in

Ilyenkor persze kussol az ellenzék – Több tízezer lakást mentett meg a Nemzeti Eszközkezelő

A bajba jutott adósok visszavásárolhatják az ingatlanjaikat

Több tízezer lakást mentett meg a Nemzeti Eszközkezelő

Lassacskán befejezi küldetését a Nemzeti Eszközkezelő Zrt., amely az elmúlt esztendők során a gazdasági válság és a széles körű devizahitelezés miatti problémák legsikeresebb támogató intézményévé nőtte ki magát. Mostanra nagyjából 36 ezer ingatlant vehetnek vissza a korábban bajba jutott adósok, az intézmény több mint 150 ezer embernek biztosította, hogy megmaradhasson saját otthonában akkor is, amikor a sokasodó pénzügyi terhek miatt már nem tudta fizetni a kötelezettségeit.

Immár a célegyenesre fordulhat rá a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET), amelyet az érintett felek a devizahitelek korábbi tömeges bedőlését követően egyöntetűen a legsikeresebb válságkezelő intézménynek tartanak. A kiadott számok alapján, a programnak köszönhetően 36 ezer háztartást sikerült a kilakoltatástól és a kényszerértékesítéstől megóvni, és mintegy 154 ezer ember menekült meg úgy a többmilliós hiteltartozástól, hogy továbbra is az otthonában maradhatott.

A NET elsősorban a devizában eladósodott jelzáloghiteleseknek szólt, azoknak az ügyfeleknek, akiket a 2008-ban kezdődő nemzetközi válság váratlan és kezelhetetlen többletkiadással terhelt. A sikeres konstrukció lényege, hogy a megnövekedett kötelezettségüket fizetni nem tudó háztartások ingatlanját megvette a NET Zrt., ahol a volt tulajdonosok a továbbiakban bérlőként lakhattak. Az eszközkezelő eddigi sikerét mutatja, hogy a bankok is rendre arra ösztönözték a kormányzatot: növelje a befogadott ingatlanok keretét, szemben más intézkedésekkel, amelyek több
piaci kritikát váltottak ki.

Mint azt lapunk kérdésére korábban a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó- és kommunikációs főosztályán elmondták, a NET program hatékonyságát jól mutatja, hogy az indulás óta, 2011-től napjainkig az ingatlanvásárlásra felhasznált 137,1 milliárd forint költségvetési forrással eddig összesen 324,4 milliárd forint jelzáloghitel-tartozásból fakadó hitelintézeti követelés megfizetése alól mentesültek a hiteladósok.

A családoknak sokat jelentett, hogy nem kellett elköltözniük
Fotó: 123RF

A kormányzat szerint mostanra az elmúlt évek gazdasági fejlődése lehetővé tette, hogy a korábban bajban lévő háztartások is megerősödjenek, ezért is indokolt megadni a lehetőséget az immár sokkal jobb anyagi helyzetben lévőknek, hogy ismét tulajdonosai lehessenek otthonaiknak. Az újonnan indított konstrukció lényege, hogy a törvényben meghatározott jogosulti kör kedvezményesen megvásárolhatja az ingatlant egy összegben vagy részletekben. Külön kedvezmény, hogy mindezt kamatmentesen tehetik, az eddigi bérleti díj beszámítása mellett, és további kedvezményekkel számolhatnak azok, akiknek ingatlanjuk az ország szegényebb területein található.

A fizetési nehézségekkel küzdő bérlők részére továbbra is rendelkezésre áll a 2014-ben bevezetett határozott idejű bérleti szerződés konstrukciója. Eszerint a nemfizetés miatti felmondás esetén az egytől három évig tartó határozott idejű bérleti szerződés megkötése jelenthet alternatívát. Annak érdekében, hogy a fizetési gondokkal küzdő bérlők anyagi helyzetének rendezését elősegítse, a NET mentori programot biztosít a határozott idejű szerződést kötő ügyfeleinek, ehhez rendeletben jelöltek ki két segítő szervezetet.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat konzorciumi formában látja el a feladatot. Mint azt a tárca nélküli miniszter hivatalában elmondták, a NET Zrt. és a kijelölt segítő szervezetek arra törekednek, hogy az érintett háztartások egyensúlyba tudják hozni a bevételeiket és a kiadásaikat, és így megkezdhessék tartozásaik visszafizetését, hogy lakhatásuk, megélhetésük valóban hosszú távon rendeződjön.

(forrás: Rácz Gergő, magyaridok.hu)

Veszély! – Vonaton elrejtőzve próbáltak bejutni Magyarországra a migránsok

Nem stadion – Sörfőzőhagyományait is feléleszti barokk épületében Nagykanizsa