in ,

Idióta

MZP

Fogalommeghatározás következik.

 

Az idiotizmus a súlyos értelmi fogyatékosság: 20-34 IQ és a legsúlyosabb értelmi fogyatékosság: 19 IQ vagy még az alatt régi neve. Önálló életre képtelenek; akik közülük taníthatók, azokat az intézetbeli életre készítik fel.

Az idióta lehet egy fogyatékosságot kifejező, vagy egy pejoratív jelző, amit nehéz felfogású, vagy ostobaságot művelő emberekre vagy egyéb lényekre (esetleg objektumokra) használnak. A köznyelvben gyakran pejoratív jelentéssel bír.

Korábban az orvosi szaknyelv használta a debilis, imbecillis, idióta szavakat az egyre súlyosabb fokú értelmi fogyatékosságra. Ma az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékost használják ezek helyett.

Az idióta kifejezés görög eredetű (ἰδιώτης, idiótész), az ἴδιος, idiosz saját maga, magán szóból. Eredetileg magánembert jelentett, azaz olyan polgárt, aki nem vesz részt a demokratikus városállam politikai életében. A késő latinban jelentése tanulatlan, érdektelen ember volt. A szó a latinban a laikus, tudatlan, járatlan ember, kontár jelentést kapta. Ezt vették át a különböző nyelvek.

 

Így ír a Wikipédia az idióta kifejezésre.

 

 

Ma pedig ez jelenti az idiótát:

 

 

 

mindenszo.hu

 

 

Add tovább!

Új világcsúcs! 22-szer hazudott Gyurcsány 11 mondatban! Íme

Óriási a liberális sivalkodás! Orbán Viktor: élelmiszerárstopot vezetünk be hat termék esetében – Videó