in ,

Hülye petíciók minisztériuma – A baloldali értelmiségnek ennyiszer sikerült megbuktatni „az Orbánt”

Ez igen

Ellenzéki értelmiségiek, akik régebben a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének voltak tagjai, de újabban a Soros-egyetem tanárai, a „haza érdekében” hetente, de jobb időszakban naponta beadtak, írtak egy-egy nyílt levelet, petíciót, felszólítást amelyben Orbán azonnali, jobb esetben harminc napon belüli lemondását követelték.

 

Ezeknek a nyílt leveleknek vannak olyan jellemvonásai, amelyek visszatérő elemként folyamatosan felsejlenek a baloldal balladai homályában.

 

Egyik ilyen toposz a demokrácia helyreállítása, az emberek és állatok jogainak biztosítása, a fák és növények védelme. De ezek a baloldali, független értelmiségiek olyan egyedi és kreatív ügyekben is indítottak már el petíciót vagy nyíltlevél-cunamit, mint a sajtószabadság helyreállítása, a jogállam, a fékek és ellensúlyok rendszerének a visszaállítása.

 

Egy dolgot nem árt tisztázni, ezek a címszavak, a politológusoktól kölcsönzött szakszavak csak lózungok. Az ilyen gyerekes bohózatba hajló nyílt levelezgetéseknek egyetlen célja van:

 

Orbán megbuktatása mindenáron. Mert itt csak akkor van demokrácia, ha a kommunisták építik azt, és csak akkor van sajtószabadság, ha kádárista cenzorok vagy a ’70-es években az Aczél-iskolában és a Konrád-féle óvodában felnövekvő éttermiség azt mondja.

A 888 nagy munkára szánta el magát. A jövő nemzedékének okulásaként kísérletet teszünk a baloldali éttermiség lelkivilágának feltárására.

 

Kvantitatív (brüsszeli magyar nyelvjárás, aki nem érti, az ne csüggedjen) módszerrel megvizsgáltuk, hogy az Orbán-kormány beiktatása óta eddig hányszor akarták megbuktatni a Fideszt. Komoly, Nyugatról importált, megbízható módszerek segítségével azt is megállapítjuk, hogy eddig összesen hányszor bukott meg a 2010-ben beiktatott Orbán-kormány.

 

A formális logika elemi igénybevételével megállapítható, hogy ezek az értelmiségi levelek mind egy sablonra íródnak. Valószínűleg Heller Ágnes vagy valamelyik másik nagy becsben tartott őrkutya egyszer megszövegezte, és azóta folyamatosan szétspamelik vele a közéletet.

 

Mikor írjunk nyílt levelet?

Igazából bármilyen alkalom jó egy ilyen petíció, nyílt levél megeresztésére. A csillogó szemű demokráciaféltők megragadnak minden egyes nem létező ügyet, általában a ligeti fák, a római-parti vándorposzáták vagy éppen a határnál táborozó afgán és más nemzetiségű grafikus-tervezőkért emelnek szót.

A kritikai apparátus, hogy ilyen műszóval éljünk, akcióba lendül akkor is, ha éppen a pécsi vadrózsákért vagy a határ menti földikutyákért kell kiállni.

Ezeknek a nyílt levelezgetéseknek rendszerint egy-egy unatkozó lap folyamatos megjelenést biztosít. A Magyar Narancstól kezdve az Élet és Irodalmon át egészen az Indexig már szinte mindenhol megjelentek ezek a nyílt levelek.

Ezen cikkek felvezetője általában ismétlődő, olyan szófordulatokat használnak mint: „köztiszteletben álló értelmiségi” (és az aláírók között megjelenik egy senki által nem ismert díszlettervező, na mindegy, lendüljünk túl ezen); rendre azzal a felütéssel indítják már az ezredik spamet is, hogy: „Magyarország történetében eddig példátlan” (ahogy az előbbi 999 nyílt levél esetében is példátlan volt).

Érdekességként megjegyezzük, hogy a magyar politikai párttörténetben van egy párt, a PÁRT, amely rendszerint maga alá csinál ezektől az értelmiségi nyílt levelezgetésektől. Ez pedig az MSZP. Ők valahogy ebben szocializálódtak, rájuk szemmel láthatóan nagy hatást gyakorolnak ezek a nulla társadalmi támogatottsággal rendelkező megmondóemberek irományai.

Az aláírók névsora rendszerint ismétlődő, sőt legtöbb esetben megegyező. Magyarán ez annyit tesz, hogy ugyanazok állnak ki a ligeti vándortücskökért, mint a liberális demokráciáért. Ugyanaz a 25 régen emeszpé, most pedig Soros Gyuri bácsi fizetési listáján lévő független, szakmailag nagyon magas minőséget képviselő szociológus, gendertudós, filozófus, hírtévés műsorvezető. Természetesen mindig akad egy-két hasznos idióta, de velük kegyeleti okokból most inkább nem foglalkozunk.

Az alábbi infografikán azt illusztráltuk, hogy ezek a kényszeres aláírók eddig hányszor és milyen ügyben írták alá a monitorjuk sarkát.

A prímet természetesen a három grácia viszi, ők név és rang szerint:

  • Heller Ágnes, régen kommancs, most jobbikos filozófus
  • Ferge Zsuzsa szociológus
  • Vásárhelyi Mária (ő most éppen azt terjeszti, hogy ne menjenek el szavazni a balosok. Ezt a gondolatfoszlányt még mi sem értjük, de ezzel nem vagyunk egyedül.)

Átnéztünk több mint 300 cikket, bejegyzést, és ebből a következő kép rajzolódott ki. A konzekvenciák levonását mindenkinek a saját döntésére bízzuk, mi csak a baloldali értelmiségi néplelket szerettük volna felvázolni.

Jövő héten a baloldali éttermiség Nagykörúton belüli eloszlását fogjuk egy térképen ábrázolni.

 

(Oláh Gellért, 888.hu)

(videó) Jövünk – Békemenet 2018

Előre megjósoltuk: a Medián kiadta a „Fidesz bezuhant” közvéleménykutatását: persze finomítottak rajta