in ,

Hullik szét Ukrajna: lemondott az ukrán védelmi miniszter

Ukrajnában több miniszteri poszton is változások lesznek. Eközben a védelmi tanács vezetője cáfolta az orosz csapatösszevonások hírét.

Benyújtotta kedden lemondását Andrij Taran ukrán védelmi miniszter – közölte Tarasz Melnicsuk, a kormány parlamenti képviselője a Telegram üzenetküldő portálon. Andrij Taran 2020. március 4-től töltötte be a védelmi miniszter tisztjét. 

Több miniszteri poszton is változások lesznek,

amelyekről a parlament sajtóértesülések szerint várhatóan szerdán vagy csütörtökön szavaz. Előző nap Olekszij Reznyikov miniszterelnök-helyettes, a megszállt területek reintegrációjáért felelős tárca vezetője nyújtotta be lemondását posztjáról a törvényhozásnak, mivel nagy valószínűséggel ő fogja ezentúl a védelmi tárcát vezetni.

A parlamenti többséget egyedül alkotó, Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája párt hétfői frakcióülésén ugyanis támogatta Reznyikov kinevezését védelmi miniszterré. Az ukrán alkotmány szerint a védelmi és a külügyminiszter személyére az államfő joga javaslatot tenni a parlamentnek, a kormány többi tagjára pedig a miniszterelnöknek.

Julija Palijcsuk, a frakció sajtótitkára tájékoztatott arról, hogy a kormányzó képviselőcsoport ugyancsak támogatta Irina Verescsuk képviselő kinevezését Reznyikov eddigi helyére, azaz a reintegrációs tárca vezetőjévé. A frakció megvitatta továbbá a jelenleg az Állami Vámhivatalt vezető Pavlo Rjabikin jelölését a stratégiai iparágazatokért felelős miniszteri posztra, valamint Julia Szviridenko jelölését – aki jelenleg az elnöki hivatal helyettes vezetői posztját tölti be – az első miniszterelnök-helyettesi és gazdasági miniszteri tisztségre. Palijcsuk hozzáfűzte, hogy a frakció ülésén jelen volt Denisz Smihal miniszterelnök és Olekszandr Kornyijenko parlamenti alelnök is.

Cáfolta az orosz csapatösszevonások hírét a védelmi tanács vezetője

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője kedden dezinformációnak nevezte azt a nyugati sajtóban megjelent hírt, amely szerint Moszkva ismét nagyszabású csapatösszevonásokat hajtott végre Ukrajna határainál.

„Az egész társadalom szándékos félretájékoztatása folyik. Maradjunk annyiban, hogy amit ott írnak, az nem igaz. Ma ez nem igaz. Minden folyamatot figyelünk, ez dezinformáció, és nem világos számunkra, hogy miért teszik ezt” – idézte az ukrán Szabadság Rádió a tisztségviselőt.

Danyilov hozzátette: „Nem tudjuk, hogy holnap mi lesz, de akkora csapatösszevonás, amiről írnak, nincs”. Szavai szerint egy hónapja, de még két héttel ezelőtt is ugyanakkora létszámú katonaság és fegyverzet volt orosz oldalon az ukrán határ közelében, mint most.    Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy a Politico hírportál műholdfelvételeket hozott nyilvánosságra, amelyek állítólag november 1-jén készültek, és amelyek arról tanúskodnak, hogy

Oroszország ismét csapatokat és hadi technikát összpontosít az ukrán határ közelében.

Korábban ugyanerről számolt be a The Washington Post amerikai lap. Az ukrán védelmi minisztérium Danyilovhoz hasonlóan nem erősítette meg ezeket az értesüléséket. Oroszország márciusban vont össze hadgyakorlatra hivatkozva legalább nyolcvanezer katonát Ukrajna keleti határánál és az általa 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigeten.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter később elrendelte, hogy április 23-tól kezdjék meg a csapatok visszavonását állandó állomáshelyükre. Szerhij Dejneko, az ukrán határőrszolgálat parancsnoka rá egy hétre azonban arról számolt be, hogy hírszerzési információk szerint az orosz csapatokat csak a Krímből vezényelték vissza, Ukrajna keleti határaitól nem.

(MTI)

 

 

Add tovább!

Nem stadion – Varga Mihály: az új településfejlesztési programban ezernyolcszáz milliárdra lehet pályázni

Szijjártó bepipult! A kormány elutasítja Magyarország demokratikus jellegének megkérdőjelezését