in ,

Jurák Kata – Vita helyett bekiabálásokkal érvelt az ellenzéki oldal

A nemzeti konzultációs kérdőívek feldolgozása, a szocialista–szabad demokrata kormányokhoz kötődő botrányos 4-es metró beruházás, valamint az állatkínzás szigorúbb szankcionálása is téma volt a parlament tegnapi ülésén. Az ellenzék bekiabálásaival és nevetgélésével járult hozzá a munkához.

A nemzeti konzultációs kérdőívek feldolgozása, a szocialista–szabad demokrata kormányokhoz kötődő botrányos 4-es metró beruházás, valamint az állatkínzás szigorúbb szankcionálása is téma volt a parlament tegnapi ülésén. Az ellenzék bekiabálásaival és nevetgélésével járult hozzá a munkához.

Bekiabálásokkal, nevetgéléssel szórakoztatták magukat az ellenzéki képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén. Szél Bernadett, az LMP társelnöke napirend előtti felszólalásában közölte, hogy a Fidesz nem tűri az ellenzéki hangokat, falurombolásokat végez és félelemben tartja a polgármestereket, majd szinte dührohamot kapott a milliárdos tőzsdespekuláns neve említésekor, és azt kiál­tozta, hogy Orbán Viktor Soros embere. Bangóné Borbély Ildikó szintén napirend előtt emelt hangon közölte, hogy a kormány ne merje Isten nevét a szájára venni.

Budai Gyula volt elszámoltatási biztos, az Országgyűlés igaz­ságügyi bizottságának alelnöke minden idők legnagyobb korrupciós botrányának nevezte a 4-es metró beruházását, ami miatt 60-70 milliárd forintnyi uniós bírság fenyegeti Magyarországot.

Fotó: Katona Vanda

Szél és Hadházy a kormányt és a konzultációt támadta

A politikus emlékeztetett: az eddigi vizsgálatok szerint az Alstom-vezetők 2,7 millió euró kenőpénzt biztosítottak a metróberuházás kapcsán magyar baloldali politikusoknak, amiből 600 ezer euró, azaz 180 millió forint a Medgyessy Péter volt miniszterelnök felesége érdekeltségébe tartozó cég tiszteletdíja volt.

Hadházy Ákos a nemzeti konzultá­ciós kérdőívekkel kapcsolatos felszólalásában úgy fogalmazott: senki nem gondolja komolyan, hogy a kormány megkérdezte az embereket. Az LMP politikusa szerint a kérdőívekkel összefüggő számok számok nem stimmeltek, és nem tudtak neki olyan nyilvántartást mutatni, ami alapján megmondható, hogy dokumentum érkezett vissza.

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára szerint Hadházy több mint 2,3 millió ember akaratát vonja kétségbe, ami nem segíti a parlamenti demokrácia érvényre jutását. Mint mondta: a válaszok fogadása az erre meghatározott munkarend szerint történik, ahogy a gépi bontás, szelektálás is a törvényi előírások, adatvédelmi szabályok alapján zajlik.

Egyed Zsolt (Jobbik) arról beszélt, hogy a kormány az állatkínzók mellé állt, és ellenségnek tekinti az állatvédő szervezeteket, a bíróságok pedig túl enyhe büntetést szabnak ki az állatkínzókra, ami nem történhetne meg, ha a parlament elfogadja a Jobbik szigorító javaslatát. Zsigó Róbert, a földművelési tárca államtitkára úgy felelt: hazánkban ma is az unió egyik legszigorúbb ítélkezési gyakorlata van érvényben, ám csak a törvény szigorításával nem lehet visszaszorítani az eseteket.

(Jurák Kata, magyaridok.hu)

Nobel-békedíjat Haynaunak?!

Keményen beszólt Sorosnak Deutsch – Sorosnak üzent Deutsch: A Nobel-békedíjat még nem lehet megvásárolni