in

Kiderült: egy újabb fontos helyen is a Fidesz győzött

Az április 3-i országgyűlési választásokon a fideszes Lévai István óriási meglepetésre több szavazatot kapott Budapest egyik legismertebb lakótelepén, a Havanna-lakótelepen, mint az MSZP-s Kunhalmi Ágnes.

Az április 3-i országgyűlési választásokon a fideszes dr. Lévai István Zoltán óriási meglepetésre több szavazatot kapott Budapest egyik legismertebb lakótelepén, a Havanna-lakótelepen, mint az MSZP-s Kunhalmi Ágnes. Pedig ez a körzet eddig a baloldal egyik legerősebb területe volt. Most viszont a Fidesz itt is óriásit erősödött, bebizonyosodott, hogy valójában a kormánypártok képviselik a munkásokat, a baloldal által magára hagyott, szociológiai kifejezést használva, keményen dolgozó kisembereket is, akik szavazataikkal értékelték is életkörülményeik javítását. Nem csak ebben a választókerületben, hanem a főváros egészében nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága.

 

 

A Budapest 15. számú egyéni választókerületben 100%-os feldolgozottság mellett Kunhalmi Ágnes a baloldal jelöltje 25946 szavazattal 44,60%-ot szerzett és ezzel megnyerte a választókerületet, meglepetésre nagyon kis különbséggel.

A fideszes Lévai István mindössze egy százalékponttal lemaradva 25166 szavazatot szerzett 43,26%-al. Viszont a választókerületben fekvő  HAVANNA-LAKÓTELEPEN LÉVAI ISTVÁN KAPOTT TÖBB SZAVAZATOT. 

A pontos szavazati arányt nem lehet megállapítani, ugyanis az egyik Havanna-telepi szavazókört jelölték ki arra, hogy az átjelentkezéssel és a külképviseleteken szavazók szavazatait a többi közé keverjék – ők azonban nem (vagy nem feltétlen) a lakótelepen laknak. A többi szavazókörben azonban annyival több szavazatot kapott Lévai István, hogy a csak itt lakók szavazataival itt semmiképp nem tudott volna fordítani Kunhalmi, sőt, valószínű, hogy ha csak a helyiek szavazatait számolnánk, itt is Lévai volt előnyben.

ABBAN A 10 SZAVAZÓKÖRBEN, AHOL CSAK A HAVANNA TELEPIEK SZAVAZTAK, LÉVAI ISTVÁN 2791, KUNHALMI ÁGNES 2727 SZAVAZATOT KAPOTT.

A fideszes győzelem azért is óriási jelentőségű, mert ezzel végképp megdőlt az az állítás, hogy a baloldal képviselné a munkásokat. Havannatelep egy történelmileg jelentős munkásnegyed (is), mivel a telep mellett álltak Lipták Pál gyárai, majd számos egyéb más gyár is.

A történelmi örökség miatt a Havannatelepet egy tipikusan munkás lakótelepnek szokták titulálni. A lakótelep elvesztése tökéletesen beleillik a magyar baloldal állapotába, ugyanis számtalanszor bebizonyították már, hogy csak a hatalom, a pénz és a poziciók érdeklik őket és teljesen el vannak szakadva az általuk állítólag képviselni kívánt egyszerű hétköznapi emberektől.

 

 

Karácsony Gergely a volt indexesek blogjának, a Telexnek nyilatkozott, az alábbi történetet mesélte el a Havanna-teleppel kapcsolatosan, idézzük:

Amikor 2019-ben az önkormányzati kampányban jártuk a várost, a Havanna lakótelepen egy politikustársam azt mondta, hogy ő Havannában már volt, de a Havanna-lakótelepen még soha…”

Nyilván az interjúban Karácsony nem említette a politkustársa nevét azonban az interjúrészlet tökéletesen tükrözi azt, hogy a baloldal hogyan is áll az általa képviselni kívánt emberekkel valójában (mi egy Havanna-telepi sajtótájékoztatót találtunk a 2019-es kampányból, azon Karácsony Gergelyen, Kunhalmi Ágnesen és a kerület polgármesterén, Szaniszló Sándoron kívül a párbeszédes Tordai Bence volt ott).

Másfelől a választókerületi arányokat nézve elmondható, hogy a Fidesz a korábbi választásokat nézve jelentősen erősödött a választókerületben és a fővárosban egyaránt. Lévai István 3,56 százalékponttal jobban szerepelt, mint elődje Kucsák László 2018-ban. Ez jelentős növekedésnek mondható.

A FIDESZ JELÖLTJEI NÉGY KÖRZET (ANGYALFÖLD, ÚJPEST, ZUGLÓ, ILLETVE A VI-VII. KERÜLET) KIVÉTELÉVEL MINDENHOL ELÉRTÉK A 40 SZÁZALÉKOT, MIKÖZBEN 2018-BAN EZ A FŐVÁROS TÍZ VÁLASZTÓKERÜLETÉBEN NEM SIKERÜLT NEKI.Másfelől a kormánypárti indulók több százalékponttal javítottak 2018-hoz képest a legtöbb választókerületben.

Tölgyessy Péter rendszerváltó politikus, politológus legutóbb Gulyás Márton baloldali aktivista műsorában arról beszélt, hogy mára már a Fidesz képviseli a munkásosztályt, nem pedig a folyamatosan  rájuk hivatkozó baloldal.

Tölgyessy azt is mondta, azért is vált nevetségessé az a baloldali állítás, hogy Magyarországon nincs demokrácia, mert a dolgozó emberek azt érezték, hogy fogyasztóként és munkaerő piaci szereplőként is nagyobb lett a mozgásterük a Fidesz kormányzása alatt.A HAVANNA-LAKÓTELEP VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEI EZT AZ ÁLLÍTÁST TÁMASZTJÁK ALÁ, UGYANIS A KORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEKNEK KÖSZÖNHETŐEN JELENTŐSEN JAVUL AZ ÁTLAG MAGYAR POLGÁR ÉLETMINŐSÉGE.

(origo.hu)

 

 

Add tovább!

Tombol a mélyszegénység: megteltek a magyar szállodák húsvétkor

Fricz Tamás: egy következmények nélküli ellenzék