in ,

Jurák Kata jelenti – Durvul a botrány – Katar-gate: újabb két baloldali képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolták a korrupciós botrány miatt

A belga igazságügyi hatóságok kérésére gyorsított eljárást indítottam két európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére

A belga igazságügyi hatóságok kérésére gyorsított eljárást indítottam két európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – írta Twitter-oldalán Roberta Metsola, a testület elnöke. A Le Monde úgy tudja, hogy Andrea Cozzolino és Marc Tarabella az újabb két gyanúsított; mindketten az S&D (szociáldemokraták) csoporthoz tartoznak. Az is kiderült, hogy vélhetően az Egyesült Arab Emírségek nemzetbiztonsági tanácsadója szivárogtathatta ki azt az információt, ami elindította az Európai Parlamentet érintő gigantikus botrányt, és indította el a lavinát, amely jó néhány magasrangú – leginkább baloldali – politikust magával sodort.

 

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke közösségi oldalán jelentette be, hogy két parlamenti képviselő mandátumát függesztik fel a Katar-gate botrány miatt. Az AFP hírügynökség szintén Twitteren számolt be róla, hogy a két politikus mentelmi jogának felfüggesztése összefüggésben van a labdarúgó-világbajnokság ideje alatt kirobbant, Katar-gate botrányként elhíresült ügyben. Bár sem Metsola, sem az AFP nem nevezte meg, hogy kiknek a mentelmi jogát kérték ki a belga hatóságok, az ügy egyik fő gyanúsítottja, a görög Eva Kaili és férje mellett több más képviselőt is összefüggésbe hoztak a botránnyal. Az egyikük, a belga állampolgárságú Marie Arena alkalmazta asszisztenseként Kaili férjét, az olasz Francesco Giorgit.

 

 

 

Az ügyben gyanúsított Nicolo Figa-Talamanca, a No Peace Without Justice civil szervezet igazgatója, valamint egy volt olasz EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri is. Ő jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke. A vád mindegyikük ellen bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

A Le Monde azt írja, hogy Andrea Cozzolino és Marc Tarabella az újabb két gyanúsított, mindketten az S&D (szociáldemokraták) csoporthoz tartoznak – derül ki a belga Knack és Le Soir cikkeiből, valamint az Agence France-Presse-től származó információkból – az említett lapok belső informátorra hivatkoztak. Az elnök a következő hetekben előterjesztendő reformjavaslatokat is kidolgozza, amelyek a jelenlegi szabályok felülvizsgálatáról és a belső rendszerek fejlesztéséről szólnak, különös tekintettel az ellenőrzésre.

GYORSÍTOTT ELJÁRÁST KÉRT AZ EP ELNÖKE A MENTELMI JOG FELFÜGGESZTÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

Az Európai Parlament eljárási szabályzatának (6. és 9. cikk) értelmében az elnök a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló kérelmeket a plenáris ülésen jelenti be, majd továbbítja az illetékes jogi bizottsághoz (JURI), amely kijelöl egy előadót, az ügyeket bizottsági ülésen ismertetik, és meghallgatást is lehet szervezni. A jelentéstervezetet a JURI tárgyalja és szavazza meg. A bizottság ajánlást fogad el a Parlament egésze számára a kérelem jóváhagyására vagy elutasítására. Minden mentelmi esetet zárt ajtók mögött vizsgálnak. Ezt követően az ajánlást a plenáris ülés elé terjesztik. Ha a plenáris ülés elfogadja (egyszerű többséggel), az elnök haladéktalanul közli a Parlament határozatát az érintett képviselővel és az illetékes nemzeti hatósággal. Az elnök felkérte az összes szolgálatot és bizottságot, hogy részesítsék előnyben ezt az eljárást, tekintettel annak 2023. február 13-i lezárására.

MEGVAN, KI SZIVÁROGTATHATTA KI A BOTRÁNYT

A népszerű olasz híroldal, a Dagospia – amelyre számos más csatorna, például az amerikai NY Weekly és az olasz Il Giornale is hivatkozott – úgy véli, a Katar és az EU kapcsolatát átható botrány felfedésében valószínűleg az Egyesült Arab Emírséghez köthető személynek lehet szerepe. A Dagospia szerint Tahnoon bin Zayed Al Nahyan nemzetbiztonsági tanácsadója indította el az Európai Parlamentet elborító lavinát. Az EU-nak meg kell kérdőjeleznie saját feddhetetlenségét a korrupciós botrányban – hangsúlyozza a katari sajtó. A NY Weekly szerint „a [Dagospia] tudósításának van értelme”, mivel Abu-Dhabi többször is vezetett különböző, Katar elleni hadműveleteket, beleértve az Egyesült Arab Emírségek Washingtonnal szembeni lobbikísérleteit és a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon zajló médiaoffenzívát. Novemberben az amerikai hírszerzés által összeállított titkos jelentés kimondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek „kiterjedt erőfeszítéseket” tett „az amerikai politikai rendszer manipulálására”.

MÁR KORÁBBAN FELFIGYELTEK AZ EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK KÜLÖNÖS BEFOLYÁSOLÁSI MANŐVEREIRE

Az Egyesült Arab Emírségek 2016 óta állítólag több mint 154 millió dollárt költött amerikai lobbistákra, és az amerikai igazságügyi minisztérium adatai szerint több millió dollárt adományozott amerikai agytrösztöknek és egyetemeknek, amelyek közül sok olyan politikai dokumentumokat készít, amelyek  az Egyesült Arab Emírségek érdekeit szolgálják. Úgy tűnik, hogy az Egyesült Arab Emírségeknek kedvező érdekek a Katar-ellenes kampányokat is magukban foglalták. Az Intelligence Online ugyanazon üggyel kapcsolatos jelentése szerint fontos bizonyítékok közé tartoznak a korábban be nem jelentett, 2022-es bírósági beadványok, amelyek azt mutatják, hogy az Egyesült Arab Emírségek által finanszírozott személyek hevesen küzdöttek egy idézés megsemmisítéséért, amely megkövetelné, hogy átadják az összes olyan dokumentumot, amelyek Katar-ellenes PR-kampányokról szóló információkat tartalmaznak. Céljaik közé tartozhatott még azt is nyilvánosságra hozni, hogy kik és milyen összegben kaptak a korrupciós pénzekből.

AZ USA SZERINT JOBBAN IGYEKEZHETNE AZ EURÓPAI MÉDIA OKNYOMOZÓ CIKKEKKEL SEGÍTENI A NYOMOZÁST

Brüsszeli körökben felhívták a figyelmet arra, hogy tavaly júniusban a Droit au Droit civil szervezet készített egy jelentést az Egyesült Arab Emírségeknek a politikai befolyásoló manővereiről, amelyet Nicola Giovannini mutatott be. A 150 oldalas dokumentum részletesen elemezte a médián belüli dezinformáció-sorozatokat, a pártokkal, parlamentekkel és az Egyesült Arab Emírségek lobbi által létrehozott agytrösztökkel készített hivatalos jelentéseket. A NY Weekly ezzel szemben felvetette annak lehetőségét, hogy az oknyomozó európai média és törvényhozók jobban presszionálhatnák, hogy vajon miként tudta az Egyesült Arab Emírségek befolyásolni az EU-n belüli korrupciós hálózatot, kiket használtak fel ehhez és milyen ügynökök közreműködhettek a kiszivárogtatásban.

A Katar-gate, vagyis az Európai Parlament eddigi legnagyobb korrupciós botránya az uniós politika befolyásolásáról szól; a vád szerint az Egyesült Arab Emírségek és Marokkó több magasrangú, befolyásos vezetőt vesztegetett meg azért, hogy olyan döntések szülessenek, amelyek az ő érdekeiket szolgálják.

 

 

(Jurák Kata, pestisracok.hu)

 

 

Jakab, a nemzet bohóca, elszabadult: legyen új választás Magyarországon! + a mindenszo.hu válasza

Agyhalál: Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz egy fasiszta bűnszövetkezet – Nem a DK fogott össze a széljobbos Jobbikkal?