in , ,

Így már minden világos – Az Európai Parlament baloldali képviselője kimondta: a háború miatt vennék el az EU elnökséget Magyarországtól

AGGÓDNAK A MAGYAR KORMÁNY BÉKEPÁRTI POLITIKÁJA MIATT DELBOS-CORFIELD-ÉK

Aggódnak a magyar kormány békepárti politikája miatt Delbos-Corfield-ék, ezért akarják elvenni hazánktól a soros elnökséget. Válogatott módszerekkel járatnák le Magyarországot a szélsőségesen liberális és zöldpolitikusok. Ma délután vitáznak hazánkról az Európai Parlamentben.

 

 

 

 

Itt az ideje, hogy elindítsuk a vitát a magyar elnökségről

− hangsúlyozta brüsszeli sajtótájékoztatóján Gwendoline Delbos-Corfield. Mint ismert, ma délután Magyarországról vitáznak az Európai Parlamentben, ennek kapcsán tartott az EP-képviselő többedmagával sajtótájékoztatót.

 

Aggódnak a háború miatt

A  francia zöldpolitikus úgy fogalmazott: régóta vannak aggályai Magyarországgal szemben, amelyeket korábban is felvetett. Mint mondta, a jövő évi magyar elnökség indítja el a következő ötéves ciklust.

Delbos-Corfield aggódik amiatt is, hogy ha Magyarország lesz az elnök, hogyan alakul majd az unió ukrajnai háborúhoz való viszonya. Szerinte jövőre még jó eséllyel tartani fog a konfliktus, és ahogy mondta, nem mindegy milyen álláspontot képvisel a soros elnökség a kérdésben.

A képviselő kitért arra is, hogy szerinte a gyermekvédelmi törvény arra ad lehetőséget, hogy az emberek egymást feljelentsék, akár a saját hazájukban is. Úgy fogalmazott: ősz óta nem voltak állásfoglalások, és a helyzet nem javult, ezért döntött úgy a csapata, hogy vitát és állásfoglalást szeretnének. Hozzátette: kéri a bizottságot, hogy folytassa a munkáját, mert szerinte nem javult a helyzet az igazságszolgáltatás terén Magyarországon.

Gwendoline Delbos-Corfield annak a Magyarországot elítélő EP-jelentésnek a szerzője, amelyet tavaly szeptemberben fogadott el az Európai Parlament balliberális többsége.

A jelentés szerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának, a helyzetet csak súlyosbítja az unió tétlensége. A jelentést támogató képviselők arra szólították fel az uniós bizottságot, hogy ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg az ország nem tesz eleget a jogállamisági feltételeknek.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy nem tapasztalnak a 7-es cikk szerinti eljárásban változást.

Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselő szerint Magyarország már nem demokrácia. Úgy fogalmazott: a magyar miniszterelnök káros hatással van az Európai Unió külpolitikájára, mert fontos döntéseket vétóz meg. Hozzátette: szerinte Johannes Hahn, a az EU költségvetésért felelős biztosa túl lelkesen tárgyal Magyarországgal, és nem igazán fókuszál a költségvetési kérdésekre.

A holland liberális Sophie in’t Veld a sajtótájékoztatón kiemelte:

azt akarjuk elérni, hogy ne lehessen csillogni-villogni a magyar elnökségnek.

Mint mondta, nem akarnak a pódiumon egyedi szerepet adni Magyarországnak és

azon lesznek, hogy a magyar elnökséget több módon megfosszák majd a különböző lehetőségeitől.

Hozzátette: nem kell túlbecsülni a soros elnökség jelentőségét.

Ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre Gwendoline Delbos-Corfield elmondta: nem biztos, hogy különböző állásfoglalásokat, nyilatkozatokat meg tudnak akadályozni, mert − mint fogalmazott − az ő hatásköreik is korlátozottak.

Az Európai Parlament holnap plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról, az ötpárti határozat pedig megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az uniós tanács soros elnöki tisztségét jövőre, miközben folyamatosan megsérti a szövetség alapvető értékeit.

− Tapasztaltunk némi javulást, de továbbra is aggodalomra ad okot a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete − nyilatkozta Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos kedd reggel Brüsszelben, az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozására érkezve. Elmondta ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság dolga meghallgatni az Európai Parlament álláspontját, de nem dönthet ebben a kérdésben.

 

 

Varga Judit igazságügyi miniszter a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság fennállásának tizedik évfordulójára rendezett ünnepségen múlt héten úgy fogalmazott:

biztos abban, hogy az európai progresszív baloldal és a médiája a 2024-es választáson is mindent el fog követni annak érdekében, hogy befolyását kihasználva hiteltelenítse a magyar emberek demokratikus akaratnyilvánítást, amennyiben a választóik esetleg nem a külföldről megrendelt muzsikára fognak táncolni.

 

(Harangozó Éva, magyarnezmet.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

A CEU-s Szelényi Zsuzsa szerint Magyarország nem maradhat ki a háborúból – Akkor irány a front, Zsuzsi!

Lúzerek idétlenkedtek megint az utcán – Senki sem figyel már rájuk