in ,

Hoppá! – Vizsgálatot indított a győri iskola a diákokkal politizáló, Orbán ellen uszító tanár ellen

A minap írtuk meg a győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola informatikatanáráról, hogy az Együtt korábbi képviselőjelöltjeként aktív politikai életet folytat, ráadásul az iskolában, tanári minőségében is

A minap írtuk meg a győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola informatikatanáráról, hogy az Együtt korábbi képviselőjelöltjeként aktív politikai életet folytat, ráadásul az iskolában, tanári minőségében is. A kormány ellen uszító Facebook-oldalára is felhívták olvasóink a figyelmet, majd kiderült, a tanár úr nem éri be azzal, hogy csak a közösségi médiában politizáljon és lázítson.

2016 márciusában talán az egyedüli iskola a győri kereskedelmi volt, ahol a tanárok a kockás inges cirkuszába a diákokat is bevonták. Bagó István tanár úr akkor egy egész osztállyal, 15-16 éves, azaz fiatalkorú tanulókkal együtt demonstrált az iskola épülete előtt, vélhetően tanáróra alatt és ezt a megyei napilap is megörökítette. Az iskola vezetése most reagált megkeresésünkre. Azt írták, hogy belső vizsgálatot indítottak az ügyben. 

 

Múlt hét csütörtökön mutattuk be a győri tanár Facebook-profilját, amelyen akkor még csak úgy hemzsegtek a kormányellenes, uszító bejegyzések. Ezen kívül Paks2 ellenes borítókép és O1G profilkép is segítette azon diákok politikai nevelését, akik informatikatanáruk oldalára tévedtek.

Majd azt is bemutattuk, hogy Bagó István tanár úr, egyébként nem független a politikától, hiszen korábban, önkormányzati választáson az Együtt-PM képviselőjelöltje volt, mindennek a tetejében diákköri vezető, aki több napos kirándulásokra is elviheti a rábízott fiatalokat. Joggal merül fel, hogy a diákokkal együtt töltött időben is politizálhat, nézeteit esetleg megpróbálja a diákjainak is továbbadni, hiszen volt már erre példa. 2016. március 30-án a Tanítanék Mozgalom országos megmozdulása idején a délelőtti órákban egy osztálynyi tanulóval tüntetett. A Kisalföld napilap, amely körképet készített a néhány győri pedagógus megmozdulásról, azt is megjegyezte, hogy egyedül itt, a Pálffynál vonták be a diákokat is.

Lomnici Zoltán alkotmányjogász megkeresésünkre úgy vélekedett, hogy az a pedagógus, aki ilyet tesz, megsérti a köznevelési törvényt, amely nem véletlenül tiltja az iskola területén a politizálást, a politikai megmozdulásokat, rendezvényeket, azt pedig különösképpen, hogy egy tanár politikai nézetei elfogadására, követésére késztessen tanulókat. 

Írásban azt kérdeztük a Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola Igazgatójától, hogy az általa vezetett intézményben elfogadott-e a politizálás, hogy pedagógusok politikai akcióikba diákokat is bevonjanak, a 2016-os iskolájuk előtt történt tanár-diák tüntetés a vezetés engedélyével történt-e és a szülők egyáltalán tudtak-e arról, hogy egy politikai megmozduláshoz, pártpolitikai akcióhoz használják fel a gyermekeiket.

Leszkovich György tagintézmény-vezető válaszában megjegyzi, hogy Bagó István 28 éve az iskola tanára, és ez idő alatt  sem tanári, sem diák, sem pedig szülői panasz nem érkezett vele kapcsolatban. Bár úgy gondolja, hogy a pedagógusoknak is joguk van magánemberként véleményt nyilvánítani, ugyanakkor semmilyen módon  nem kívánnak teret adni aktuálpolitikának, ezért vizsgálatot indítottak az ügyben. 

A ügyben vizsgálatot indítottunk, hogy a fent nevezett pedagógus feladata ellátása során megsértette-e az intézmény alapelveit, jó hírnevét és megfelelő pedagógusi magatartással gyakorolja-e munkáját. Amennyiben szükséges, megtesszük a megfelelő intézkedéseket – fogalmaz a tagintézmény-vezető. 

Vezető kép: Kisalföld

(forrás: Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Magyar sikerek! – Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid is győzött

Nem stadion – Teljesen újjávarázsolják a zalaegerszegi színházat