in ,

Két hét múlva választások: „A svéd választók gyökeres változásokat akarnak a migrációs politikában”

Két hét múlva lesznek választások a svédeknél, ahol természetesen a legkomolyabb téma a migráció és annak következményei.

Szeptember 9-én, azaz két hét múlva választások lesznek Svédországban, abban a skandináv államban, mely Németország után a második legtöbb illegális bevándorlót engedte be a 2015-ös migrációs válság idején, és azóta is. 

Ennek megfelelően a svéd mindennapok témája lett a migráció okozta helyzet, ez uralja az aktuálpolitikát is az északi országban.

A legfrissebb előrejelzések és közvélemény-kutatások szerint bár továbbra is a legnagyobb esélyes a jelenlegi vezetés, a baloldali Stefan Löfven vezette Svéd Szociáldemokrata Párt, amelyik az elmúlt négy évben sokat veszített a támogatottságából. A baloldali svéd vezetés az eddigi leggyengébb eredményére számíthat két hét múlva. Az Inizio nevű kutatócég felmérése szerint míg 2010-ben 30,7 százalékot kaptak, addig a párt támogatottsága jelenleg mindössze 24,6 százalékon áll.

Fotó: AFP

Emlékezetes, hogy a Szociáldemokrata Párt nyíltan kiáll a bevándorlás mellett, míg a lakosság egyre nagyobb része elutasítja azt.

Ennek köszönhető az, hogy története legjobb eredményére készül a bevándorlásellenes Svéd Demokraták nevű párt, mely több korábbi baloldali szavazót is át tudott csábítani. Az előrejelzések szerint az sem kizárt, hogy a Svéd Demokraták nevű formáció legyen a legerősebb ellenzéki párt a stockholmi törvényhozásban. A bevándorlást elítélő párt négy éve 12,9 százalékot kapott, most a támogatottságuk a 19 százalékot súrolja

Az M1 vasárnap reggeli műsorában megszólaltatta Flamm László Svédország-szakértőt is, aki szerint a svéd választók gyökeres változásokat akarnak a migrációs politikában.

A választóknak az kell, hogy a pártok kiszámítható módon mutassák be elképzeléseiket”

– mondta a szakértő, aki szerint a szocdemek is belátták, hogy a jelenlegi svéd menekült- és a bevándorláspolitika nem fenntarthat.

Flamm szerint gyökeres változásokhoz idő kell, de már elkezdték a szigorításokat.

(forrás: Bokor Gábor, 888.hu)

Határvédelem – Újabb magyar rendőri kontingensek indultak Szerbiába és Macedóniába

Újra magyar érem! – A nyíltvízi úszó Olasz Anna ezüstérmet szerzett 25 kilométeren