in , ,

Ingyenélők – Dübörög a német integráció: a migránsok alig két százaléka talált eddig munkát

Továbbra sem sikerül a migránsok integrációja Németországban: egy új kutatás szerint a migránsok képtelenek illeszkedni a munkaerőpiaci elvárásokhoz.

Dübörög a német integráció: a migránsok alig két százaléka talált eddig munkát

Továbbra sem sikerül a migránsok integrációja Németországban: egy új kutatás szerint a migránsok képtelenek illeszkedni a munkaerőpiaci elvárásokhoz. Egyre több szakértő hívja fel a figyelmet arra, hogy az eddigi kormányzati álláspont tarthatatlan a munkaerőpiacon, mivel a német gazdaság nagy része automatizált, így a többségükben írástudatlan bevándorlóknak esélyük sincs elhelyezkedni.

Egy Hamburgban végzett felmérés katasztrofális adatokat mutatott: Németország második legnagyobb városában 1067 migránst kérdeztek meg arról, hogy van-e munkája. Kiderült, hogy a több mint ezer bevándorló közül csak húsznak volt munkaviszonya – írta a Die Welt cikke alapján a 888.hu. Ez azt jelenti, hogy a migránsok kilencvennyolc százaléka eddig nem tudott elhelyezkedni. Az adatok fényében érthető, hogy a hamburgiak ki vannak akadva, hiszen a város eurómilliókat költ a migránsok felzárkóztatási programjaira.

Németországban a munkaerőhiány ugyanakkor egyre súlyosabb problémákat okoz. Merkel annak idején ennek a problémának a megoldására hívta be a migránsokat, ám ez a terv a visszájára sült el. A jelenlegi kimutatások szerint ugyanis 2030-ra hárommillió ember fog hiányozni a német munkaerőpiacról, miközben az egyre tarthatatlanabb állapotok miatt szakképzett, és jól szituált németek tömegei hagyják el hazájukat, és települnek át dolgozni az Egyesült Államokba, vagy a karibi térségbe.

A migránsok 96-98 százaléka a többi régióban is hasonlóképpen munkanélküli. Akik pedig munkaképesek, azok is csak a legegyszerűbb feladatokat képesek elvégezni. Egyre több szakember hívja fel a figyelmet arra, hogy a német gazdaság – a világszínvonal egyik fokmérője – magas szinten automatizált, a munkakörök döntő része ezért magas szakképzettséget követel meg. A többségükben analfabéta bevándorlóknak ezért esélyük sincs elhelyezkedni a német iparban, közülük a leginkább agilisek is legfeljebb csak a szolgáltatóágazat hierarchiájának legalján találhatnak munkát.

Forrás: 888.hu/ PS Fotó: AFP

(pestisracok.hu)

Agyhál – A gyurcsányista Niedermüller szerint az uniót is harcba lehet hívni a magyar kormány ellen (PS-Videó!)

Nagyszerű magyar kezdeményezés – Elindítja a kormány a nyaralóhajó-turizmust Magyarországon