in ,

Jurák Kata jelenti – Az ellenzék miatt szív Szolnok – Kétmilliárdos kárt okozott Szolnoknak az ellenzék polgármester-jelöltje

Gyurcsány embere közel kétmilliárdos kárt okozott Szolnoknak – most az ellenzék polgármester-jelöltje

A Gyurcsány-Bajnai rendszer újraépítésére készül a baloldal az önkormányzati választásokon – mondta a miniszterelnök kabinetfőnöke néhány héttel ezelőtt a Bayer Showban. A szolnoki ellenzéki polgármester-jelöltet górcső alá véve pedig konkrét bizonyítékaink vannak arról, hogy Rogán Antal nem tévedett, amikor arról beszélt, hogy a nagyvárosokat néhány meglévő politikai és gazdasági érdekkör próbálja majd átvenni. A szocialista Radócz Zoltán 2002-2006 között 70 önkormányzati tulajdonban levő ingatlant értékesített bruttó 1,698 milliárd forint összegért, ezzel 1,5–2 milliárd forintnyi kárt okozva Szolnok városának, most pedig az ellenzékiek polgármester-jelöltjeként próbál ismét az önkormányzati vagyon közelébe férkőzni.

 

„Egy jobb Szolnokért!” jelmondattal indul választási kampánykörútjába Radócz Zoltán polgármester-jelölt és képviselőjelölti csapata, akit kilenc párt és szervezet (Momentum Mozgalom, DK, LMP, Jobbik, MSZP, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Párbeszéd, Magyar Szolidaritás Mozgalom, Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület) támogat. A polgármester-jelölt szerint a jelenlegi városvezetés „nagyon elfáradt már, nem képes felrázni sem a várost, sem a lakosságát, miközben feje tetején áll az ország, benne a megyeszékhely, amit a közös ellenzéki összefogás által lehet újra talpára állítani”. Az általunk megismert dokumentumok alapján azonban úgy gondoljuk, sokkal jobb a városnak, ha a Radócz-féle bagázs nem próbál meg „új színt” (mondjuk pirosat vagy lilát) vinni a városba. Az ellenzékiek polgármester-jelöltje a szoclib kormány idején, a Gyurcsány-érában edződött az MSZP politikusaként: 2008-ig az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium térségi koordinátora, majd 2002–2006 között Szolnok Megyei Jogú Város alpolgármestere (a pénzügy, városfejlesztés, vagyongazdálkodás, városi rendezvények, városmarketing és sport irányítása tartozott hozzá), valamint az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács Tagja és a Környezetvédelmi munkabizottság elnöke volt.

A pénzügyi terepen szerzett tapasztalata azonban eddig leginkább jelentős bevételcsökkenést okozott a szolnoki önkormányzatnak, továbbá – egy általunk megismert szakértői becslés szerint – mintegy 1,5–2 milliárdnyi veszteséget könyvelhettek el Radócz ingatlanértékesítései miatt. Úgy tűnik, alpolgármesterként szinte sportot űzött az értékes belvárosi ingatlanok eladásából: a szocialisták helyi nagyágyúja 2002–2006 között 70 önkormányzati tulajdonban levő ingatlant értékesített bruttó 1,698 milliárd forint összegért. A pénzügyekért, vagyonért felelős vezetőként a város legértékesebb ingatlanait sikerült eladnia, sokszor mélyen az értékbecslés alatti áron.

Gyurcsány egykori embere főnixmadárként térne vissza a városi vagyon közelébe

Az iszolnok.hu szerint a 2002 és 2006 között regnáló szolnoki szocialista városvezetés legendás hírű, és nem csupán amiatt, mert hatalmas adósságot hagyva, gyakorlatilag semmit sem csinálva ücsörögték végig a nekik szabott négy évet, hanem az akkori alpolgármester, Radócz Zoltán hihetetlen hangulatingadozásai, üvöltözései, fenyegetőzései is mély nyomot hagytak a szolnokiakban. A négy év lezárása is emlékezetes marad a város életében: történt ugyanis, hogy a szocialisták a ciklus végén – úgy tűnik, ezt a szokást Gyurcsány azóta sem tudta elhagyni – hű emberüket, Botka Lajosnét buktatták meg úgy, hogy tudtán kívül mást kértek fel indulónak a választásra.

Elherdált közvagyon

A 2002-2006 közötti időszakban azonban szabadon értékesítették a városi ingatlanokat; az eladó természetesen az önkormányzat volt, míg a szerződéseket Radócz írta alá. (2004-ben például közel félmilliárd forintért adott el értékes ingatlanokat.) Az iszolnok birtokába jutott szerződések szerint ő volt az aláírója a Tallinn városrész közkedvelt közösségi épületének, a Tallinn Mozi eladásának is. A séma általában az volt, hogy az értékbecslés összegét nem fogadta el a vevő; ekkor új értékbecslést készíttetett az önkormányzat, amelyben nyomott ár szerepelt, és ezen az áron értékesítették. Így jártak el a város közkedvelt, sokáig legmodernebbnek számító, kényelmes filmszínházának, a Tallinn Mozinak eladásánál is. Az épület „piacra bocsátását” előkészítendő megrendelték az értékbecslést a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Illetékhivataltól. Az ottani szakemberek el is készítették az anyagot 2004. április 5-én, s részletesen megvizsgálva az épületet, a környezetet, minden ilyenkor fontos szempontot, bruttó 50 millió forintban határozták meg az értékét. Ezután megbíztak egy értékbecslőt, aki június 9-én, tehát két hónappal az illetékhivatal értékbecslését követően 25 millió forintban határozta meg annak értékét. Érdekes módon ezt az árat fogadták el az önkormányzat oldaláról; az 1104 négyzetméteres ingatlan négyzetméterenkénti 22645 forintos ára alighanem sajátos világcsúcs. Jelenleg az épületet 200 millióért árulják, időközben ugyanis többször is gazdát cserélt.

Az ellenzék egy 2017-es lakásértékesítés kapcsán szavazatvásárlási célú lakáseladással vádolta Szalay Ferencet, a város jelenlegi polgármesterét, mondván, azért adott olcsón – egy egyébként életveszélyesen lepukkant és tönkrement – lakást a helyi roma kisebbségi önkormányzati elnöknek, hogy megvegye a roma szavazatokat. Ezzel szemben Radócz Zoltán négy nappal a 2006-os önkormányzati választások előtt egy baloldali aktivistának eladott féláron (a hivatalos értékbecslés 10 millióra tartotta a két ingatlant) egy üzlethelyiséget és egy üzletnek is használható kis lakást.

Radócz Zoltán számára nagyon fontos lehet, hogy polgármesterként tevékenykedhessen az elkövetkező években: a cél érdekében semmilyen eszköztől nem riad vissza az ellenzéki kampánystáb. Legutóbb Szalay otthonához settenkedtek és élték bele magukat a paparazzo-szerepbe: a polgármester feleségét és családját fotózták. Szalay Ferenc szerint bármennyire is aljas kampányt folytatnak Gyurcsány Ferenc szolnoki emberei, ők továbbra is az eredményekre, Szolnok fejlődésére, az ott élő emberek nyugalmára koncentrálnak. A helyi vállalkozók pedig éppen a napokban jelentették be, hogy ők is Szalay mellett állnak. A Béres gyógyszergyár cégvezetője úgy fogalmazott: az erős gazdaság a város jólétének alapja, az üzemek, vállalatok betelepítésében Szalay Ferenc font

(Jurák Kata, pestisracok.hu)

Apáti Bence – Klímakatasztrófa: elkezdődött az érzékenyítés

Hazug felmérésekkel manipulál a Publicus és a Závecz!