in ,

Két apróság a MOMENTUM-tól: Bevezetné az ingatlanadót, és megszűntetné a határvédelmet

Ezek bizony benne vannak a Momentum programjában

Több életbe, illetve húsba vágó elképzelését sem verte nagydobra programja bemutatásakor a Momentum. Annak tüzetesebb áttanulmányozásából azonban kiderül, hogy Fekete-Győr András (képünkön) és társai szerint pél­dául nincs szükség katonákra a határon. A program „Tehermentesítjük a honvédséget a határvédelemben” címszava alatt a Momentum úgy fogalmaz: „A honvédség nem propagandaeszköz. Összesen mintegy 13 ezer katona teljesített szolgálatot az ország déli határai mentén az elmúlt több mint egy évben. A határvédelem európai dimenziójának erősítésével tehermentesítjük a honvédséget, véget vetve az állományt súlyosan megterhelő, politikai célú látványbevetéseknek.”

Fotó: Teknős Miklós

Szintén nem kapott különösebb publicitást a program „Lehetőségekkel teli ország” fejezetének azon pontja, miszerint „visszaszorítjuk az ingatlanspekulációt a tőkejövedelem-adó bevezetésével”. A Magyar Idők megkeresésére több adószakértő is egybehangzóan úgy vélekedett, hogy bár a megfogalmazás meglehetősen általános és ködös, abból kiolvasható az általános ingatlanadó – illetve vagyonadó – bevezetésének a szándéka. Szerintük mivel a Momentum az ingatlanspekulációra hivatkozik, nem zárható ki, hogy az adó nemcsak a lakásokra, hanem más ingatlanokra, így akár telkekre, termőföldekre is vonatkozhat. – Innentől kezdve szándék kérdése, hogy ezzel a megfogalmazással mit kezdenének – fogalmazott az egyik adószakértő.

Ismert, az ingatlanadó a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik leghőbb vágya volt, aminek bevezetéséről a Bajnai-kormány 2009-ben döntött is. Az egykori miniszterelnök az ATV műsorában ekkor elismerte: keményen hangzik, de ha valaki nem tudja fenntartani az ingatlanát a 2010-ben bevezetendő adó miatt, akkor költözzön egy számmal kisebbe. 2010 januárjában azonban az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte a lakóingatlanok megadóztatását abban a formában, ahogy azt a parlament elfogadta. Míg a Momentum most az ingatlanspekulációra hivatkozva vezetné be az ingatlanadót, Bajnai Gordon azt hangoztatta az Alkotmánybíróság döntése után: a vagyonadó célja, hogy az ország legtehetősebb emberei csökkentsék a legszegényebbek terheit, ezért a szolidaritásról szól, így ha azt eltörlik, akkor a vagyonosok győznek.

(magyaridok.hu)

Cserdi polgármestere is felszállt a szopórollerre – Ráadásul az index.hu szopatta be

Még egy szellemi nyomorék – Paul Lendvai lenácizta Orbán Viktort