságáért aggódnia. Mindezeken túlmenően 2017 nyarán szinte az egész országot behálózta a nyári fesztiválok sorozata. A többnapos rendezvényeken tízezrével szórakoztak békésen az emberek. Az ilyen típusú eseményeknél az állami és magánbiztonsági szolgálatok együttműködése volt kulcsfontosságú, hiszen a piaci és az állami szféra érdekeinek egyeztetése nem mindig egyszerű.

Talán itt kell megemlíteni a turizmus erősödését is, amelynek egyik felhajtóereje a kiváló biztonság volt. A külföldi turisták felszabadultan élvezték a jó közbiztonságot és az állandó terrorfenyegetettség nélküli szórakozást Magyarországon. De ennek érdekében is nagyon komoly szakmai munkát kellett elvégezni, gyakorlatilag 365 napon keresztül. Az év végén pedig elérkeztünk a karácsonyi vásárok sorozatához. Láttuk naponta, hogy Európa nyugati felén miként változott meg az ünnep.

Nálunk azon lehetett élcelődni a médiában, hogy valakik lefújták piros festékkel a TEK egyik biztonsági járművét. De inkább örüljünk, hogy ez volt az egyetlen hír a karácsonyi utcai rendezvények biztonságával kapcsolatban, és nem terrortámadásokról szóltak a hírek.

A karácsony mellett még ki kell emelni, hogy a hanuka ünnepe is békében zajlott. Budapest szívében és a vidéki helyszíneken is a közterületeken tudtak ünnepelni zsidó honfitársaink. Nem kellett félniük sem szélsőjobboldali, sem dzsihadista radikálisok támadásától. Ez annak fényében értékelhető igazán, hogy Franciaországból tízezernyi zsidó polgár távozott Izraelbe, mert nem érezte biztonságban magát, családját, vállalkozását. Svédországban Molotov-koktélokkal támadtak iszlám radikálisok zsinagógákra.

Németországban antiszemita töltetű megmozdulásokat szerveztek több nagyvárosban is iszlamista csoportok. Ezzel párhuzamba állítva a magyarországi ünnep békéjét, azt hiszem, büszkék lehetünk. Ez a biztonsági helyzet nem magától értetődő, természetes dolog. Sok összetevője van, amelynek eredményeként ilyen nyugodtan telt ez az esztendő.

Először is, hazánk ellenállt az illegális migrációnak. Minden józan ember látja, hogy hová süllyedt Nyugat-Európa. A közbiztonság drasztikusan romlott, a nők elleni támadások megsokszorozódtak, a terrorfenyegetettség állandósult, és már a német kancellár is no-go zónákról beszél.

Most van itt az ideje megköszönni mindazon szakembereknek az áldozatos munkáját, amely nélkül nem élhettük volna ilyen békésen a mindennapjainkat. Köszönettel tartozunk a honvédeinknek, akik távoli országokban is teljesítik feladatukat a NATO-szövetségeseinkkel karöltve a terrorellenes küzdelemben, illetve határaink védelméből is kiveszik a részüket.

Köszönet a rendőröknek, akik a közrend, közbiztonság garantálása mellett küzdenek a nemzetközi szervezett bűnözők ellen, valamint vigyázzák határainkat is. Köszönet a TEK szakembereinek, akik fegyveres bűnözők ártalmatlanítása mellett honfitársainkat mentik külföldön, a terrorizmus ellen harcolnak belföldön.

Köszönet a titkosszolgálatok szakembereinek, akik jórészt csendben, észrevétlenül dolgoznak a hazánkra leselkedő külső és belső veszélyek elhárítása érdekében. Egyre nehezedő körülmények között, határaink közelében dúló háborús konfliktusok, hibrid háborús manőverek ütközőzónájában.
(Horváth József, magyaridok.hu)

(video) Politikai Szilveszter – Medgyessy Péter „útelágazódása”…örök klasszikus.

Életrajz egy 31 éves fiatalemberről