in ,

Kásler Miklós: nemzeti szuverenitásunk megőrzése a legfőbb cél

Mély, filozofikus expozét tartott miniszterjelölti meghallgatásán a népjóléti bizottság előtt Kásler Miklós.

Mély, filozofikus expozét tartott miniszterjelölti meghallgatásán a népjóléti bizottság előtt Kásler Miklós. A professzor 25 éve vezeti az Országos Onkológiai Intézetet, a jövőben pedig a legkomplexebb minisztérium az EMMI minisztere lesz.

Kásler professzor, akinek bemutatkozása talán a legnagyobb sajtóérdeklődést váltotta ki, többek közt arról beszélt, hogy tárcája fő feladatának tekinti a nemzet megmaradásának és nemzeti szuverenitásunk megőrzésének elősegítését. 

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának legfőbb célkitűzése és feladata lesz a következő ciklusban alapvető értékeink megőrzése, nemzeti megmaradásunk elősegítése, a nemzeti identitás erősítése, valamint nemzeti szuverenitásuk és keresztény gyökereink megvédése – fogalmazott Kásler Miklós.

Keresztény hagyományaink ápolása,  családi közösségek erősítése, a munka alapú társadalom felépítése, a teljesítmények és eredmények elismerése az a már megkezdett út, amin tovább kíván haladni az új emberi erőforrás miniszter. Hozzátette, hogy test és lélek harmóniája, egészséges emberek, erős családok eredményeznek egészséges nemzetet. Ugyanis  a hit és a szeretet a nemzet megtartóereje. Ezért kiemelten fontos a gyermekvállalás támogatása mellett a gyermekek, fiatalok értékalapú nevelésének megteremtése.

A jelölt hangsúlyozta, hogy a támogatási rendszernek ezért az értékek mentén kell differenciáltnak lennie.

Kásler professzor kitért a demográfiai problémákra is. Mint mondta, a kormány az elmúlt években erős családpolitikával, elérte, hogy növekedjen a gyermekszületések száma. Ezért a jövőben is kiemelt hangsúlyt fog kapni a gyermekvállalás elősegítése.

A család és a munka összeegyeztethetőségében szintén sokat lépett előre a kormány az előző ciklusban – húzta alá a miniszterjelölt. Majd felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően a magyar családok meg tudtak erősödni. Ilyenek a családi adókedvezmény, a családi otthonteremtési támogatás, a GYED extra bevezetése, a bölcsődei kapacitásbővítés, a nők 40 program, az ingyenes tankönyv biztosítása, az ingyenes gyermekétkeztetés már nyári időszakban is.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

A nyugdíjas korosztályról szólva szintén a korábbi időszak eredményének és követendő példaként említette a nyugdíjak reálértékének 9,5 %-kos emelkedését és a nyugdíj prémium bevezetését.

Meg kell határozni és törvényben megerősíteni az egészségügy struktúráját és feladatrendszerét

Kásler professzor szakterületéről, az egészségügyről beszélt a legbővebben. Mint mondta, az egészségügy egy olyan alapvető érték, amelynek erősítése hozzájárul más értékeink megőrzéséhez is.

Kiemelt célunk a népegészségügy fejlesztése, ebben fontos, hogy meghatározzuk a pontos struktúrát és feladatrendszert – fogalmazott a miniszterjelölt, hozzátéve, hogy a megfelelő kialakított struktúrának meg kell teremteni a törvényi hátterét is.

Néhány részletre kitérve említette a sürgősségi ellátást és a mentést, melyet meglátása szerint át kell szervezni. Az erőforrások elosztásánál a hangsúlyt elsősorban a népbetegségek megelőzésére és gyógyítására irányítaná az új emberi erőforrás miniszter. Ilyenek a keringési- és daganatos betegségek, a mozgásszervi betegségek és a mentális betegségek.

Kásler Miklós felidézte, hogy 2010 óta milyen infrastrukturális fejlesztések valamint eszközpark fejlesztések történtek a hazai egészségügyben. Mint mondta, összesen 77 kórház újult meg, 54 rendelőintézet és 97 mentőállomás.

Ezen kívül új rendelőintézetek és mentőállomások is épültek. Minderre összesen 500 milliárd forintot költöttek, amiből az intézményhálózat 75 %-a újult meg. Az Egészséges Budapest Program pedig további jelentős egészségügyi fejlesztéseket biztosít, mintegy 700 milliárd forintból. A várólistákat is sikerült jelentősen 70 ezerről, 28 ezerre csökkenteni, amivel egy időben a várakozási idő is csökkent. A műszerezettség jelentősen javult. A bérek folyamatosan emelkednek, mind az orvosok, mind a szakdolgozók, mind a mentődolgozók körében.

 

Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

Továbbra is munkaalapú társadalom építése a cél

Expozéjában a miniszterjelölt végül a gyermekvédelmi és szociális területre is kitért. Hangsúlyozta, hogy a jövőben is a “segély helyett munka” elvre építik a szociális ágazatot. Az eredmény ugyanis magáért beszél, az elmúlt években félmillióan kerültek ki a segélyezésből és léptek be a munka világába.

A különböző szociális, felzárkóztatási programok révén 90 ezer halmozottan hátrányos helyzetű gyerek körülményein sikerült javítani. Gyermekvédelmi területen a szülők nélkül maradt gyermekek 92 százalékét nevelőszülőknél tudták az elmúlt időszakban elhelyezni, amit az új ciklusban tovább bővítenének. Fogyatékosság tekintetében pedig már elkezdődött az intézményi férőhelyek bővítése, új férőhelyek kialakítása.  A bérezésről pedig a szociális ágazatban is elmondható, hogy a szociális dolgozók bére is nőtt és a jövőben is emelést terveznek.

Kérdésözön és vádak sora a miniszterjelölthöz 

Az ellenzéki sajtóban elindult lejárató kampány már borítékolta, hogy az ellenzéki képviselők is rendkívül aktavak lesznek Kásler professzor meghallgatásán és érdemi kérdések helyett a hitét, és keresztény szemléletét karikírozzák majd. Így is lett.

Szabó Tímea például pikírt hangon “érdekesnek” nevezte a miniszterjelölti beszámolót, bemutatkozást, és a lejárató cikkekben negatívumként kiemelt tízparancsolatra való hivatkozást sem bírta kihagyni. Az expozéból többen már előre rémeket láttak és a struktúra és feladatmeghatározást volt aki kórházbezárásként értelmezte.

Több ellenzéki képviselő is emlékeztetett az ellenzéki pártok által korábban elfogadott egészségügyi minimum programra, és arra voltak kíváncsiak, ismeri-e a professzor, foglalkozik-e annak meglátásaival. A kérdések és észrevételek sorában a kórházak adósságállományát és a rákbetegek halálozási arányának emelkedését is Kásler professzoron kérték számon.

A professzort a népjóléti előtt a kulturális bizottság is meghallgatta, amely program során az oktatás volt a fókuszban. Az EMMI miniszterjelöltje ebben a kérdéskörben kifejtette, hogy magyar hagyományokra épülő, korszerű oktatás megteremtését jelölte meg célként az óvodától a diplomaszerzésig.
(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Egy megrendítő olvasói vélemény – Levél nagymamámhoz: újra Orbán Viktor a miniszterelnök

HOPPÁ! – Kásler keményen beszólt az egészségügyet folyamatosan gyalázó ellenzéknek