in

Jó hír a diákoknak, fiataloknak! – Segít az albérleti támogatás – Emelkedik jövőre a munkáltató által öt évig adómentesen nyújtható, mobilitási célú lakhatási támogatás

A munkáltató által nyújtható albérleti térítés emelésére nagy igény lenne

Nemcsak nő az adómentesen nyújtható lakhatási támogatás mértéke jövőre, de az előírások is enyhülnek. A munkáltató által nyújtható albérleti térítés emelésére nagy igény lenne, hiszen Budapest mellett már három vidéki nagyvárosban is százezer forint fölé kúszott a lakások átlagos havi bérleti díja.

Emelkedik jövőre a munkáltató által öt évig adómentesen nyújtható, mobilitási célú lakhatási támogatás az Országgyűlés korábbi döntése értelmében. Ez azt jelenti, hogy a juttatás a foglalkoztatás első két évében akár a minimálbér 60 százalékáig, az ezt követő két évben a minimálbér 40 százalékáig, az albérleti díj térítésének utolsó, ötödik évében pedig 20 százalékáig terjedhet majd 2018. január 1-jétől. Jelenleg az arányok sorrendben 40, 25 és 15 százalék, vagyis különösen a munkába állás utáni időszakban jelentős bővülést jelent a módosítás. Fontos, sokakat érintő újdonság az is, hogy az adómentes juttatás határozott idejű munkaszerződés, sőt munkaerő-kölcsönzés esetén is igénybe vehető lesz.

A módosításra szakértők szerint nagy szükség volt, mert az idén bevezetett kafetériaelemet annak túl szigorú szabályozása miatt 2017-ben viszonylag kevesen vették igénybe. A BDO Magyarország korábbi elemzése szerint, mivel néhány év alatt a fővárosban és a többi hazai nagyvárosban is erőteljesen megugrottak az albérletárak, a lakóhelyüktől távolabb munkát találók részéről egyre égetőbb az igény a széles körben igénybe vehető albérleti támogatásra.

Fotó: Havran Zoltán

A lakóhelyüktől távolabb dolgozók körében egyre nagyobb az igény a kiadó lakásokra

Az Ingatlan.com lapunk kérésére kigyűjtött friss adatai szerint Budapest mellett három nagyvárosban is százezer forint fölé emelkedett az átlagos havi bérleti díj. A főváros 140 000-res átlaga kiemelkedik, de az osztrák határ menti Sopronban is havonta 110 000 forintot, Veszprémben 108 000-ret, Székesfehérvárott pedig átlagosan 100 000-ret kérnek el a tulajdonosok. Jellemzően azoknak az iparosodottabb nagyvárosoknak az albérletára magasabb, ahol sok munkalehetőség van: Győrött például 95 000, Kecskeméten pedig 90 000 forint egy lakás havi bérleti díja. Megyei jogú városaink közül a legkedvezőbb áron, átlagosan havi 50 000 forintért jelenleg Nagykanizsán kínálják a kiadó lakásokat, Miskolcon és Hódmezővásárhelyen 70-70 000 forint a bérleti díj.

A támogatás feltétele természetesen a szerződéssel, adózva kiadott lakás, a legálisan bérbe adott ingatlanok köre pedig a Nemzetgazdasági Miniszté­rium várakozásai szerint jelentősen emelkedhet. Jövőre jelentősen egyszerűsödik ugyanis a kiadás adminisztrációja és csökkennek az adóterhek. Januártól a kiadásból származó jövedelmet terhelő 15 százaléknyi személyi jövedelemadón (szja) túl az egymillió forintot meghaladó jövedelem után nem kell majd 14 százalék egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az szja-bevallások adatai szerint 2016-ban mintegy 100 000-en adták bérbe ingatlanjukat legálisan, 28 000-rel többen, mint 2015-ben.
(Pintér Balázs, magyaridok.hu)

Fidesz: Szánalmas, hogy Havas magyarázkodik

Folytadódik a brüsszeli küzdelem!! – Orbán Viktor: az EU külső védelmében egyetértés volt, a betelepítések ügyében nem