in

Kormányinfó: Megemelték a gázkeretet, a rekordárak ellenére is marad a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig

A hazai gázfogyasztás biztosított

A Kormányinfó elején Gulyás Gergely aláhúzta, a hazai gázfogyasztás biztosított. A miniszter emlékeztetett: az EU-s szankciók miatt azonban a kormány a rezsicsökkentett árakat a kormány az átlagfogyasztásig tudja biztosítani. A miniszter aláhúzta,

noha a gázár újabb és újabb rekordokat dönt, megemelték a gázkeretet, így az átlagfogyasztásig továbbra is marad a rezsicsökkentett ár a hazai fogyasztóknak.

Gulyás Gergely kifejtette: még a legrosszabb fűtőértékű gáz esetében is marad az 1729 köbméter éves fogyasztásig tartó rezsicsökkentés. Sőt, mivel a rendelet – az MVM metodikájához igazodva – nem köbméterben, hanem megajoule-ban kifejezve tartalmazza a rezsicsökkentett áron biztosított gáz mennyiségét (és ezt a megajoule-keretet a nem Oroszországból importált gáz gyengébb fűtőértéke következtében felemelték), a legtöbb fogyasztónál 1729-nél több köbméter is kijöhet az emelt megajoule-keretből. Az erről szóló rendelet még a kormányinfó napján megjelenik.

Az EU-s tárgyalások helyzetéről

A miniszter az EU-val kapcsolatos tárgyalásokra is kitért. Gulyás Gergely elmondta, igen intenzív tárgyalásokon vagyunk túl. A miniszter tájékoztatott:

olyan választ tudtunk küldeni a Bizottságnak, amelyben a Bizottság minden kérdésére közös választ tudtunk találni.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a helyreállítási pénzekről és az operatív programokról szóló tárgyalások összefüggenek a kondicionalitási eljárás eredményével. Minden eddiginél szigorúbb pénzfelhasználási rendszerek lesznek – mondta a miniszter.

– Kérdésekre adott válaszok –

Gulyás: Nem a tűzijáték miatt menesztették az OMSZ két vezetőjét

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az OMSZ esetében a technológiai miniszternek nincs indoklásra kötelezettsége, ugyanakkor a tárcavezető közölte,

a tűzijátékot érintő előrejelzés téves volta ellenére is megtörtént volna a felmentés. Ez az utolsó utáni csepp volt a pohárban

– tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a tárcavezető hozzátette, hogy egy miniszternek joga és lehetősége is van arra, hogy egy általa irányított szervezet (OMSZ) esetében döntéseket hozzon, valamint rámutatott arra is, hogy korábban már több meteorológus is bírálta az OMSZ rendszerét. A kormány helyesnek tartja Palkovics László döntését – fogalmazott Gulyás.

Töltik fel a tározókat

A kondicionalitási eljárással kapcsolatos uniós megállapodás részletei kapcsán elmondta: számos törvény módosítására tettek ígéretet, október végéig ezeket el tudja fogadni a parlament. „Ugyanakkor továbbra is sajnálatos és szégyenletes, hogy a magyar ellenzéki európai parlamenti képviselők, havi ötmillió forintot keresve azon dolgoznak, hogy magyar egészségügyben és az oktatásban ne lehessen bért emelni és ne jussunk hozzá azokhoz a pénzekhez, amelyek minket megilletnek” – fogalmazott Gulyás.

„A bizottságnak 30 napja van, hogy elküldje a válaszát a kormánynak” – tette hozzá.

A miniszter a gáztározók feltöltöttségéről elmondta: 60,6 százalékos a tározók feltöltöttsége, ami 3,8 milliárd köbmétert jelent.

Ez 76 téli napra elegendő gázmennyiség, lakossági és ipari felhasználás mellett.

Ha csak a lakosságit nézzük, akkor nagyjából fél évre elég ez a mennyiség.

Az iskolák téli fűtése kapcsán elmondta: az államnak kell gondoskodni az intézmények működtetéséről. „Kórházakat, iskolákat, szociális intézményeket minden körülmények között fűteni kell” – szögezte le a miniszter.

Orvosi eset

A Mandiner kérdésére Gulyás Gergely elmondta: szeptemberben tehet esküt az első 2200 határvadász, akik ezután megkezdhetik a szolgálatukat. A létszámot jövő év elejére 4000 főre emelhetik.

„Orvosi kérdésekben nem vagyok járatos” –

reagált arra a kérdésünkre, hogy a hétvégén új mozgalmat hirdető volt Jobbik elnök Jakab Péter, azzal indokolta, hogy nem adja vissza mandátumát a Jobbiknak, hogy ha ezt tenné, akkor gyakorlatilag a Fidesznek adná vissza.

A Vodafone megvásárlását firtató kérdésekre a miniszter elmondta: azért volt fontos ez a tranzakcióm, mert magyar tulajodban került egy olyan cég, amely jelentős profitot termel. „Jó, ha a távközlési szektor magyar kézben van” – tette hozzáElmondta azt is, hogy vásárlást 2010 óta tervezik és azért most kerül rá sor, mert csekély az esély arra, hogy ilyen lehetőség lesz a jövőben. A tranzakció azonban csak szigorú könyvvizsgálói elemzés után realizálódik ténylegesen.

Arra a kérdésünkre, hogy a Tanítanék Mozgalom minden eddiginél komolyabb polgári engedetlenségi akciókat helyezett kilátásba az ősszel, azt válaszolta: „egész augusztusban azon dolgoztunk, hogy a lehető leggyorsabban, a lehetős legelőnyösebb megállapodást kössük az Európai Bizottsággal és ennek köszönhetően történelmi léptékű pedagógus-béremelést tudjanak megvalósítani. Eközben a politikai támogatással a Tanítanék Mozgalom mindent megtesz azért, hogy a pedagógusok, egészségügyi dolgozók egy fillérhez se jussanak hozzá.”

 

 

(mandiner.hu)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

Máthé Zsuzsa Tóta W-ről: Tóta W. Árpád a haza morális rendjének notórius feldúlója – Rossz lehet ilyen lelkülettel létezni.

Orbán Balázs a Vodafone megvásárlásáról: a 2010 utáni kormányoknak mindig is kitüntetett céljuk volt, hogy a nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban a magyar tulajdon arányát erőteljesen növeljék