in ,

Hoppácska! A lengyelek kisöpörnék a külföldi tulajdonú médiát az országból

Jarosław Kaczyński szerint Andrzej Duda államfő ellenfele kizárólag a külföldi tulajdoni hátterű hírportáloknak köszönhette jó eredményét az elnökválasztáson

Jarosław Kaczyński szerint Andrzej Duda államfő ellenfele kizárólag a külföldi tulajdoni hátterű hírportáloknak köszönhette jó eredményét az elnökválasztáson – írja a Magyar Nemzet a Reutersre hivatkozva. 

A külföldi tulajdonú hírportálok és újságok jelentős korlátozására készül a konzervatív lengyel kormánypárt – legalábbis erről beszélt Jarosław Kaczyński pártelnök vasárnap egy helyi rádiónak a Reuters szerint. A hírügynökség azt írta:

A Jog és Igazságosság (PiS) olyan szabályok kidolgozására törekszik, amelyek korlátoznák a külföldi tulajdonban lévő sajtóorgánumok koncentrációját.

Kaczyński arról is beszélt, hogy ezeket az átalakításokat még a 2023-ban esedékes parlamenti választások előtt, azaz a nemzeti kabinet kormányzása alatt befejeznék. Ahogyan arról a Magyar Nemzet is cikksorozatban számolt be, a lengyel kormánypárt régóta hangoztatja: a külföldi tulajdonban lévő médiaorgánumok beavatkoznak Lengyelország belügyeibe, ezért a lengyel tulajdonú média pozíciójának erősítése elengedhetetlen. Ezt támasztja alá, hogy a korábban jelzettekhez képest feltűnően szoros csatában győzte le ellenzéki ellenfelét Andrzej Duda jobboldali államfő a lengyel elnökválasztás két hete megrendezett második fordulójában.

Most Kaczyński a rádióműsorban arról beszélt:

Az elnökválasztás során a külföldi tulajdonú média segítségével erőteljes támadást intézett a PiS-vezette kormányzatra

Mint fogalmazott: a voksolást végül a szavazatok 51 százalékával megnyerőjobboldali államfő, Andrzej Duda és ellenzéki kihívója, Rafał Trzaskowski elsősorban a fiatalok körében rendkívül népszerű külföldi tulajdonban lévő hírportáloknak és sajtótermékeknek köszönhette. A pártelnök szeretné, ha az ügy mihamarabb eljutna a törvényalkotási fázisig, lehetővé téve a lengyel sajtó tulajdonosi viszonyainak jelentős átalakítását. Mint mondta, a lehetséges szabályozások egyelőre elemzés alatt állnak, és viták folynak az ügyről.

A PiS egy neve elhallgatását kérő tisztviselője egyébként a Reutersnek úgy fogalmazott: sok lehetőséget mérlegel a nemzeti kormány, ezek között szerepel a regionális lapok felvásárlása is, amelyek jelentős hányada német tulajdoni hátterű.

Ahogyan arról a Magyar Nemzet is beszámolt: Rafał Trzaskowski valóban rendkívül szoros küzdelemben veszített Dudával szemben: nem egész három százalékkal maradt le a regnáló államfő mögött. A legnagyobb ellenzéki párt a Polgári Platform (PO) egyébként nem nyugodott bele abba, hogy jelöltje alulmaradt a voksoláson: a liberális párt az eredmények érvénytelenítését kérte a legfelsőbb bíróságtól. Az ellenzéki párt érvelése szerint ugyanis Trzaskowski nem részesült egyenlő mértékben az állami támogatásokból, nem szerepelhetett ugyanannyit a közszolgálati médiában, és mindez azt eredményezte, hogy „a helyzete sem volt egyenlő” Andrzej Dudával.

Mindenesetre Trzaskowski sem szűkölködött a támogatókban: ahogy a Magyar Nemzet megírta: a varsói főpolgármesternek kedvezve kapcsolódott be a választási kampányba a lengyelországi Báthory Alapítvány (Fundacja im. Stefana Batorego), amelyet Soros György magyar származású amerikai milliárdos alapított.

(Dezse Balázs, pestisracok.hu)

Oszd meg másokkal is!

Így adott könyökpacsit egy belga Rendőrnek Orbán Viktor!

Agyhalál – Akkor ennyi volt, vége! Veiszer Alinda az ATV-t is otthagyja!