in ,

Íme Ujhelyi örökpanorámás luxusnyaralói!

Ujhelyi beszél a Balatonról?

Ujhelyi beszél a Balatonról? Ők nem szállodákba járnak, hanem saját örökpanorámás luxusnyaralóikba!

A képen a következők lehetnek: 1 személy, , szöveg, amely így szól: „Ujhelyi-nyaralók a Balatonon Eltitkolta vagyonnyilatkozatában a balliberális politikus a Balatoni nyaralóit. Van ilyen. Ők nem szállodába járnak, hanem a saját örökpanorámás balatoni villáikba Nekem a Balaton a Riviééééra Szeviép "visszacsorgatott" felújították a házakat több tíz millió forint értékben facebook.com/szamokadatok szamokadatok.hu SzámokAdatok”

Pofátlan, hogy az az Ujhelyi István papol a Balatonról, aki a baloldal szegedi korrupciós ügyeiből kicicomázott badacsonytomaji villájából élvezheti a balatoni panorámát – reagált a baloldali politikus nyilatkozatára lapunkhoz eljuttatott közleményében a Fidesz

Emlékezetes – hívják fel rá a figyelmet –, hogy Ujhelyi István és az ő ingatlanjai több vonatkozásban is előkerültek a Szeviép-botrányban.

Mint a közleményben rámutatnak, tavaly Ujhelyi lebukott azzal, hogy nem csak a szegedi házát, hanem a nagy értékű balatoni villáját is a Szeviép újította fel neki több tíz millió forint értékben kenőpénz gyanánt a baloldal kormányzása alatt kapott állami és szegedi megbízásokért cserébe.

Az Ujhelyi-nyaralók erődbe zárt titkai
Eltitkolta vagyonnyilatkozatában a szocialisták európai parlamenti képviselője, hogy haszonélvezetijoga van az örökléssel szerzett nagy értékűbadacsonytomaji ingatlanon

Badacsonytomajban vagyunk, s Ujhelyi István szocialista politikus házát keressük. Útbaigazítóinktól annyit tudunk, a strandhoz közel eső hegy lankáján található a panorámás, bazaltsziklára épült nyaraló, de pontos címet senki nem tud mondani.

Az együtt 1356 négyzetméteres telken lévő nyaralók helyrajzi szám szerint különálló ingatlanok. A felső házon van Ujhelyi Istvánnak haszonélvezeti joga, az alsó felerészben az ő tulajdona

Nagyjából oda is találunk a környékre, de sehol egy teremtett lélek, akinél érdeklődhetnénk. Az Index még 2015-ben közölt egy fotót, amikor az MSZP európai parlamenti képviselője a badacsonytomaji nyaralójában látta vendégül Iain McNicolt, a brit Munkáspárt főtitkárát, aki családostól töltött néhány napot az MSZP akkori alelnökével Tomajban. A fotón a politikusok és családtagjaik éppen a balatoni panorámában gyönyörködnek, de ez nem az Ujhelyi-portán történt.

Végre megpillantunk egy idősebb párt, amint a vonatsínek melletti fövenyen parkoló kocsijukhoz sietnek, hátha útbaigazítanak bennünket.

– Tudnának segíteni abban, hol találjuk Ujhelyi képviselő úr házát?

– Ott a saroktelken – válaszol a férfi, s kezével is mutatja az irányt.

A feleség azonban szinte rárivall: – Nem tudod!

– Bocsánat, nem tudom. Ott fönn valamelyik ház… – javítja ki magát a férfi.

Ebben a történetben minden benne van, amit az Ujhelyi-ház felkutatása során tapasztaltunk.

Ha az ember arról érdeklődik Badacsonytomajon, hogy hol bujkált a terrorista Carlos, akkor készségesen útbaigazítják, de ha Ujhelyi házáról érdeklődik, úgy menekülnek előle, mint kisgyermek a mérges gyíktól. Pedig azt gondolnánk, az egész Balaton egyik legpompázatosabb tájékán a helybeliek nem csupán a Kisfaludy-házra, az itt élt Tatay Sándor íróra, vagy a vulkáni kitörés eredményeként kialakult bazalthegyre büszkék, hanem arra is, hogy köztük piheni ki a halaszthatatlan közfeladat-ellátás fáradalmait az Országgyűlés korábbi alelnöke, európai parlamenti képviselő, az európai szocialisták egyik vezéralakja, aki tetejében még „a NER legádázabb ellenfele” is, vagyis maga Ujhelyi István.

Persze, értjük egy kicsit a félelmeket is. Ide Badacsonytomajba is eljutott ugyanis a híre annak, amiről a csődbe jutott Szeviép egykori vezérigazgatója, Baranyi Sándor beszélt a Délmagyarországnak adott nagy port kavaró interjúban. Jelesül azt állította, hogy 2008-ban Ujhelyi segítségét, amelynek révén jelentős állami megrendeléshez juthattak, azzal hálálták meg, hogy finanszírozták Szeged-Szőregen lévő házának, illetve Badacsonytomajban fekvő nyaralójának a felújítását. Mint Baranyi beszámolt róla, körülbelül harminc-negyven millió forintért. A hála némileg annak is szólt, hogy Szeged világhírű kézilabdacsapata az idő tájt nyerte meg a magyar bajnokságot, amikor a Szeviép lett a névadó főszponzor, Ujhelyi pedig a klub társadalmi elnökeként fürdőzött együtt a dicsőségben a névadókkal.

A szeviépes vezető önmagát is bűncselekménnyel vádolva azt is kifejtette, hogy a hála kifejezéséhez közvetítő céget vettek igénybe, lapunknak pedig megküldte azt a kölcsönszerződést, amellyel „lepapírozták” a korrupciós ügyletet.

Ujhelyi tagadta, hogy mindez megtörtént volna, ám cáfolatát egyáltalán nem bizonyította. A szeged-szőregi 3780 négyzetméteres telkén lévő 135 négyzetméteres családi házába még a sajtót is meginvitálta, hogy bizonyítsa, nincs ott semmi luxus, a parkocska, a borospince, a saját tó, a wellnessrészleg igazán nem számít annak, még a szauna sem működik, mutogatta. Eközben hozzátette, hogy a szőregi házat 2002-ben vásárolta, ezt követően újította fel, s három számlát is lobogtatott a kezében (de oda nem adta senkinek), amelyek összege együttesen is alig haladta meg az egymillió forintot.

Ilyen előzmények után érkeztünk meg Badacsonytomajra, hogy szemügyre vegyük annak valóságtartalmát, amiről a szegedi üzletember beszélt az ominózus interjúban, s amelynek kapcsán Ujhelyi képviselő úr sajnálatosan nem tartott sajtóbejárást. Előttünk egyébként már járt a helyszínen a Hír Tv stábja is, amelyről a szegedi önkormányzat lapjában Ujhelyi is megemlékezett. Azt írta: „Te mocskos hatalom!! …elküldted nyomozni és fotózni a hazugságörvényben fuldokló propagandistáidat Badacsonytomajba, hogy folytathasd a lejárató kampányt. Odakozmáltál a szőregi házunkról hamisan állított felújítás hazug sztorijába, ezért valami újjal kellett előállni.”

Amit ezután ír, az is felettébb érdekes, egyben tanulságos. Íme: „Amit a képen közszemlére teszel, az Édesapám (Dr. Ujhelyi István) korábbi nyaralója, amit hosszú évekig tartó hősies betegeskedése utolsó stádiumában, hat évvel ezelőtt az imádott unokáinak ajándékozott! Az én nyaralóm mellette van és pechedre a mai napig őrzöm a tizenkét évvel ezelőtti felújításainak számláit és szerződését 1,2 millió forint értékben, amit személyesen én fizettem ki a vállalkozónak. Ráadásul úgy állítod be, mintha egy eltitkolt ingatlanról lenne szó, miközben vagyonnyilatkozatomban benne van. Van még hazugságod? Takarodj a családom hétköznapjaiból!”

Hogy mi az igazság és mi a hazugság, ennek kibontását hagyjuk későbbre, hiszen mi ekkor még csak a Balaton-parthoz vezető takaros sétányon baktatunk felfele az ominózus saroktelekre. Az első meglepetés akkor ér bennünket, amikor két telket keresünk, de csak egy egységes ingatlanbirodalmat találunk, a másik pedig akkor, amikor két különálló házat keresünk, de csak egyet látunk. Káprázik a szemünk, pedig Isten bizony, még egy felest sem ittunk. A tisztán látásunkat persze fizikailag az is akadályozza, hogy bazaltkő alapon szélezetlen deszkából épített kétméteres kerítés-erődítménnyel találjuk szembe magunkat, amilyent utoljára amerikai filmekben láttunk. Egyúttal olyan érzésünk is támad, hogy a kerítés túloldalán olyan személyek élhetnek, akik egyáltalán nem kívánják közszemlére tenni azt ingatlanbirodalmat, amely belülről a csodálatos balatoni naplementét szolgáltatja lakóinak.

A tulajdoni lap adatai szerint a 714 négyzetméteres telek panorámás, felső részén lévő ingatlant Ujhelyi István édesapja vásárolta meg 2005 decemberében, míg a közvetlen szomszédságában, jelenleg is különálló helyrajzi számon lévő kisebb házat, amelyhez 642 négyzetméteres telekrész tartozik, három hónappal később, 2006 márciusában Ujhelyi István és felesége vette meg, s jelenleg is fele-fele részben tulajdonosai az ingatlannak. Az akkoriban még a helyiek által ismert, kicsit kopottas porták ezt követően estek át jelentős átalakításon, felújításon. Ekkor emelték a fakerítés erődítményt – maga Ujhelyi István által is elismerten, mint azt a Szeged.hu portálnak elárulta.

Tehát időben véletlenül éppen akkor, amikor a Szeviép is kifejezte – legalábbis Baranyi szerint – a háláját. Ezt a gyanút eloszlathatná, ha a politikus a külcsínen szemmel is jól látható felújítások és a kertépítés kapcsán megkötött kivitelezői szerződéseket és számlákat bemutatná, ez azonban egyelőre sem a szeged-szőregi „nem luxus a köbön” ingatlanon, sem pedig a badacsonytomaji villáknál nem történt meg.

Holott az ilyen papírokat senki nem szokta kidobni, különösen nem vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett politikusok nem, hisz adott esetben nekik az Országgyűlés mentelmi bizottsága mellett a választók előtt is el kell tudni számolniuk a vagyonosodásukban bekövetkezett változásokkal. Sőt, ha az olvasó rápillant felvételünkre, akkor – Ujhelyi kedvenc kifejezésével élve – nem csupán az alternatív valóságot közvetítő propagandamédia képviselői, hanem a demokratikus, független és szabad sajtó munkatársai sem hiszik el neki, hogy másfél millió forintból újult meg a badacsonytomaji nyaralóbirodalom.

De menjünk tovább a tomaji tulajdonviszonyok taglalásában.

Az említett felső, a tomajiak szeme elől is elrejtett ingatlant Ujhelyi édesapja a tulajdoni lap adatai szerint 2012 decemberében a politikus négy gyermekének ajándékozta, míg fia, Ujhelyi István holtig tartó haszonélvezeti jogot kapott. A haszonélvezeti jogot a képviselői vagyonnyilatkozatban az I./1./(f) pont alatt kell feltüntetni, hiszen a haszonélvezeti jog a tulajdonjoggal szinte egyenértékű vagyoni értékű jognak tekinthető. Az ingatlan értékesítése esetén – amely a haszonélvező hozzájárulása nélkül jellemzően nem történik meg – a töretlen bírói gyakorlat szerint a vételár negyven százaléka a haszonélvezőt illeti. Továbbá, ha az ingatlant bérbe adják, a bérleti díj teljes egészében a haszonélvezőnek jár. Az érintett több tízmillió forint forgalmi értékű telek és ház vagyoni értékű jogát a magyar Országgyűlés tagjaként Ujhelyi nem vallotta be 2014-ben benyújtott vagyonnyilatkozatában. Tehát kijelenthető, azt eltitkolta az Országgyűlés mentelmi bizottsága és a választók előtt is.

Ami annál is érdekesebb, mert Ujhelyi édesapjának még egy ingatlana volt Badacsonytomajban, az említett panorámás házaktól nagyjából egy kilométerre egy 1077 négyzetméteres telken álló faház, amelyet 2013. január 28-án fiának ajándékozott. Ennek tulajdonjogát Ujhelyi István 2014-es vagyonnyilatkozatában bevallotta, míg a másikat ugyanekkor „kifelejtette”. Azt állíthatjuk, hogy a Szeviép pénzét erre biztosan nem fordították, mivel a nagyméretű telken még ma is csak egy lényegében értéktelen faház áll.

Ujhelyi Istvánhoz a feledékenység kapcsán kérdést is intéztünk. Így szólt: A 2014-es vagyonnyilatkozata, összevetve a rendelkezésünkre álló adatokat, álláspontunk szerint ellentmondást tartalmaz. A Badacsonytomaj 1054 helyrajzi számú 714 nm területű kivett hétvégi ház udvar megnevezésű, gyermekei tulajdonában álló ingatlanon Önnek a tulajdoni lap szerint haszonélvezeti joga áll fenn 2012 decembere óta. Ezt azonban nem találtuk a vagyonnyilatkozatában. Kérjük, a fentiek vonatkozásában tájékoztatni szíveskedjen!

Válasz még nem érkezett.

 

(Számok – a baloldali álhírek ellenszere)

 

Oszd meg másokkal is!

A képen látható gyáva alak még mindig nem látogatott el a Pesti úti idősotthonba!

Amit a Hírklikk művel, az már minden, csak nem újságírás! Álinterjút készítettek Orbán Viktorral!