in

Jó hír a magyaroknak! Magyarország mézhatalom Európában – Az Európai Unió legnagyobb méztermelői közé tartozunk

a kormány kiemelten támogatja a méhészek munkáját.

Negyvenhetedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Méhészeti Kongresszust augusztus 24-28. között. Az isztambuli, expóval egybekötött szimpózium a világ legnagyobb méhészeti rendezvénye, amelyen méhészek, tudósok, kutatók és politikusok egyaránt részt vesznek. 

Nagy István agrárminiszter csütörtöki felszólalásában hangsúlyozta:

hazánk az Európai Unió legnagyobb méztermelői közé tartozik.

Európában Magyarországon van az egyik legnagyobb méhsűrűség, minden négyzetkilométerre mintegy 13 méhcsalád jut. Magyarországon csaknem 1,2 millió méhcsalád és húszezer méhész él. Ökológiai viszonyaink szinte mindenütt kedvezőek a méhészkedésre, ennek eredményeképpen évente 25 és 30 ezer tonna közötti mézet termelünk, melynek 60 százaléka exportra készül. „Akácmézünk kuriózum, hungarikum, de fajta- és vegyes mézeink is kiváló minőségűek” – mondta.

Nagy Imre a méhészek kiemelt kormányzati támogatási rendszerét is ismertette a szimpóziumon: a Méhészeti Nemzeti Programon keresztül 2010 óta a termelők már 50 millió eurós támogatásban részesültek, a beporzási dotáció mellett pedig az Unióban egyedülálló módon méh állatjóléti pályázatot is hirdettek számukra, 25 millió eurós keretösszeggel. „Az intézkedések sikerességét jól mutatja, hogy Magyarországon 2010 óta folyamatosan nő az egy főre jutó mézfogyasztás, és nem csökken a méhészek száma” – emelte ki a miniszter.

 

 

(mandiner.hu)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

Bayer Zsolt így üzent a magyarokat gyalázó német képviselőnek – Hívjuk meg Danikát!

És ez egy tanszékvezető egy egyetemen -> Kaltenbach Szijjártónak: „Petike, kicsit ügyesebben hazudj, mert ezt talán már a híveid sem veszik be”