in

Így értékelte Donald Trump a helsinki csúcstalálkozót

Nagy eredményekre számít a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Helsinkiben tartott csúcstalálkozója után az amerikai elnök.

Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében közölte szerdán: ígéretet kapott Putyintól az Észak-Koreával folytatott tárgyalások előmozdítására. Ennek mikéntjét azonban nem részletezte.

Ez tehát azt jelenti, hogy folytatódnak a Phenjannal megkezdett atomfegyver-mentesítési tárgyalások. Trump hozzátette:

nem kell sietni, a szankciók életben maradnak! A folyamat végén izgalmas jövő vár Észak-Koreára, és Phenjan nagy előnyökre számíthat”.

Egy másik Twitter-bejegyzésben Trump az őt bírálóknak üzent. Azt írta, hogy ők „inkább akarnának háborúskodást” Putyin és közte. Mint fogalmazott: sok fontos témát vitatott meg Putyinnal, s ez szerinte „igazán zavarta” azokat, akik „bokszmeccset akartak látni” közte és az orosz elnök között.

Fotó: AFP

Nem sokkal később viszont újságírók előtt már azt hangoztatta: soha még elnök nem volt olyan kemény az oroszokkal, mint ő. Amikor az egyik újságíró azt kérdezte tőle,  vajon Oroszország változatlanul beavatkozásra készül-e az amerikai választásokba, Trump határozott nemmel válaszolt. Ezt a mondatot a CNN hírtelevízió úgy értelmezte, hogy az elnök továbbra is ellentmond az amerikai hírszerzés orosz beavatkozásra figyelmeztető jelentéseinek. Később Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője pontosított: ezzel a válasszal az amerikai elnök az újságírónak adandó választ utasította el határozott nemmel.

Az Egyesült Államokban továbbra is nagy vitát kavar a helsinki csúcstalálkozó, illetve az amerikai elnök által a Putyinnal tartott közös sajtókonferencián elhangzottak. Demokrata párti politikusok szerdán felvetették, hogy a Trump-Putyin négyszemközti találkozón résztvevő tolmácsnak kongresszusi meghallgatáson kellene beszámolnia az elhangzottakról.

James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tavaly májusban menesztett, és Donald Trump erőteljes bírálójaként számon tartott volt igazgatója Twitter-bejegyzésben sürgette azokat az amerikaiakat, akiknek szerinte fontosak az alapvető amerikai értékek, hogy az őszi félidős választásokon a demokratákra voksoljanak.

 

(forrás: Forisek Ádám, 888.hu)

A Keménymag nekiment az EU-nak: Az egész Európai Unió szovjetizálódik

Íme az első képek a kórházból kiengedett thai gyerekekről – galéria