in ,

Kezdődik: Washington tevékenységük azonnali felfüggesztésére szólította fel az Északi Áramlat-2 megépítésében részt vevő vállalatokat.

Elkezdődött

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtöki közleményében az Északi Áramlat-2-höz kapcsolódó tevékenységük azonnali felfüggesztésére szólította fel a gázvezeték megépítésében részt vevő vállalatokat, és szankciókkal fenyegette őket.

Blinken aláhúzta: Joe Biden amerikai elnök kormánya eltökélt, hogy tiszteletben tartja az elődje, Donald Trump hivatali ideje alatt elfogadott, büntető intézkedéseket kilátásba helyező törvényeket.

 

„Az Északi Áramlat-2 egy rossz projekt:
rossz Németországnak, Ukrajnának, és közép-, illetve kelet-európai szövetségeseinknek és partnereink” – szögezte le Blinken. A külügyminiszter szerint „a geopolitikai indíttatású orosz projekt célja Európa megosztása és az európai energiabiztonság meggyengítése”.

A gázvezeték megépítéséből a közelmúltban 18 vállalat szállt ki Washington nyomására.
Az Egyesült Államok eddig csak az Északi Áramlat-2 építésében részt vevő Fortuna orosz csőfektető hajót és annak tulajdonosát, a KVT-Ruszt sújtotta szankciókkal. Az Egyesült Államok, Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha a vezeték elkészülne. Attól tartanak, hogy megépítésével Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban. Berlin ezzel szemben azt állítja, hogy a projekt megvalósításával közvetlen és biztonságos energiaforráshoz jut.

A már csaknem teljesen elkészült Északi Áramlat-2 egy 9,5 milliárd eurós projekt, amellyel két új, összesen évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat. Nyomvonala az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig tart, hosszúsága mintegy 1200 kilométer.

(MTI)

 

 

mindenszo.hu

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Vadai kiabált a parlamentben, hogy a DK nem oltásellenes – Oszt’ Szaniszlóval egyeztettél-e már, Ágica?

Egy Fideszes levele annak a Fegyőrnek, aki a Hír Tv-ben tovább fenyegette a jobboldalt